Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Sunday, May 31, 2009

Cotton Soft Japanese Cheese Cake

Nih projek ari jumaat..maklumla kat utara ni jumaat sabtu coti.......jd aku decide nk buat cheese cake utk buat minum petang..mr hubby mmg suke ngan cheese cake.....intai2 nampak kat dapor Hana resepi ni...kalo x silap resepi asal dr Alma....menarik & tertarik dengan kegebuannya aku pon ciplak la resepi diaaaaa...neh la jdnyaaaa....sedap....mr hubby dh ngap separuh.....cedapppp....sikakak pon pulun sakan..nak???? mik resepi p buat.........

Bahan-bahan
  • Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
  • Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon
Cara-cara
  1. Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati.
  2. Dalam bekas lain, pukul putih telur sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.


Thursday, May 28, 2009

Demammmmm....risaunya

lps blk keja smlm g umah my MIL....nengok my FIL yg demam sampai x leh bangun...sian aku...aku bahagian tgk org tua2 sakit ni sedey btoi......masa aku sampai smlm dia sok siram pokok bunga walaupon sebenaqnya dia baru ja bleh bgn....kalo nak berjalan pon kena ada orang tolong pimpin...sian kan....aku pon x tau kata ayah demam...sib bek anak sedara sms.....byk ari dh aku x blk sana..mr hubby x bopa sihat...aku pon asik sakit pala ja akhir2 nih...maklum la skrg cuaca bukan menentu....kalo ari panas tu panas sgt2...tp kdg2 dgn tiba2 ujan turun.......aku ni ngan x ckp tdo akhir2 ni...bb bulat aku tu mlm2 meragam...menangis x tau sbb apa......erm...pepagi aku bgn jd cam mamun ja...hadeh..kes tu sama aku dok sakit pala skrg ihhh,.....tdo x cukup wehhh....
anak aku yg si kakak tu beria2 nk tdo sana,siap mai habaq "ibuuuuu...kakak nk tdo umah tok" aku kata "ok..takpa tdo la". tp bile time aku nk blk start je keta dia lari masuk lam keta cakap"tok kakak nk blk la...x mo tdo cni"lerrrr........budak ni...puaih aku ngan abahnya kecek2 (pujuk le) soh tdo sana x mo jugak sampai nangis2...haru....last2 frust la atok ngan wan...aku pon bwk la balik....nk buat cemana dh dia x mo......erm...arini kalo pala x sakit leh la p umah my MIL lg....sian kat ayah...tp pg2 g aku dh rasa x larat arini.....ngantok...smlm adik x tdo jerap...erm....tgk keadaan satni....kalo aku x p pon aku pesan soh hubby singgah on the way dia balik keja ptg karang....belah-belah cni skrg dok menggila cinkuyunya....x tau la...belah2 kg. my MIL kebanyakkan org demam tu la....x pasti lak ayah kena demam tu ke tidak....tp sendi2 bengkak....lutut pa..mak pon x bopa nk sihat g...aritu dia demam cam ayah gak...kaki mak masih bengkak walaupon x sakit.tp mak cakap rase x larat jaaaa.....x mo sihat btoi...erm.....umah aku ngan umah my MIL dekat ja...lebey kurang 10 minit kot....aku dok kuartes dekat ngan tpt keja...dulu aku dok ngan depa la.....tp biasa la kita ni nk gak merasa dok umh seniri..cemana ssh payah dia kan....so kami pon dok le umah kuartes skrg ni...so far ok.Aku suka w/pon kuartes ja....skrg2nya tau la ssh payah dok seniri cemana....ehhehehehe.....ok la dh melalut mcm2 dh..tq pada kengkawan yg sudi singgah ke blog aku......

Wednesday, May 27, 2009

p tgk kak emi

td time lunch aku g ziarah member opis yg dapat org baru...hehehe...bb girl...sume 3 org ank dia girl...comei...cute sgt..padan la ngan maknya pon yg kecik comei cam sheila majid je....aku p ber4 ngan member (kak ila, kak ita, ct)...sebiji keta la kan...aku drive....yg syoknya sume x bopa igt jln kerumah dia...maklum la p pon masa nengok anak no.2 dia dulu...dh 3tun....asik silap masuk jln je....hadehh...berpeluh ketiak aku ni asik patah balik....co-pilot pon hmpeh......(kak ila la tu) bkn main lukis plan tp p silap gak...huahuahauaahuaaaa....last2 1.40 ptg baru sampai umah yg dtuju.......dok kejap minum pa...pas2 kami pon berangkat balik la...dh lambat kan....sepatutnya break habih koi 2ptg....ni dh lambat sgt.....abih tu kuar balik pon silap jalan g...aku pon dh penin daaaaa....sampai opis dh koi 3...rasa bersalah jugak tp aku dh gtau pegawai aku ni kuaq td.......erm...peh....letih+ngantok...sib bek td singgah beli ais kacang ngan bihun sup siam.....peh marvelous songgoh...sedap...ais kacang pon sodapppp...burp..Alhamdulillahhh...dh kenyang....ok la habih dh cita...

makan-makan

Layan gambaq je eekk.....menu makan mlm ...........


Ni main campak2 je......jd x de la resepi...x tau nk bg sukatan camana kan..kan..kan...alaaa tarok kicap, bwg merah, bwg putih, halia n cili kisar jek.....biasa2 jek....korang mesti tau nyeerr la...(hehehehe...cover2)



ni amik kat MyR gak...dari akma 4th.tq akma...buat untuk si kakak...dia suka sgt ayam....tp aku kehabisan jintan manih & jintan putih.....jd aku dh edit ikut apa yg ada kat umh jela.....ni resepi asl....CnP je kak akma ekkk..jgn mareeee

Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 5 ketul ayam (apa-apa bahagian yg digemari)
  • 2 camt garam
  • 1 camt serbuk kunyit
  • 1 camt serbuk jintan manis
  • 1 camt serbuk jintan putih
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Gaul mesra kesemua bahan (kecuali minyak). Perap selama 15 minit.
  2. Goreng sehingga garing.





Kerabu mempelam nih diadaptasikan daripada nadia kat MyR.....tp haku dh menderhaka sket buat versi aku.....hahhaahaa....dap wa ckp luuuu....peh...sungguh mengiurkan.minta izin CNP ye.....aku bg resepi asal jela.....

Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 1 biji mangga muda
  • 2 sudu sos nam pla (fish sauce)
  • 1/4 cawan kacang
  • 2 biji cili padi
  • 2 sudu besar udang kering
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 ulas bawang putih

Cara-cara

  1. Tumbuk cili padi dan bawang putih. Jangan sampai lumat. Sedang-sedang je
  2. Potong memanjang mangga
  3. Gaul semua dengan bahan-bahan lain.
  4. Tambahlah garam dan gula secukupnya

Tuesday, May 26, 2009

Saguuu...oooo saguuuu

nih mende nih ku buat mlm smlm nun....smlm baru leh sempat nk mkn...dh haku g cr2 nk beli x de...x kesudah haku buat le seniri...walaupon x cun ttp ku rembatttt..........dh nk kempunan nk mkn nihhhh...jd la kannn...layan gambaq ja la no...rsepi x de sbb pakai sukatan ikut suka hati haku jekkk..suka hatiku kan nk letak kaler peponn......korang jgn dok komplein....


..

tak de idea nk masak....

Edehhh...knapa??????????kanapa?????????????.....kenapala x de idea nk msk nihhhh....hadehhh3....buntu sungguh otakku ini......balik keja singgah je kedai runcit yg on the way nk blk umah....nampak ikan siakap......rase cam nk mkn...mik la seko......pas2 mik kangkung n bli la skit brg2 keperluan dapoq aku terus balik amik anak2 n balik umah......pas2 tgk lantai umah yg sungguh cun (mcm2 corak adaaaaa).....aduh2 ...lg la blurr nampak umah beselerak....ni yg ilang mood nk msk nihhh...x leh jdnihh.....aku pon terus bersilat kemas umah luuu........sapu2 sampah..kemas2 mainan sume.....yeh....tiba la masanya yg dtunggu2...leh mop lantaiii...yahuuuuu....syok2..........mop la habih peta2 yg anak2 ku buat...apalg susu diorg yg tumpah la.....pehh..silau mataku dengan kilatan lantai yg baru di mop...peh..puaih hati aku...haa.....baru la ade mood nk masak......hehhehe..opssss...ada lg la mende x settle...baju x sidai g...sblm mr hubby balik dan membebel kat aku (dia yg slalu bebel kat aku....isk terbalik kot no..aku ni x suka bising2)..baik aku sidai kain baju lu....settle...yes2..leh mula masak...adik pon mood baikkkkk ja arini......wahh2...rajinye aku ariniii(puji diri seniri).....aku pon memulakan la acara main masak2...jeng jeng jengg...ni la yg terjadi utk mkn semalam.....




p/s:Udang2 lam tomyam tu 4 ekoq aku ler yg kebas......my hubby x mo......kenyang ngan udang la akuuu...dh ler udang2 tu besau2.......4ekoq ku rembat....pehhhhh........mmg beh aaaaa...rugi la mr hubby

Monday, May 25, 2009

Jiwa Kaco...

Mr Hubby demam...so x de selere nk mkn...erm...otakku ini ligat dok memikiau nk msk apa nk mkn malam......mueh3.....aku pon decide la p reronda dapoq2 sapa yg x kunci pintu tu...ermm....jumpe lerrrr udang dok posing maut..peh....tergude songgoh jiwaku ini...kemain montoks g udang kat dapoq cik mat gebu tuuuu...aku pon kidnap la resepi yg mengude jiweku itewwww.....tadaaaaa....makasih cik mat...minta izin tuanku nk CNP kat cni ekkkk....sememeh je ...nk wuat cemana.......ada tukang sibuk tgh membzkan dirinya kaco hakuuuu..........layan je la ekkkkkk...yg lain2 tu aku blasah buat suke ati haku jeeee....jd x de la resepi...kehkehhhehh


Kari Udang Kapitan


BAHAN-BAHANNYA :-)
7 - 8 ekor udang "kaki merah" saiz besar (boleh guna udang lain atau ketam)
1 biji timun (kalau resipi tulen, tak letak timun)
8 biji belimbing buluh (resipi tulen, yg ni pun tak letak)
2 batang serai, dititik
600 ml santan cair
300 ml pati santan
1 keping asam gelugor
4 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
Garam dan gula secukup rasa
5 biji cili merah*
1 inci lengkuas*
3 biji buah keras*
7 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
1/2 inci belacan*(*dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Udang dipotong sedikit bahagian hujung kepala, buang kotoran, cuci bersih dan toskan. Timun dikupas, potong 2 kemudian belah 4 setiap potongan. Belimbing dicuci dan belah 2. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis serai titik, bawang merah dan bawang putih hiris hingga harum, masukkan bahan2 kisar dan masak hingga terbit minyak. Masukkan udang dan gaul rata. Masak sekejap. Tuang santan cair dan masukkan asam gelugor. Biar mendidih.
  3. Masukkan timun dan tuang pati santan. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Biar mendidih perlahan sambil dikacau. Akhir sekali masukkan belimbing buluh dan masak 1 - 2 minit lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas2....



Kembong sumbat Cabai


Masak Lemak Teloq Ayam Kampong
(ni utk kakak...x pedas)

Ikut ati aku nk buat lg satu menu....kerabu pelam....tp siren kecemasan dh bunyi daaaa(si adik la ...) jd x sempat la nk buat...kempunan la haku.....takpe2 ptg ni masih adaaaa....kita tungguuuuuuuuu........

Sunday, May 24, 2009

Kuih Katayap

Pagi jumaat my FIL bagi nyok (kelapa) yg x bopa masak g..peh ni kalo layan buat inti ketayap beh nihhh....tp disbbkan kepalaku sakit tenat sampai x leh bgn....jd projek ni ditunda dulu....erm..aku ni kalo bahagian sakit pala mesti tahap gaban nyerrr...terpaksa la my hubby mkn kedai n taking over urusan umah n jaga anak2...sian dia...dh le baru blk keja....tp nk buat cemana.....dan dia pon dh paham sgt......jd tanpa membuang masa kita layan gambaq na.....resepi...ntah aku hentam jaaa....tp aku nk tepek gak gambaq kat cni w/pom ketayap aku sememangnya x cun...wahahahahaaa.......gambaq x bopa hensem sbb gelap...guna HP jek

Tuesday, May 19, 2009

Pandan Muffin

Ha...yg ni plak projek smlm.....mr hubby ckp mayb kwn2 dia nk singgah umh...aisehhhhh....ciskek baru jela letak dlm petiesss....mesti x sedap kalo nk mkn....erm....jd aku decide la buat muffin ni sbg persediaan menyambut tetamu....ceeewaaahhhhhh.........nak resepi ka....aku kidnap dr dapoq kak CT....resepi dr Rinchan (btoi ntah ejaan aku..)...kita layaannnnn......


Muffin Pandan
Resepi dari RinnChan
Bahan-Bahan:
200gm tepung gandum
1 1/2 tsp baking powder

1/2 tsp soda bikabonat

1/2 tsp garam halus

120gm gula castor
200ml santan kelapa (dalam kotak)

100ml minyak jagung
2 biji telur
*1 tsp pandan paste (boleh bubuh extra kalau nak lebih hijau)
*1/2 tsp pandan essence


Bahan topping

ikut
selera - Almond slices, kismis, ceri ets Nota:
*Sekiranya tiada pandan paste atau pandan essence, boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200ml santan diatas dan tapis.


Cara-cara
:

1. Panaskan oven pada suhu 190C. Sediakan loyang muffin dan paperliners.
2. Ayak tepung, baking powder, soda bikarbonat dan garam halus. Masukkan ke dalam sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker.
3. Campurkan kesemua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy).
4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya.
5. Bakar selama 20 minit.

Oreo Cheese Cake

Oreo Cheese Cake

Sesaje nk cuba skill buat ciskek nih...x penah2 aku buat....lgpon mr hubby nk blk smlm.......jd aku buat la kot2 sampai2 lapo ke apa ka....Tp ciskek aku nipisssss...x la cun cam yg kak ummi buat..waaaa....dh aku x de loyang kecik....blasah je loyang yg mn ade...kita layan resepi nah........resepi dicilok dr dapor kak ummi yg sgt la rajin memasak tuh...makasih kak ummi kerana kongsi resepi nihhh....dap woooo......c n p je la kak ekkk.......

Bahan:-
30 keping oreo cookies (buang cream tengah) - kisar halus
1/4 cawan butter - cairkan
Bahan Filling:-
16 oz (2 cawan) cream cheese - lembutkan
1/2 cawan gula halus
1/2 sudu teh esen vanila
1/2 cawan sour cream (aku x de nih...blasah je letak plain yogurt + jus lemon)
2 biji telor
1 cawan oreo yang dicincang halus

Cara Menyediakan:-

Base :- gaulkan oreo kisar dengan butter cair rata-rata. Tekan dalam loyang yang telah digris dan dialas. Pre-heat oven pada suhu 180 Celcius.

Filling:- Pukul cream cheese, gula dan esen vanila dengan kelajuan sederhana hingga benar-benar sebati. Masukkan sour cream dan pukul sebati. Masukkan telor satu persatu dan pukul sebati. Kemudian masukkan oreo yang telah dicincang halus tadi, kaup balikkan hingga rata. Bakar secara "steam bake" (letak loyang adunan dalam loyang lain yang berisi air) pada selama 45 minit/hingga bahagian tengah benar2 masak. Sejukkan sekurang-kurangnya selama 4 jam/bermalam.



Thursday, May 14, 2009

Coffee Coklat Muffin



Coffee Coklat Muffin

Bahan-bahan ( 6biji )

  • 2 sudu besar instant coffee
  • 70ml susu segar
  • 50g butter
  • 50g gula halus
  • 1 biji telur
  • 150g tepung gandum
  • 1 1/2 sudu kecil baking powder
  • 65g milk chocolate(aku x de ni....aku letak serbok koko je)

Cara-cara

  1. Potong milk chocolate kecil-kecil. Ayak tepung dan baking powder. Campurkan instant coffee dengan susu segar untuk buat coffee mil k. Panaskan oven sehingga 180C.
  2. Pukul butter sehingga lembut. Masukkan gula pukul sehingga putih.
  3. Tambah telur sikit demi sedikit sambil dipukul.
  4. Kemudian masukkan tepung yg telah diayak tadi sedikit demi sedikit berselang seli dengan coffee milk tadi.
  5. Akhir sekali masukkan coklat yg telah dipotong. Kacau biar bercampur rata.
  6. Isikan bekas muffin dengan 3/4 penuh. Bakar selama 25 minit dengan suhu 180C.
  7. NOTE: Muffin ni kurang manis. Kalau suka manis boleh tambah gula dalam adunan ataupun buat icing topping selepas dibakar. (icing toping=80g icing sugar + 1sb fresh milk)

Resepi yg kaya dengan aroma kopi....peh..mengancam giler baunyerrrr...resepi nih aku cilok kat MyR dari SIFU YANI....tq kak yani for sharing the recipes.....sedap sgt...buat smlm utk kwn2 yg datang kerumah utk tolong pasangkan tombol pintu yg dipecahkan sbb aku tertinggal kunci dlm umahhh...waaaaaaaa....sedey woo marin. dh le mr hubby g kursus.terpakasa la minta tlg jiran pecahkan tombol nk masuk dlm umah....hehhehehh............macamn la aku leh tertinggal kucnci lak, ni la sejarah jd camni...adeh....dh le kunci spare ada lam keta.keta mr hubby bwk.....mcm2.time darling x dak nila nk jd mcm2.apapon tima kasih buat Abg ani & isteri (jiran aku) yg bantu aku buka pintu tgh smlm.....buat kak ila n Hubby + member hubby dia....makasih la manyak2 datang tolong pasang tombol pintu balik smlm....kalo korang x de x tau la aku nk buat cemana...aku dh gabra tahap otoment dh smlm..............jasa kalian tetap daku kenang...tq

Wednesday, May 13, 2009

adik & kakak

 
Posted by Picasa

Ikan Merah Masak Itam, Sup Ketam & Sotong Goreng Kunyit

Lauk pauk kami sekeluarga smlm....

Sup Ketam

Ikan Masak Itam

Sotong Goreng Kunyit

evils cupcake (coklat kek)

Nih projek smlm...niat nk bg me hubby wak bekal dalam perjalanan nanti...leh gak kunyah2 sambil drive kan.....senang bebenor buat kek coklat nihhh....sedap dan gebuss ja..heheheh.....resepi dicilok dari dapoq Kak Jun....(http://yummylicious-jun.blogspot.com)....makasih kak Jun atas resepi yg best nihhh..........minta izin sifu nk c n p kat cni


Bahan2:

  • 2 cawan tepung
  • 2 cawan gula
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 1/2 cawan susu
  • 1/2 cawan butter
  • 2 sudu teh esen vanila
  • 2 biji telur
Cara2: campur aje sume2 kecuali telur dalam mixer, pada kelajuan rendah hingga bercampur rata. pastu pada hi speed selama 2 min. masukkan telur n pukul lagi pada kelajuan tinggi selama 2 min. masukkan dalam papercup n bakar selama 15-20 min. sejukkan n hias.

Ni nak bg kat um
ah kak syima ...



cupcakeku yang telah berjaya...



Tuesday, May 12, 2009

waaaaa.........borinnnnn

smlm aku cuti masak.dh datang virus M aku sbb umah bersepah.....x sempat nk mengemas sbb si adik buat hal. jd aku decide beli ja makanan untuk makan malam.balik keja ja aku terus start operasi kemas umah dan dapoq yg dok berselerak...si adik aku bg tdoq. Kakak lak tgk kartoon Mickey Mouse. Kakak mmg kalo tgk kartoon menghayati btoi..sampai panggil pon x menyahut dh......ja line clear....lps basuh pinggan mankuk aku sapu2 sampah dan kemas apa yg patut....clear la umh aku...peh..legaaaaaa.....bahagian tu dh settle.....uiks.......nampak lak kain baju yg x berlipat sampai dh x muat raga...pegang yg tu laksss........lipat baju sampai masuk waktu mangrib.settle bab kain baju aku teruih p mandi n solat. Mr. Hubby dh beli makanan aku cuma masak nasi je....hehhehe..perut pon dh berlagu dangdut remix dh.....aku hidang makanan dan ngap...lps tu kemaskan beg pakaian mr hubby siap2.Settle keja aku...sume dh clearr..

waaaa....sok mr hubby nk g BTN seminggu....uhuk3...sedeynya...sunyi aa aku x de sapa nk ajak bertengkaq.Tinggal la kami 3 beranak kat umah...mesti borin gilerr..isnin depan baru dia balik....x bestnyeeeee......tensen3.tp nk buat cemana kan apapon tetap kene p jugak.Aku mmg x best kalo mr hubby x de umah....sabor je la.aisey.....jumaat sabtu aku cuti.mesti boring tahap gaban Mr hubby x dak...camna niiiiiii.....camna nk lalui niiiii...

Monday, May 11, 2009

Sup Kaki Ayam simple n nasi goreng daging

Sup ni aku buat khas untuk kakak.Sian kakak asik x mau mkn je lps demam ni.Mayb tak sedap mulut agaknya.....susu pon x mau minum....dia cakap' tak sedap la ibuuuu.....kakak tak mau la minum'...adusss....susah hati btoi.....skrg musim demam...asik demam...pas2 baik jap...demam lak.....nasib baik ptg smlm nak juga dia makan nasi ngan sup ni......Alhamdulillah....tak sia-sia aku masak.....erm...buat mr hubby ngan aku masak nasi grg je...smlm x mood nk masak...jd buat nasi grg x yah la msk byk2 lauk....heh3...kita layannnnnnn gambaq ok....



Sup Kaki Ayam Simple utk Kakak

Bahan2:
  • Kaki ayam
  • 2 Ulas bawang merah(dihiris)
  • 1 ulas bawang putih(dihiris)
  • Sedikit halia
  • Daun sup
  • Lobak merah
  • Sedikit garam
  • Minyak masak untuk menumis
Cara2:
  1. Cuci kaki ayam sehingga bersih.
  2. Panaskan minyak didalam periuk.Tumis bawang2 td hingga wangi.
  3. Masukkan air, halia, ayam dan garam...biarkan mendidih hingga isi-isi kaki ayam masak.
  4. Kemudian masukkan batang daun sup dan lobak merah.
  5. last skali taburkan daun sup.
  6. Sedia untuk dihidang.


Nasi goreng buat mr hubby

Bahan2:
  • 2 cwn nasi putih
  • 3 biji cili padi(dipotong)
  • 2 ulas bwg merah
  • 1 ulas bwg putih
  • 1 bj telor
  • daging (dihiris nipis..yg ni aku letak daging bakaq)
  • udang (dibuang kulit
  • Sayur-sayuran(ikut suka)
  • Sedikit kiub pati ikan bilis (aku letak 1/3 ja)
  • Sedikit minyak utk menumis
Cara2:

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang2 hingga wangi.
  2. masukkan telor dan goreng bg hancur
  3. masukkan udang,daging,kiub pati ikan bilis, cili padi.gaul bg sebati....
  4. masukkan nasi dan garam. gaul lg.
  5. kemudian masukkan sayuran.
  6. sedia untuk dihidang panas2



Sunday, May 10, 2009

Roti jala n gulai daging

Disebabkan aku dh tercuti byk sgt....terajin la plak...borin gak dok umah lama2 pon...erm...jd aku belek2 buku resepi aku.....jeng..jeng...roti jala ni dap nihhhhh.....daging pon ada leh buat gulai....peh....bleh layan nihhh..............aku nk buat pg tup2 ada tetamu nk mai umah la.......pospont p mlm....tetap nk buat....disebabkan aku x dak acuan roti jala aku bedal je guna beg plastik yg dipotong bucu sedikit...janji jurai2 cam jala...layannnnnnnnnnnnnnnnn.....


pg td aku wai bekai mai opis........

resepi dia cam biasa aaa aku blasah ja bahan2 dia....nak resepi ka ...nah amik.

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 camca susu segar
  • 3 camca susu cair
  • sebiji telor
  • sedikit kunyit...nk bg warna kuning
  • sedikit garam
cara-cara

  1. masukkan semua bahan td kedam blender dan blend sampai sebati........
  2. pastu sediakan non stik pan (mudah buat skit)
  3. letakkan sedikit minya & panaskan non stik pan
  4. masukkan bahan yg diblend td kedalam acuan penjala atau apa2 saja yg bleh buat bg jd jala.....
  5. jalakan ke dlm non stik pan atau kuali anda...
  6. biarkan sampai masak n lipat ikut kreativiti anda....siappp....
gulai daging cr resepi seniri heheheheheheehhhh......

sambal tumis udang + daging bakaq + ayaq asam

menu mkn siang dan malam..



sambal tumis udang + daging bakaq + ayaq asam

pas mkn nasik kakak ajak p kfc...layan kfc la plakkkk..peh...kenyang gilerrr..pehtu balik umah trus lena...zzzzzzz

Slice cheese cake


Kek ni request dr mr hubby..dia mmg suka sgt kek ni..asl g tesco ja kek ni la yg dibeli...jd aku pon menyahut cabaran dia buat kek ni...menjadi la beb..berdebar gak takut x menjadi...hehehehe.....skali dia cakap bleh meniaga wooo camni.....okehh...kita layan gambaq2 yg mengiurkan ini ekk..pada kawan2 jgn mare x sempat nk bg rasa.....dh habisss daaaa... maap yerrrr...jamu mata la yerr/...jempu makan.......burp...alhamdulillah...opsss...sory....hik..hik.hikkk


Slice cheese cake


Ni masa dok lam oven g...x sabo2 nk tgk result

ni lerrr hasilnyeeeee...jangan jeless....



ni yg dah siap di mak
e up......cun dak????

siap utk di ngappp...

resepi asal aku cedok kay myr dari onigiri...makacih..minta izin nk c n p kat cni...dap sgt kek dia...nnt leh la wat lg.......nice recipe....

Bahan-bahan ( kek saiz 20cm )

  • 4-5 keping slice cheese
  • 200 ml susu segar
  • 70 gram butter atau marjerin
  • 70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
  • 70 gram gula
  • 4 biji telur saiz M
  • beberapa titik esen vanila

Cara-cara

  1. potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar
  2. kemudian masukkan dlm periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.
  3. masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
  4. asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
  5. didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul
  6. akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. masukkan adunan kek di dalam acuan .
  7. bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.
  8. hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi mencubanya.

gulai daging + ulam rebung


Gulai daging dengan kentang

ulam rebung + sambal belacan....

ni la antara menu kami ari jumaat .....aku tgh holiday kan....bleh la masak yg beh2 sket....ni aku join ulam rebung ngan sambal belacan..peh.......habih nasi seperiuk beb........mr hubby la tukang perabih...wuahahahahhahaa...sedap la tuh....ye tak...kalo tak x kan licin nasik ku.....huahauahaua......sendirik puji la kannn...kalo dak sapa g nk puji..kehkehkehhhhh

Muffin Strawbery

erm.....nila hasilnya muffin strawbery aku buat malam selasa aritu.......
Ni resepi dia...saye edit skit kak Yani......resepi dari myr......aku buat 3 adunan

Bahan-bahan ( 6 biji- 7cm acuan muffin )

  • 90g butter
  • 70g gula halus
  • 1 biji telur
  • 40ml susu segar
  • sedikit vanila esen
  • 110g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil pandan emulco (aku letak strawbery paste)

Cara-cara

  1. Pukul butter sehingga lembut. Kemudian masukkan gula,pukul sehingga putih.
  2. Masukkan telur sikit demi sedikit. Pukul sehingga semuanya sebati.(sebelum masukkan telur ke dalam adunan,pukul dulu sikit telur tu dengan garfu. Tak perlu kembang). Kemudian masukkan esen vanila. Pukul lagi sehingga sekata.
  3. Masukkan pula tepung yg telah diayak dengan baking powder ke dalam no.2 sedikit demi sedikit sebanyak 3 kali berselang seli dgn susu segar sambil di kacau. (tepung-susu-tepung-susu-tepung)
  4. Bahagikan adunan kepada 2. Ambik satu bahagian adunan, masukkan strawbery emulco dan kacau sehingga sebati.
  5. Isikan cup muffin dengan dua adunan yang berlainan itu. Bakar selama 25-30minit dengan suhu 180C.


yang nih nk bg kat umah pengasuh kakak & adik.....anak2 dia demam 4org skali


Kakak tgh membelasah muffin strawbery..x sabaq2 dia nk mkn..
kuaq oven ja terus ngap
..hehe

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)