Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Sunday, June 28, 2009

erm....busanyaaaaa

Erm...aku x dak apa nk buat N3.....maklumla mood kureng la...masak pon ala2 malas je(mmg malas pong...huhuhu)maklum la mr hubby x dak...mood memasak turun ketahap beku -0.00000.....dh tinggai aku 3 beranak jek...masak yg senang n sume mkn....nk membaking pon x de mood..aduih laa.a.....busan...borin...sume ade...sib baik la ada anak2 mengubat kesunyian..acewahhh....jiwang lak aku nih kan...kosong lak rasa umah BF ku x deee.....dh x de sapa nk bertengkaq ngan aku....x dak sapa nk berleter kat aku......isk3.....sedey woooo...........sunyi aaa........abanggggggggggggg....bila nk balik....huwaaaaaaa................i miss u sooooo much...(kang sahih ada yg muntah hijau baca nih...hahahaha) suka ati aku lerr kan......nk g jln2 x dak BF x beh...x penahnye aku kuaq tanpa hubby aku...setakat kot2 dekat umah aku kuaq la....erm....2 minggu x dak xtvt ronda2 huwaaaaa....busan...busannnn...busannnnnn.......

Thursday, June 25, 2009

Bengkang Ka Kek?????



Korang tgk cam bengkang dak???tensennyaaaa...........

Tensen..tensenn.....haduih2....smlm aku baking kek coklat nih...x tau tang mn silapnya......pg td rasa2..peh...nk kata bengkang(bingka) ponn...kurasa bengkang lg sedapp wehhh...myb sbb kesilapan aku gak la...masa aku masukkan dalam oven aku x perasan anak aku dh pusing api dia ke bottom.....haduihhh...lepas tidoqkan adik aku p la tinjau2 kek dlm oven...peliksss...saipa la sebelah atas dia nampak cam x masak ja......isk...belek2 tgk, nah haihhhh....amik ko...baru la aku tukaq p api both....pastu bila kek dh masak aku pon sejukkan laaa.........aku dh rasa masa tu..ok jek.....isk....lps kek sejuk ku pon letak la topping...peh...nampak sedap x sangga la.....pg td ..masa mr hubby sok bfast...dia tanya...kek ni mmg camni ka????..aku tanya "awat...kek tu jd camna"?...cam bengkang ja...aku pon p la rasa....adoila.....mmg cam bengkang pongg......tensionnya aku ni...sedey pon ada...sayang la.......

Wednesday, June 24, 2009

Mee Bandung Kak PAh Sherry


Mee ni jumpa kat dapoq kak Ummi...lama dh teringin nk wuat tp x berkesempatan...smlm sbb ada projek melipat kain secara besar2an...malas nk buat lauk byk...so aku buat ja mee nih...sennag & cepat gituuuu.....so hasilnya mmg umphhh....sedapp wooo.........hehehehe...tp biasa kan...aku dh ubah ikut apa yg ada dlm peti ess aku la....kehkehkehhhh......ni resepi asal.makasih kak ummi n kak pah.....very the sedap la ini meee ............CNP je ekk....ampunnnnnn....

Bahan:-
Mee kuning - basuh, celur dan toskan
100 gm udang basah
100 gm daging - hiris nipis
5 batang crab stick - kerat 2
2 biji telor
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar tomato puree
1 biji bawang besar - belah 4
4 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
1 kiub pati ayam Maggi
Garam
sedikit gula
lada sulah
1 batang lobak merah - potong kecil
200 gm bunga kobis - potong kecil
15 tangkai snow peas
1 biji tomato - belah 6
3 - 4 cawan air/secukupnya
Minyak

Bahan sampingan:-
Bawang goreng
Tauhu - goreng kekuningan dan potong kecil
Daun sup & daun bawang - hiris halus
Lada kicap - cili merah dihiris dan campurkan dgn kicap cair n perahan lemon

Cara Memasak:-
Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan cili kisar hingga wangi. Masukkan tomato puree, sos tomato, sos cili dan sos tiram, kacau rata. Masukkan bawang besar, kemudian kicap cair. Masukkan daging dan tuangkan sedikit air, biarkan empuk baru masukkan udang dan crab stick. Tuangkan air dan biarkan mendidih, masukkan semua sayuran dan kiub pati ayam, garam, gula dan lada sulah. Seimbangkan rasa. Akhir sekali pecahkan telor terus ke dalam masakan dan perlahankan api. Biar telor masak dan matikan api.

Untuk hidangan, letak mee dalam mangkuk, tuangkan kuah dan letak bahan sampingan tadi.

Tuesday, June 23, 2009

Yek..yek..hanpon baru....ngeh3

Cita nih dh lama...tp nk cita gak...citanya aku dpt HP baruuuuu...syok3........bertambah syok sbb mr hubby yg belikan...x de sempena papon.....sbbnya hp aku mmg dh tersgt la uzurnya w/pon body masih bergetahh...alkisahnya hp aku dok guna tu bateri dia sik kong jaaa...baru sms 2-3 x dh piap....padan...tu baru sms..kalo org call pon tgh2 best sembang....tetiba sengap terus..........mr. hubby pon bengang kadang2 call x dpt...dhtu bateri kong camne????....dia ada wak aku p tgk2 HP kat kedai...aku kata...ala guna jela yg ada tu dulu...sayang lak det nk beli sampai rm400-500.....(kedekut kan aku)....lgpon hp bkn ada harga......kalo bli mas pon lg orait.....(walaupon sebenaqnya aku x bopa minat brg kemas)......tp pengalaman tu kan mendewasakan...mn la tau time sesak2 brg2 kemas tu leh gakbantu kita kan....kalo HP ni pg bli ptg dh jatuh harga.....dolu Hp samsung aku bli punya la mahai..last2 nk tolak blk depa nk amik RM50 jah......isk3...sakit hati ku simpan sampai skrg...hamik aku....sekupang x dpt......ok. berbalik psl hp baru aku...aku x tau pon mr hubby dh p bli hp baru aku sbb masa koi 8 mlm tu aku dok pegang hp sms ngan member..pas2 aku dok kemas2 meja mkn.....mr hubby kuar jupe member katanya....aku nih meneruskan keja2 aku yg x siap g. Mr. hubby blk umah lam koi 10 camtu.....masa nk tdo tu aku dok cr la hp aku nk kunci jam utk bgn besok pg...cr punya cr xdak ...aik...pelik2.td aku rasa letak atas sofa.....tp x dak .tgk lam bilik x dak...atas meja pon xdak..isk3..mn la plak aku letak nih.....mr. hubby tanya aku"cari apa tu?..."hanpon"...jwbnya aku...dia senyum2..."tu dok charge tu apa?"...."kan tu hp abg"jwbku pulak tanpa p tgk hp tu....."isk....p tgk elok2..." katanya lg..aku pon p la tgk..aik......Hanpon baru laa........sony ericson.hehehehe..sengeh la akuuuuu...dh tu camera dia mmg beh..syok3...leh tangkap gambaq blog bg cun sket kan3?cuma masih penin x bopa terrer nk guna g ...dulu pakai nokia.....makasih abg...sayang abang...tq so much sbb prihatin ngan keadaan hanpon aku...kahkahkah....kalo aku pakai x bli len la lg bleh gune...nih org dh bg...aku amikk....hahahahahahah.......panjang lak cita aku nih..dh aaa..lenguh dh jari jemarii aku nihhh......pada korang sume...tq sbb sudi baca.....huhuhu


gambaq ni amik guna hp mr hubby....

Monday, June 22, 2009

Kek Marble Trio



Kek yang gebuss ni dr CMG....nengok kat umah kak ummi...sedap tau...tp bila dpt kat aku jd duo jek....dh licin pon...huhuhu......CMG adik na nk CNP je ekkk...tq kak ummi n CMG kerana share resepi yg cedappp banget...

Bahan-bahan ( Acuan ( 8 x 8 x 3 ) inci )

  • 300 g mentega, pada suhu bilik
  • 280 g tepung halus (tepung gandum pun ok)*
  • 1 camca teh serbuk penaik*
  • 1 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
  • 5 biji telur Gred A
  • 250 g gula kastor
  • 1 camca besar Ovallate
  • 30 g Gliserin
  • 20 g air
  • 1/2 camca teh esev vanilla
  • 1/2 camca teh strawberi emulco
  • 1 camca teh coklat emulco

Cara-cara

  1. Pukul mentega hingga kembang. Masukkan tepung yg telah diayak tadi. Gaul rata dgn mentega. Ketepikan.
  2. Dalam mangkuk yg kering dan bersih. Satukan telur, gula dan ovallate.
  3. Menggunakan kelajuan yg tinggi, pukul adunan hingga kembang dan gebu. Seperti adunan kuih baulu.
  4. Perlahankan speed, masukkan adunan mentega tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga gliserin dan air. Gaul hingga rata.
  5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu dicampur dgn coklat emulco, satu lagi dgn strawberi emulco dan satu yg adunan kosong dicampur dgn esev vanila. (Perisa bergantung pada kehendak masing2).
  6. Lenser tin kek berukuran ( 8 x 8 x x3 ) inci dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas minyak. Tuang setiap adunan secara berselang seli hingga habis.
  7. Bila sudah siap. Ambil chopstick atau sudu (gunakan tangkainya). Buat beberapa pusingan pada adunan kek tadi. JGN terlebih pusing, cukup sekadar 3 - 4 kali pusingan.
  8. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 40 - 45 minit, bergantung pada oven masing2. Jika selepas 45 minit dan apa bila dicucuk dgn lidi satu dibhg tgh2 kek dan hasilnya tidak kering. Tutup permukaan tin kek dgn tudung periuk dan tambah masa membakar 5 - 10 minit lagi. Uji kek selepas 5 minit dibakar. Bila masak keluarkan kek dari tin dan sejukkan. Tujuan meletakkan "tudung periuk" ialah untuk mengelakkan kek hangus pada permukaannya.
p/s: I x letak pon gliserin sbb x de...


Thursday, June 18, 2009

Daging Masak Kicap & Rendang Daging Nogori



menu smlm...mr hubby mkn bertambah2...sukenyeeeee...ngeee..ngeee..ngeeee....resepi..ala..masak kicap biase jek....korang lg terror kan...kan..kan


ni menu mengkala pon x tau nk habaq....dh lama....tepek p la

Sup Ketam (Repeat edition)


sesaja nk letak gambaq..sukahati aku la kan...muahahahahaha

Kek Pisang

Kek pisang ni buat smlm....nengok pisang tu siann diaaa...mcm nk expired ja.so drpd nk buang ku belek2 la resepi berkaitan pisang..jeng3...jupe resepi dr sifu kat MyR, sapa g kalo bkn kak Yani....huhuhu..so jd la kek pisangggg........sedap tahap gaban kek ni...x oily...aku sengaja bg garing sket.....mr hubby suke....ni aku buat 2 adunan....pisang byk kan..tu pon ada g pisang..apala aku nk buat ngan pisang2 tu.........ptg ni nk wak p umh my FIL hantaq kek nih. die suke kek pisang yg garing2 camni....Kak Yani, kite CNP je ekkk...yuk layan resepinyaaa :

Bahan-bahan ( 20 cm )

  • 2 biji pisang
  • 140g butter
  • 120g gula
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 2 sudu besar fresh cream (aku tukaq ngan whipping cream coz x dak stok)
  • 1 sudu besar jus lemon
  • 200g tepung gandum
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil baking powder

Cara-cara

  1. Pukul butter dengan gula sehingga kembang
  2. Asingkan putih dan kuning telur
  3. Pukul putih telur sehingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam butter tadi.
  4. Ayak tepung, soda bikarbonat dan baking powder. Kemudian masukkan ke dalam adunan tadi.
  5. Masukkan pisang yang telah dilenyek dan esen vanila ke dalam adunan.
  6. Campurkan jus lemon dan fresh cream. Kemudian masukkan juga ke dalam adunan.
  7. Akhir sekali masukkan kuning telur. Kacau sehingga sebati.
  8. Masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 160 degree selama 35-40 minit

Wednesday, June 17, 2009

Strawberry cupcakes


Resepi ni aku mik dari dapoq kak Noreen@ myhome cooking blog....mmg sempoi habisss...cepat..sedap...lazat....TQ kak Noreen........Saye CNP kat cni je ekkk.....

Bahan-bahan (12 biji bergantung pada size muffin cases):

  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 3/4 cawan gula kastor
  • 1/2 cawan susu segar
  • 125gm mentega - dicairkan dan dibiarkan sejuk pada suhu bilik
  • 2 biji telur - dipukul sedikit
  • 1 camt esen vanila
  • 250gm strawberries - potong kecil dan chopped

cara:

1. panaskan oven pada suhu 200C dan susunkan muffin cases ke dalam muffin pan. ketepikan


2. satukan tepung dan gula ke dalam mixing bowl dan gaul rata. buatkan lubang ditengah2


3. sementara itu satukan susu, mentega cair, telur dan esen vanila ke dalam jug dan kacaukan sebati. setelah itu tuangkan ke dalam adunan tepung tadi dan masukkan strawberries. kacaukan adunan sehingga sebati tetapi jangan terlalu overmix nanti cupcakes menjadi keras


4. sudukan adunan ke dalam muffin cases dan bakar selama 12-15 min atau sehingga masak

Monday, June 15, 2009

Blank la pulokk....nama dia pon x igt

layan gambaq dolu ekk....nnt igt aku edit len..camna leh lupa nama dia eh..haru2...







Sunday, June 14, 2009

Bila adik pakai Tudung...

Tgh aku dok kemaih2 gedong pakaian x berlipat tu adik plak tolong aku kemaihkan baju yg dh siap dilipat....hadoiiiii...sayang oiiii.....jenuh la ibu nk melipat balik...dari keja yg hampir settle terus kena buat lg skali.....alalalalalalalaaaaaa...sian la ibu nihhh...dh la ibu ni terlampaunye rajin melipat baju...sabaq je la....jd bg mengalihkan perhatian si adik dari terus menggodam ken baju yg aku dh lipat ku bg tudung kakak dia....hehehhe berjaya...dia dok usung yg tu la.......kehkhehkehhh....adik tertipuuuu...
.
Adik tgh posing ngan tudung kakak..bulat kan muka diaaa..huhuhuuhu

Lemon yogurt muffin (wif choc filling)

Banyak memasak sebenornye cume x sempat nak snap gambaq....ari khamis wuat nasi tomato n lauk pauk skit.tp xsempat le nk amik gambaq coz bz.....ihiks....pas2 ari jumaat malas nk masak wuat nasi grg sempoi2 je kat mr hubbyku mkn mlm.....dannnn jeng3...buat2 cam x de keje ku buat lerrr.....muffin nihhh...sedap tau.tp entah mengapa muffin ku x merekah cam yg kak jun wuat...huwaaaa......tp rase ttp marvelessss.......(btoi ke ajaaan aku.....blasah je labuuuu).......



Resepi ni jumpe kat dapoq kak jun....kak jun jupe kat dapoq kak ummi...tq kak jun & kak Ummi....sedap sgt...walllaaaaaa....nyum...nyummmm. Adik na mintak izin C N P je ekkkk.....
  • 100 gm tepung kek/tepung naik sendiri
  • 1 tsp. baking powder
  • 2 tsp. lemon juice
  • 1/2 tsp. lemon paste (optional)
  • 100 gm plain yogurt (aku x de stok ku bantai letak whipping cream)
  • 50 gm gula kastor
  • 50 gm mentega
  • 1 biji telor
Cara-Cara:-
  1. Campurkan mentega dan gula dan panaskan secara "double boil" atas api perlahan. Kacau dengan whisk hingga adunan sebati. Biar sejuk sebentar.
  2. Sementara itu, ayak tepung dengan baking powder. Ketepikan.
  3. Masukkan yogurt, jus lemon, lemon paste dan telor ke dalam adunan mentega tadi dan kacau hingga adunan sebati, jangan terlalu lama.
  4. Masukkan tepung dan kaup balik sebati.
  5. Sudukan adunan ke dalam bekas muffin (lebih sikit dari separuh bekas) dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 25 minit. (bergantung kepada oven masing-masin).
  6. Sejukkan atas wire rack.


Tuesday, June 9, 2009

Kek Marble

Kek yg gebus, halus, mulussss..lus..lus...lus....wallllaaaa....sedap sungguh kek nih....aku try wuat lps tergude nengok kat dapoq kak Jun...my Idola...akak....lamenya menghilangggg......makacih kak....dalam satu hari dh settle sebiji kek....buat utk b'day aku leee...memula plan nk buat coklat kek tp coklat kek ku x menepati piawaian yang diharapkan....so....dengan hati yg membara aku baking la kek marble nih...x sangka menjadi pojaan semua laks...ihiksss....mr. hubby siap pesan buat len....tp sory ekk kak jun ...anak murid dh menderhaka.....muahahahahhaaa.....resepi asal dr bro Rozzan....tq semua....kita C N P je ekkk....


  • 5 biji telur
  • 125gm gula
  • 1150gm tepung hong kong
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu besar ovalette
  • 125gm butter-cairkan n sejukkan
  • 1 1/2 sudu besar susu pekat
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • pewarna (ikut suka korang)

pukul telur, gula, tepung n baking powder dan ovalette at hi speed selama 10min. masukkan susu pekat, esen vanilla n butter. kacau rata. bahagi pada 4 bahagian (jun bg dua j, hikks!)(aku laks bahagi 3 kaler.....plain/merah+strawbery paste/coklat) dan isi pewarna..ikut suka la.
sediakan loyang yg dialas n dgris. masukkan 1-2 sudu adunan plain ditengah2, ambik kaler lain letakkan diatasnya dan seterusnya kaler2 lain berselang-seli hingga habis. bakar selama 40-50min.


serabut tahap Gaban...huhuhu..

Kakak lepas blk umah tok ngan wan demam + selesema...semak perut aku tgk idung dok meleleh ngan batok yang makin teruk bg aku. dh try mcm2 kaedah nk mengurangkan batuk dia tp x jln jugak....ssh hatinya aku tgk dia camtu...sedeyyyy....smlm batok sampai muntah2...pg ni aku decide wak dia mai PKU (Pusat Kesihatan Universiti) sbb batok dia x mo ilang...dr mahyudin ckp kahak dia byk nih...erm....dia bg ubat cairkan kahak...risau ngan aku ni x leh tgk anak2 aku x sihat....serabut habih...terus ilang mood aku nk mambaking kek........ni aku wak dia mai opis...tgh lunch time baru nk p hantaq umah ngasuh...tu dia tgh tgk astro ceria...aku dh bg mkn nasi n mkn ubat.....mlm aku tdoq pon x lena...sian tgk cam ssh sgt dia nk bernafas......dh kurus kerin...asik demam jaaaaaaa...dh x bulat dh......takpala ...tgk camna ubat ni nak berkesan dak?......kita tgg dan lihat
beralih lak ke cerita si adik...adik ni 2-3 mlm lepas dok berjaga malam...koi 2pg baru nk tdo..kalo x teriak takpa..ni dh la x mo tdo...melalak lak....aduhhh....tensen2...aku ni dh nak naik mengong x ckp tdo...erm...sabo jela.......pas2 la nia dik pon makin kurang mkn.....mayb dh jemu ngan menu dia kot....erm....tp smlm dia mkn byk...sonok aku suap dia.....moga2 anak2 ibu semua sihat dan dilindungi Allah S.W.T dari segala perkara buruk dan gangguan syaitan. AMIN.

Wednesday, June 3, 2009

Chocolate Chips Muffin



Projek smlm...bosan2 layan buat muffin.....mr hubby kuaq jupe member..tinggai aku ngan si adik ja..kakak tdo umah Tok n Wan....borin laks sume keja dh siap (Ceewahhh...alasan tu). pastu lama dh oven tu x panaskan badan...huhuhu...aku pon cr resepi yg simple dan cepat..nampak nih kat dapoq kak ummi...Kak ummi , budak baru belajar nk minta izin C n P je ekkk........dap kek nih...choc chips tu yg x tahan....layan resepi k....

Bahan A:-
1 cawan butter (cairkan)
2 cawan susu segar
2 biji telor (pukul sikit)
1 sudu kecil esen vanila

Bahan B:-
3 cawan tepung gandum *
1/2 cawan serbuk koko *
2 sudu kecil baking powder *
1/2 sudu kecil soda bikarbonat * (*ayak bersama 2x)
2 cawan gula perang

choc chips secukupnya (*ummi guna 1 cawan)

Cara Membuat:-
Panaskan oven pada suhu 190 C selama 10 - 15 minit. Sediakan muffin papercup dan letak loyang muffin. Masukkan bahan B dalam mangkuk dan gaul rata. Satukan bahan A dan masukkan ke dalam bahan B, kacau rata guna whisker. Jangan terlalu lama, biar elok sebati je, ok. Sudukan ke dalam muffin cup sehingga 3/4 penuh. Taburkan choc chips atas adunan. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan selama 18 - 20 minit. Sejukkan atas redai..


p/s: mr hubby kojut dia kuaq jap je ...blk2 muffin dh siap di masak.....hehehhee...dh tu resepinya mudah bangat....

Tuesday, June 2, 2009

Same ke?????

Ramai kengkawan aku kata muka depa 2 cam potostet jek???korang tgk sama ke?kembar ke????

Adik n Kakak


Kakak cbuk jek soh tocangkan rambut dia yg x bopa panjang tu
ni posing lam keta masa nk g TESCO ari sabtu lps...



Adik pon aku tocangkan jugak rambut die..huhuhuu...nampak skit ja.
ssh btol nk amik gambaq....asik nk gigit tali pinggang keledar plak
jangan gigit adik kang patah gg yg baru nk tumbuh tu...dh le naiknya gg atas dulu
huhuhu....


ingat sape tu dikkkk????

Ikan Kembong 3 Rasa

Nih suka2 hatiku je tukau ikanyerrr....huhuhu...kang aku buat ikan siakap or bawal ,aku srg je kene perabihkan....isk3...umah aku ni ikan ni je yg paling laris....ikan mahai pon depa x layan...ikan temenung a.k.a ikan kembong gak yg jd pilihan...resepi asal ku kebas dr umah CMG......ampun CMG ku dh tukau ikan.........Izin budak baru blajaq ni CNP nk tepet kat cni.ni resepi asal...

Bahan Utama:-
2 ekor ikan bawal hitam sederhana besar
1 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh garam
4 batang puting jagung, hiris serong
1/4 ketul bunga kobis, potong kecil
1 batang lada merah, hiris kasar
1 batang saleri, hiris serong
1 biji tomato, potong 6
1 camca besar gula

Bahan Tumis:-
1 biji bawang besar, potong berbaji
2 ulas bawang putih, hiris halus
1 inci halia, diketuk
1 camca besar cili kisar

Bahan Sos:-
2 camca besar sos tiram
2 camca besar sos tomato
1 1/2 camca besar sos cili
1 camca besar kicap cair

Cara membuatnya:-
  1. Siang ikan bawal, cuci bersih dan lumur dengan serbuk kunyit dan garam kemudian goreng hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
  2. Dalam kuali yang sama, ceduk keluar minyak dan tinggalkan kurang lebih 3 camca besar. Masukkan bahan2 tumis dan goreng hingga garing, kemudian masukkan bahan sos kecuali kicap cair. Gaul hingga rata. Masukkan semua jenis sayur dan masak 2 - 3 minit. Masukkan kicap cair dan gula. Kacau rata.
  3. Tambah 3 camca besar air, kacau dan masukkan ikan bawal tadi. Gaul hingga sos mesra dengan ikan. Angkat dan hias ikan dengan daun salad sebelum dihidangkan...








Sup Ikan Kembong




Nih requst dr si kakak...dia mmg suka sup....layan jela permintaan janji dia mkn.Sup ni sesuai juga buat org diet sbb x gune minyak.....w/pon simple aku ttp nk tepek kat blog aku...suka hati la kan.....

Bahan2:

  • 1 Ekor ikan kembong
  • 1/2 batang lobak merah
  • Daun n Batang sup
  • 1 Ulas bawang merah (hiris nipis)
  • 1 ulas bawang putih (diketuk)
  • Sedikit halia
  • 1 Batang serai di ketuk (aku x letak sbb x de)
  • Garam secukup rasa
Cara2:

  1. Masukkan air kedalam periuk.Masukkan bawang2 td,halia, Batang daun sup, serai n garam. Didihkan
  2. Masukkan lobak merah dan biarkan mendidih sekejap.
  3. Masukkan ikan dan biarkan mendidih sehingga ikan masak.
  4. Hias dengan daun sup.
  5. Hidangkan panas2.

Gulai Tenggiri Wif Kacang Buncis

Ni buat ntah bopa ari dah...x sempat nk buat N3....layan je la ekkk...




Bahan2:

  • 1 Ketul ikan Tenggiri
  • Setengah paket serbuk kari
  • 2 cawan santan sederhana cair
  • garam
  • Daun kari
  • Asam keping
  • Kacang Buncis
  • 1 Biji Bawang Putih
  • 1 Biji Bawang Merah
  • Minyak untuk menumis
Cara:
  1. Tumbuk bawang putih n bawang merah (tumbuk bg pecah2 skit ja)
  2. Panaskan minyak dan tumis bwg2 td sehingga naik bau.Masukkan daun kari
  3. Bancuh serbuk kari ngan sedikit santan....dan masukkan dalam bahan tumis td.Biar hingga rempah masak
  4. Bila rempah kari td dh masak masukkan santan n kacau.
  5. Masukkan kacang buncis n garam. Biarkan mendidih sebentar.
  6. Last skali masukkan ikan dan asam keping....
  7. Biarkan mendidih hingga ikan masak dan pecah minyak.
  8. Siap untuk dihidang

Nasi Lemak Kukus

Menu mkn malam dihari yg malas...kehkehkeh....disbbkan kena jangkitan VIRUS M aku decide buat je nasi lemak...so aku x yah la masak byk lauk...buat sambal ja kan?kan?kan?....huhuhu....oleh itu pg2 smlm aku kukus n rendam beras....so aku balik keja cuma kukus sat n rendam dlm santan..pas2 kukus lg sat....siap nasi lemak kukus ku. Cuma grg bilis, rebus teloq n buat sambal.settle......so layan la ekkk...resepi dicilok dari Myr...Noya@MyR.Nak CNP je nihh....ni resepi asal....aku dh adjust ikut bilangan ahli keluargaku...sedap tau ngan anak tekakku ini bcoz nasi dia seroi jeee...menepati seleraku ini....wuahahahaa..ku mkn bertambah2...mr hubby lg lerrr......




Bahan:- (6 - 8 orang)
  • 5 cawan beras
  • 2 biji pati santan
  • 3 helai daun pandan
  • Garam secukup rasa
Cara Memasak:-
  1. Didihkan air dalam pengukus. Basuh beras dan kukus dalam pengukus selama 20 minit atau beras separuh masak. Keluarkan beras dari pengukus dan rendam dengan air sekurang-kurangnya 3-4 jam supaya beras memanjang 2 kali ganda
  2. Tukar air selalu jika perlu penyejukan lebih cepat . Setelah itu, kukus semula beras yang telah memanjang tadi hingga masak atau lebih kurang 15 minit.
  3. Keluarkan nasi yang telah masak dan gaul bersama santan yang telah dicampur garam dan biar seketika atau 10 minit supaya santan menyerap masuk dalam beras.
  4. Akhir sekali, kukus lagi sekali bersama daun pandan hingga nasi kelihatan berderai, cantik dan santan yang terserap tadi masak.
  5. Tambahan: Semasa mengukus, lubangkan dengan jari beras tersebut supaya masak serata. Sekiranya hendak makan pada pagi, kukus dan rendam pada waktu malam sebelum. Lebih lama rendam, lebih panjang beras. Nasi lemak kukus ini lebih sedap dari yang ditanak biasa dan lebih untung kerana tiada kerak.

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)