Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Thursday, April 30, 2009




This is for my best prenzzz.....kak suzi....yang slalu ada disisi saat2 aku memerlukan teman utk meluahkan perasaan...saat2 suka dan duka.byk memberi sokongan dan nasihat........kak mmg best!!!! cayalahhhh.......Makasih kak sbb sudi jd kakak n best prenzzz akuuuu...luv uuuuuu...

Ni jugak utk kak anna...kwn lamaa nihhhhh................friendssss 4ever.......kak ema yg lama dh lost contact..kak nor.....tahniah sbb akan dpt ahli baru...lama x jupe kak nor...miss u all........

Wednesday, April 29, 2009


Nasi Lemak Sambal Sotong........


Nyum...nyum...lama dh buat nihhh....dh dibelasah baru nk posting arini.......masa baru mengizinkan...menu makan malam

Impian yg jd nyata...Alhamdulillah...

Yahoooooo....aku telah berjaya mendptkan apa yg ku idamkan selama ini...jeng..jeng...jeng.........sonoknyaaa...gumbiranya.,.....leh la aku start mambaking cupcake yg cute miut tuuu...peh...pueh ati aku...tadaaaaa...nila mendenya yg menjadi igauan ku.......oven barukuuuuuuuuuu........wuahahahahhaaaa...aku telah berjaya mendapatnya...........ciwi x abih g nih.....hihihii....blk keje ptg kelmarin aku terus ajak mr.hubby p cr oven sbb aku dh kemarok sgt nk buat cupcake...jeles aku tgk blog2 depa yg dok buat cupcake ni...kiut miut gilerrr......abih kacau jiwaku ini..........aku bertolak p aloq staq koi 6pm......terus p kedai brg eletrik yg aku dok p slalu tu...wah3....byknye oven......pilih2 punya pilih berkenan la yg ni...besau...rega dia rm209...erm...berbaloi la kan....hehheeehe.....dh kenan skali adik tu ckp "kak yg ni dh abih stok...tinggai yg display ni jek...kalo kak nak takpa saya bersihkan sampai cantik" erk...apaniiii...dh kenan x de stok lak...adussssss...aku kata takpala nk yg ni jugak...dia pon lap la sampai berkilat skali cr dulang dia x de plak...hadeh3......tensennnnn.........."kak minta maaf la set dia x dak la kak.." adik tu ckp.haduiiiiiii....cobaan2....aku nk frust dh...."takpala ibu kita p tgk kedai lain k"mr hubby cakap.'orait jom'. p la kedai len lak...aku teruih la terpa kat bhgn oven..hehehehehh..org tgh kemarok camtu aaa...tgk2 ada sebijik cam yg td...harga pon sama....aku terus amik..hehehehehee..pas2 kembang kempis la idung aku dh dpt oven......hehehehehehh...g satu misi aku nk p cr kedai juai brg2 buat kek...best pren aku ada habaq kedai ni nama ASIOKIS kot...aku pon habaq la plan nk p kedai tu kat mr hubby...hehehehehehehe...akhirnya jupe gak kedai tu..........yihaaaaa...berjaya lg...sebelah tu dia buat restoran, sebelah g dia buat kedai brg2 kek.sementara tunggu order makanan aku pon p la meronda dlm kedai brg2 kek tu...apalagi sume yg aku dok cr ada la...iskk....rase cam nk amik sume jeeekkk...isk2 tp aku target rm 50ja...aku pon amik la cup cupcake yg

comei2 tu...beli acuan cupcake.........

Nila mende yg aku beli kat kedai tu sm
lm.......cream cheese ngan coklat dan strawbery emulco x de dlm gambaq...mmg habih rm50...hehehehehhehee... Mlm tu kami mkn ala2 western aaaarrr...mr hubby mkn labb chop black paper...aku order fish & chip jekkkk..mkn ngan kakak...lps mkn kami pon bertolak balik umah.....dlm pala dok berangan dh x sabaq nk buat cupcake nihhh...anak2 dh tdo dh dlm keta........sampai kat umh dlm 10.40pm......anak2 dh jaga...siap la diorg mesti akan lena lambat punyer laa.....dh puaaih lena dlm keta.....erm.....kebutulan lps tu mr hubby kuar plak jupe kwn.....jeng3...anak2 pon x meragam.......aku pon terus memulakan projek but cupcake....wahahahahahahaaaa............nila hasilnyerrrrrrrr...
nila cupcake aku buat smlm..........akhirnya aku jupe gak cup cupcake yg wana coklat tu .....

heheheehe...cun tak????? cupcake tgh posing

kakak tgh tolong ibu susun cup.....



Adik baru bangun tido...keje sengeh je budak bulat nih

Wednesday, April 22, 2009

Masak lemak cili padi ikan merah dan bendi



Masak Lemak Cili Padi Ikan Merah & Bendi

Niler menu dinner kami sekeluarga smlm.....blasah jeeee.....hehhehe...

Bahan2 (untuk 2org mkn)

1 ulas bawang merah
4 biji cili padi (kalo x suke pedas kurangkan)
sedikit kunyit hidup (kalo x de blasah je kunyit sebok pon)
2 cawan santan
garam
asam keping

Cara2....

1. Perah santan dan bahagi 2 bahagian (satu bahagian dimasukkan kedalam periuk)
2. Tumbuk bwg merah, cili padi dan kunyit hidup dan masukkan kedalam periuk yg berisi santan td
3. Masak santan tersebut hingga mendidih & masukkan bendi.......
4. Masukkan ikan merah, asam keping, garam
5. biar bendi dan ikan agak nk masak kemudian masukkan lebihan santan td.
6. biar mendidih sekejap(jgn sampah pecah minyak)
7. Angkat dan Hidangkan





Adik demam lagi

fuhhhh...penatsnyessss....baru blk dari PKU(Pusat Kesihatan Universiti). Wak adik p mik ubat...dia demam lg la...sian dia....demamnya jap lega jap jd blk...skrg ni cuaca x menentu.....aku badan ja dok tpt keja........fikiran dok igt kat anak....risau tul..sib bek doc ckp x de pape......lega lg seround.....tp hatiku ni ttp risau..yelakan....dh namanya ibu ni mcm2 terpikiaq.......skrg ni mcm2 penyakit ada......
Moga dijauhkan segala kejahatan dan perkara2 buruk terhadap anak2 ku Ya Allah....................Aminnnnnn....

Tuesday, April 21, 2009

Adik demam....

Erm....sian bb marissa, demam lg dia hari sabtu lepas......mkn pon x mau....malam tu badan dia panas sgt.aku dh naik risau. ya la budak2 kalo badan panas takut jd pelik2. skrg musim budak2 demam..maklumla cuaca sekejap panasssss...sekejap ujan...malam2 pula panas sgt.umah aku mn ada aircond....peh...cam sauna dibuatnya......Smlm Alhandulillah dia dh sihat dh.....dh mau main2 ngan kakak..hehehehehe..lega hatiku...ahad terpaksa la aku cuti sbb x sampai hati nk tinggalkan dgn pengasuh..sian tengok..kakak pon nampak cam nk demam...maklumla rambut dh panjang....balik keja smlm aku terus wak ke kedai gunting rambut sakura...kedai gunting yang kakak suka.dari kecik sampai dh 4 tahun ctu la tempatnya dia mau p gunting...sampai auntie tu dh kenaiiiii...hheheheehehhe...balik gunting rambut kakak cam biasa aaa...aku memulakan operasi memasak mkn malam utk kami....disbbkan masa yg suntuk aku blasah ja buat sayur paprik.......masak nasi.tu jela menu smlm....adik lak x mau duduk...jd x leh la tambah menu...sian mr hubby mkn lauk tu je...nasib laaaa...
lepas maghrib wan mai umh nk wak kakak tdo sana...mula2 kakak juai mahai x mo p..lps tu bz ja soh aku kemas baju nk ikut wan...cakap x seropa bikin btoi la anak aku yg tu........pas2 tinggal la kami 3 beranak smlm...sunyi ja...sbb org yg dok buat bising x da...aku mmg x leh berenggang ngan anak aku...aku rasa cam x lengkap ja hidup aku.......aku nk anak2 sentiasa ada depan mata....
Kain baju yg dh kutip xdan lg aku nk melipatnya...penuh dlm bakul...adeh...cemusssnya....bhgn ni yg paling aku x minat........tp aku akan buat juga...mayb mlm ni kalo x dak aral melintang..kekekekekeke(kalo aku x hentam lena..peh beh woooo kalo leh lena).............................heheheh....


Adik tgh posing seksi


Control ayu beb....

walker kesayangan kakak & adik (Mak Long diaorg yg bg nihhh...makasih kak)


Kakak tengah bermanja ngan abahnya



Wednesday, April 15, 2009

Nasi Ayamku


Nasi untuk si kakak...sibuk ja soh amik gambaq nasi dia


ni Nasi Ayam Ibu ngan Abah

5.30pm- balik ja keja aku terus memulakan projek memasak nasi ayam utk makan malam....sib bek tengahari aku balik buat sup ngan perap ayam siap2...jimat masa aku.....hehehe...dengan semangat wajanya aku terus masak nasi...masak dlm rice cooker je.......settle bahagian nasi...tgg je dia masak...buat sos cabai ngan sos kicap lak...sambil2 tgk si adik yg dok meronda satu rumah dlm walker......habih pinggan mankuk atas rak pinggan dia punggah....pehhhhh..kemas la rak aku tuuuuu.........ermm....sabo jela.....erm...lps siap sos2 tu aku goreng ayam...peh mengancam giler bau dia...x sabo aku nk melantak..........nyumm...nyum...nyum.......6.30ptg my hubby pon balik keja.......waaaahhhh...sedapnye bauuuu.......hehehee...kembang la idung ku ini yg telah sedia kembangnya..kehkehkeh......mlm tu kami dinner ngan nasi ayam.....hubby siap belasah 2pinggan beb...kira sedap la tuuu...wahahahhaaahahahaha...............walaupon aku ni x bopa pandai masak tp aku nk masak jugaaaa....hehehhehehe....sib bek menjadi gak nasik ayamku itu.....

Tuesday, April 14, 2009

Bakaq kek kat opis beb.....



Nah...ni dia 2 versi posing kek pisang aku......... mengancam kan????wahahaahaha............syok2 kek menjadi.aku pinjam microvave opis....lunch td aku balik umah mask.aku nk buat nasik ayam ptg ni, so aku balik buat sup pas2 perap ayam siap2.....kang balik keje leh la grg ngan masak nasik ja..jimat masa aku.lps settle bab nasik ayam tu aku nengok byk laks pisang mas tu....masak ranum lak....nk buang sayang jd aku decide buat kek wak mai opis...leh pakat2 mkn....umh aku mn ada oven aku buat mai bakaq kat opis aa....hehehehehhe.jd cun gila...gebusss lagi tuuuuu.......buat kak jgn jeles....

testing

mengapaaaaaaaaa??????

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)