Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Sunday, August 28, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri...MAAF zAHIR & bATIN

Assalamualaikum...baru sempat nk tepek kad raya.....di bulan yang penuh kemualiaan ini kami sekeluarga mengucapkan Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir batin pada summmeeeee kawan2, sedara mara dan sesiapa juga yg penah mengenali saya dan kami sekeluarga. Pada kawan2 maya juga. Terima kasih kerana selalu memberi ilmu dan idea yg sgt berguna. Semoga ilmu yang dikongsi membawa manfaat kepada kita semua. Sesungguhnya sebagai manusia kita tidak dapt lari dari melakukan kesalahan. Oleh itu, Harap kawan2 atau sesiapa juga yg pernah terguris, kecil hati atau marah sebagainya tarhadap kata2 atau perbuatan saya, harap dapat dimaafkan segala kesalahan di dunia dan akhirat. Semoga Aidilfitri ini membawa kebahgiaan dan cahaya dalam kehidupan kita semua. Bersihkan hati, ikhlaskan diri.....aminnn...
Nnt amik kad ni sorang satu tau.
Al-Fatihah buat arwah ibu tercinta SALMAH BT SHAFIEE. Semoga rohnya dicuucri rahmat dan ditempatkan dikalangan mereka yg beriman. Rindu sangat kat Mak....tahun ni tak dapat lg kami nk cium dan peluk Mak. Ampunkan salah dan silap Kak Long & adik2 ye Mak. Semoga Mak damai disana......Kami semua tak penah dan takkan lupakan Mak selamanya. Semoga Allah membalas segala kasih sayang dan kebaikan mak. Rinnduuu Mak.............


Tuesday, August 23, 2011

Cookies Raya - Samperit Istimewa



Assalamualaikum..selamat pagi summerrrr...amacam projek kukis raya koranggg..mesti dh berbalang-balang kan? Haku ni jer baru gegeh2 nk start. Mood tahun ni agak lembap skit. Bercintaaa je nk buat kukis pon. Tp kesian pula kat anak2 asik dok ajak buat kukis raya. xceli ni kukis kedua dh..aritu ada buat Coklat Chips Kukis request si kakak. Tp maleh bebenor le kome nk mengsnapkan gambaq. Ehehehee...bila maleh mmg x de  citer lerrr.Boleh kr gitu? So smlm pujuk2 mood rajin mai kawan ngan haku bleh la samperit nih 2 balang tu. Fuhhhh....ssh gak nk pujuk mood R ni rupenye. Mule2 nk buat biskut dahlia mik kat dapo CMG yg pames amos lg glemer tu (cam ayat bodek le pulak). tp bigboss dh wak kuaq laptop daaa....so mik resepi len yg dh print...maafla x igt sapa punye resepi tp mik dr mesra.net. Tq ya tuan punya resepi..minta halal nk tepek kat cni. ....

SAMPERIT ISTIMEWA
sumber : Mesra.net

Bahan-bahan
  • 1 tin tepung jagung cap Kupu-Kupu Brown & Poison
  • 2 Cawan tepung gandum
  • 1 3/4 cawan gula pasir - dikisar & diayak (yg ni len kali haku kena kurangkan gula skit)
  • 3 biji merah telor
  • 1 1/2 buku mentega
  • 1 sudu teh esen vanila
Cara:
  1. Kacau sebati mentega dan gula.
  2. Masukkan merah telor & esen vanilla dan kacau sebati.
  3. Masukkan tepung jagung & tepung gandum yg telah diayak bersama. Uli jadikan doh.
  4. Tekan dalam acuan samperit.
  5. Bakar sampai masak (haku bakar dlm suhu 170 dlm 7-10minit.
Nota: Jika doh didapati keras, boleh ditambah mentega.


Thursday, August 18, 2011

Ramadhan 17-Asam Pedas Tumis

Selamat pg...dh sahur semua kann...aik tdo balik kerrr....hehehe. Lps kemas apa yg patut dan jugak singgah kat cni jap....ni menu berbuka smlm....hehehe....ni lauk kegemaran haku. Best sgt...nnt ekk haku update resepi skrg dh ckp time utk siap nk p keje,,,,,kang merah lg punch haku dok lepak lama2 kat cni..korang tenung p la dulu pic ni yerrrrr....bubbye...jumpe lg...

Sunday, August 14, 2011

Agar-Agar Santan Lemak berkrim disukai ramaiiii

Alahaiiii...baru ada masa skit nk update. Fuhhhhh....lotih den. Bulan2 pose nih jadual padat btui. X da masa senggang....Ari cuti bz cr brg keprluan dan persiapan raya. Haku buat persiapan ala kadar jeee...utk anak-anak je yg lebey.....
Mlm ni nk tepek gambaq agar2 santan yg ntah bila kurun haku buat...dh lama daaaaaaa....okla haku kene beredar dulu ni. Nk g kemas pinggan dan lipat ken baju plak...daaa..nnt haku update resepi yerrr..tata titi tutuuuuu......................
Resepi hasil skodeng kat dapoq Kak Hana yg sunyi sepi jek skrg. Mane le ko nyorok kak??? windu ngan n3 mu itewww..apapon tenkiu atas resepi nih...mohon perkenan nk CnP kt cni okehh....


RESEPI AGAR-AGAR SANTAN
source : kak.ummi@homesweethome
source: hanamemories

Bahan-bahan
  • 25 gm agar-agar tali (dalam paket)
  • 1150 ml air 2 paket santan serbuk + 750 ml air (dibancuh jadi santan pekat)
  • 1 1/2 cawan gula pasir
  • 1 biji kuning telor
  • 2 helai daun pandan (disimpul)/perisa pandan
  • beberapa titis pewarna hijau
  • 1/2 sudu kecil garam
Cara-cara
  • Basuh agar-agar dan jerangkan bersama air hingga mendidih.
  • Pastikan agar-agar benar-benar larut, masukkan gula, daun pandan dan pewarna hijau. Sederhanakan api dan masak lagi hingga gula larut.
  • Sementara itu kacau santan, garam dan telor hingga sebati. Tuangkan ke dalam periuk.Kacau selalu santan dengan api sederhana hingga nampak santan berbintil-bintil (naik jadi lumut gitu).
  • Tuangkan ke dalam loyang yang telah dibasahkan terlebih dahulu.
  • Sejukkan sebentar di luar barulah dimasukkan ke dalam peti sejuk.

Sunday, August 7, 2011

Ramadhan 7-Tenggiri Masak Garo Rica

 Assalamualaikum...arini masak yg senang, simple dan sedap di tekak org kat umh ni. Masa tgk kak DJ tayang kat Dapurku Sayang dh terasa sedap nih. So smlm p cari ikan tenggiri semata-mata nk buat resepi. Masa dok prepare nk buat tu risau gak takut tak kena ngan selera bigboss. Tp syukur alhamdulillah dia layannzzzz..haku lg la mmg peminat masakan cenggini. Bau rempah yg wangi ...perghhhh...sedapnyeee. Tak sangka sesedap ni..thanks Kak DJ kerana sudi share masakan yg best nih. Semoga Allah memberkati ilmu yg Kak sudi kongsi....
Kak DJ kite minta izin nk tepek resepi tu kat sini...Insyaallah nnt nk buat lagi la...mkn x puas rasanya..okeh .Jom tengok resepinya....

Tenggiri Masak Garo Rica
sumber : Majalah Sedap, Mac 2010
adaptasi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :

  • 500 g kepingan ikan tenggiri
  • 3 sudu makan air asam jawa
  • sedikit garam
  • 8 biji bawang merah (dihiris nipis) - boleh juga dikisar jika suka
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 2 sudu besar cili giling/cili kisar
  • 3 helai daun bay (optional)
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih
  • air secukupnya
  • 2 sudu besar kicap manis
  • sedikit serbuk lada sulah
bahan-bahan kisar :
  • 5 ulas bawang putih
  • 6 biji cili merah (dibuang biji)
  • 6 biji buah keras (disangai)
  • 1 inci halia
Cara-cara:
  1. Perapkan ikan bersama air asam jawa dan garam selama 30 minit. Kemudian, gorenglah dengan api sederhana sehingga berkulit. Jangan goreng terlalu lama supaya tidak keras. Ketepikan.
  2. Tumis bawang merah, serai, daun bay, bahan kisar dan cili giling/kisar hingga terbit aroma dan pecah minyak.
  3. Masukkan ikan tenggiri dan kacau hingga tersalut rempah.
  4. Masukkan air sedikit demi sedikit, kicap manis, garam dan serbuk lada sulah. Masak hingga pekat dan rempah menyerap. 
  5. Hidangkan setelah masak.

 Menu wajib ada bulan posa....


Saturday, August 6, 2011

Ramadan 6 - Jalan2...shoping2 & Menu berbuka Sotong Bakaq

Sotong Bakar cicah ayaq Asam...karan beb...

Masak Lemak Cili Api Ikan Pisang ngan Peria

Assalamualaikummm....salam Ramadhan...Malam ni sempat gak snap menu berbuka td, dh alang2 snap tu tepek p la kat blog nih...hehe..menu pon cara2 orang dh letih p berjalan seharian td. So masak pon yg simple jerr...Alhamdulillah dh selamat td. Erm...arini aku jalan2 p shopping baju raya utk anak2...erm...sempat beli baju 2-3 pasang td tp baju kurung x de saiz  la pulak....sampai pkul 3.30 ptg dok meronda kat Pacific...pastu on the way balik kami singgah Pasaq Malam Taman Aman, Jitra beli ikan segala bagai utk stok .....bkn apa kalau dh beli bleh siang n simpan dalam peti...so blk keja x de la kelam kabut nk singgah beli mana nk siang lg, pastu mana ngan nk masak....lau dh siang senang skit la ...x amik masa sgt...x kelam kabut sgt ptg2....
Sotong besar tu beli kat PM (pasar malam) td. blk siang letak garam kunyit pastu perap sat bakaq....perghhhh...cicah ngan ayaq asam kerisik...mmg menyerat, bak kata MAMASYAZA mmg karan beb...sotong fresh plak tu..meratah je lebey haku ni...dh letih nasi tak layan sgt dh.Bleh slim lau camni slalu..hahahaha.So untuk kuah haku buat jer masak lemak ciliapi ikan pisang ngan peria. Jiran bg masak lemak cili api Ayam td...hahaha. Semua menu kaler kuning....keh3. MY MIL plak bg kerabu rebung hutan. Yg ni mmg mengamcam..peberet haku tuu...org buat plak.Erm...mmg sedappp....Nyum3. Okeh..nk sambung kemas dapoq plak nih...td lps mayang rasa tak larat sgt dan lepak2 n tepek gambaq. Kena sambung kemas...sok dh keja....bubai....

Friday, August 5, 2011

Ramadan 5 - Qasidah

Alhamdulillah dh 5 hari Ramadhan kita semua lalui. Syukur sangat masih ada kesempatan untuk menunaikan puasa tahun ni.
Ermm...apa ekk menu berbuka kawan2 arini? mesti best. Harini haku cuti, biasala kat Kedah kan cuti minggu hari Jumaat dan Sabtu. Harini haku tak memasak pon sebab arinni haku berbuka kat Umah My MIL. Eehheheheee....best. Menu berbuka arini yg My Mil Masak (MIL juge yg masak..hehehee...sedap wooo kalau mak masak kan..) Gulai ikan kembong with kacang Botol (kat cni panggil kacang kelisa..bkn keta je nama kelisa tau), Bayam gorng ngan ikan bilis, Ikan puyu goreng, daging rebus cicah ayaq asam, kerabu bunga betik (yg ni mak sedara bg td)...sedap2. Alhamdulillah......pastu siap dapat bekalan blk umh lg tuu..nih kuih Qasidah paberet bigboss. MY MIL tapau. Haku penah cuba blajaq gak tp tak bopa nk menjadi..pastu tak tahan lama bebenar nk kacau sampai dia masak tuu....hehehehe....Sedap kuih ni sebab ada bawang goreng tu..wangiii jer...tambah2 yg org buat...sedap jeeee ....hehehehe.....

Thursday, August 4, 2011

Ramadhan 4 - Red Valvet Marble Cheese Brownies

Assalamulaikum....pehabaq kwn2 semua. Macam mana Ramadhan tahun ni?. Semoga kita semua sentiasa mendapat keberkatan dariNYA di bulan yg mulia ini...aminnn.
Dh lama haku tak dak kesempatan menghapdetkan diri kat dapoq yg satu ni. Bz kat dapoq basah jerr...dapoq kering ni x terjengok. Al maklumla bulan pose. Blk keja jer haku kena bertungkus lumus aka berperang kat dapoq sediakan juadah berbuka. Umh haku ni senang ja..mmg ari2 berbuka makan nasi.Hehehehee...so ari2 dok penin jer nk masak lauk hapa.....kena ligan masa. Kalau tak x sempat siap sebelum berbuka. Bulan posa tpt keja aku benarkan semua staf blk 4.30 ptg berbanding hari biasa kul 5.00ptg. Lps blk keja terus singgah kedai runcit cr bahan utk masak...sampai umh pon selalunya dalam pkol 5.15 jugak. Ramai wooo org time bulan posa ni. Nk bayar pon beratur. Sampai jerrr umah kena kuarkan lauk dari peti ais...lps solat asar terus jek keletung keletang masak....kdg2 elok siap masak azan maghrib la. Apapon haku suka sebab dapat masakan utk anak2 dan suami tercinta. Syukur diaorang pon mkn selera j,e haku tgk rasa berbaloi....
Sikakak pon dh 4 ari dia berjaya posa walaupon baru belajar....sayang anak ibu. Alhamdulillah tak de buat perangai langsung. Posa elok jer....ibu doakan kakak berjaya lalui puasa dengan jayanya...Aminn. Suka sgt bila dia dapat puasa. Hari2 haku cuba masakkan apa yg kakak suka. Harap dia akan semangat nk teruskan puasa sampai akhir.
Cuma yang palih sedih Ramadhan kali ni  tak dapat lg haku makan masakan yg mak masak. Dulu mesti mak slalu je tanya bile nk blk buka puasa kat kg. Tahun ni mmg sunyi tanpa mak...x dapat lg nk berbuka dan sambut raya dengan mak...Ya Allah tempatkanlah arwah ibuku dikalangan mereka yg beriman Ya Allah. Al-Fatihah buat mak..semoga mak damai disana. Rindunyaaaaaa kat mak. Rindu sgt2.....
Opssss...Maafla ter emo pula mlm2 ni.
Sebenornya nk tepek gambaq brownies ni...dh lama nk try so smlm menggagahkan diri buat juga. arini berbuka dengan kuih brownies la kami. Warna mmg menarik da boom btui..hehehe. Terima kasih kak Maz diatas resepinya... len kali nk try lagikkk...minta izin nk tepek kat cni yer kak....senang kalau nk buat lagi...meh layanzzzzz..................


Red Velvet Marble Cheese Brownies 
Sumber : by ilhamdapur.blogspot
Bahan-bahan (loyang 4 segi 7x7 inci) - update resipi
  • 125g + 1 sudu besar tepung serba guna (all purpose flour) @ tepung kek/tepung halus
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 60g mentega - suhu bilik
  • 110g gula halus
  • 1 biji telur saiz A - suhu bilik
  • 1/2 sudu kecil essen vanilla
  • 120ml susu segar - suhu bilik
  • 1/2 sudu besar jus lemon @ 1 sudu besar sunquick oren
  • 1/2 sudu kecil pewarna merah - maz guna merah strawberi
  • kurang sikit dari 1/2 sudu kecil coklat emulco
  • 1/2 sudu kecil cuka
  • 1/2 sudu kecil baking powder
Lapisan Cheese
  • 200g cream cheese - suhu bilik
  • 1 biji telur saiz B@A - suhu bilik
  • 60g gula galus
  • 1 sudu besar jus lemon
Cara

1. Panaskan oven suhu 170 C. Alas loyang dengan paper sheet. Biar kertas lebih dari loyang, senang nak keluarkan kek nati.

2. Satukan susu segar dan jus lemon, biarkan 5 minit.

3. Ayak tepung dan garam. Ketepikan.

4. Dalam magkuk, pukul mentega hingga berkrim, masukkan gula dan pukul lagi dalam 2-3 minit. Kemudian masukkan telur dan vanilla, pukul sebati.

5. Satukan susu segar, pewarna merah dan coklat emulco. Kacau sebati.

6. Masukkan tepung dan campuran susu segar tadi secara bergilir-gilir dengan didahulu tepung dan diakhiri dengan tepung juga dalam adunan mentega. Habiskan dalam 3x tuang.

7. Satukan cuka dan baking powder, biar sehingga keluar buih, kemudian masukkan dalam adunan kek dan kacau sekata. Simpan 2 sudu besar adunan untuk buat marble.

8. Tuang dalam loyang dan bakar selama 30 minit atau sehingga masak. Keluarkan dari oven dan boleh la sediakan lapisan cheesenya.

Lapisan Cheese

Cara

1. Putar cream cheese sehingga berkrim, kemudian masukkan gula dan putar lagi. Masukkan jus leman dan telur. Putar biar sekata.

2. Tuang atas kek dan amik bancuhan yang disimpan tadi masukkan dalam plastik bag atau buat kelongsong guna paper sheet, pastu gunting sikit hujungnya biar ada lubang kecil, kemudian picit atas lapisan cheese buat garisan melintang, kemudian tarik turun guna lidi satay agar jadi lorek seakan berpetak-petak gitu.
3. Bakar selama 30-35 minit dengan suhu 150 C atau bergantung pada oven masing-masing dengan kaedah steam bath (masukkan loyang kek dalam loyang yang berisi air panas mendidih ye, bkn suam2, macam nak bakar cheesekek, tujuannya agar kek tetap moist dan tidak kering). Sejukkan betul-betul sebelum dipotong. (seeloknya biarkan kek 4-5 jam dalam peti sebelum dipotong agar lapisan cheese betul-betul mengeras). Kemudian keluarkan dan biar seketika dengan suhu bilik sebelum dihidangkan. Selamat Mencuba...
Catatan : Ni dah kali ke 2 maz buat kek ni dan guna oven usang kat sini yg hanya ada api bawah saja dan kek elok masak sekata, jadi maz cadangkan untuk lapisan cheese tu bakar guna api bawah saja agar warna cheese tidak kuning sangat.

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)