Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Monday, February 27, 2012

Basic Sweet Dough Again...




Menu Ulang tayang...asik dok ulang2 buat roti ni jerr...menepati citarasa anak tekak sekeluarga, tambah2 bigboss sbb dia peminat roti tegar...kalau nk cari resepi leh p dapoq kak Nor Azmihah Mohamed sbb I pon copy dari sana. Tenkiu kak. Kalu nk cr kat dapoq haku pon ada...pepandai la korang cari noh....haku maleh nk cr dh..hahahahahahah..okess nk p memberus baju sekolah anak jap...see u....muah2

Hujan Yang turunn........best nyeeee

Gambar pinjam dari En.Google

Hujan yang turun bagaikan mutiara...ewahhhhh..nyanyi nk bg hujan makin lebat..hehehehehe .
Alhamdulillah akhirnya hujan turun juga membasahi bumi Sintok harini.Hilang skit kepasanan yang bahangnya agak perit sejak akhir2 ni. Haku dh terkandas kat opis sebab tak leh nk p kat keta...so melepak sat kat sini. 
Arini dh seharian dok bersauna free dlm opis dek kerana Aircond sudah rosak..mmg sauna btoi nih.Kipas pon x dak kat opis. Badan pon dh bau cam spagetti (aiseh apa pulak kena mengena ngan spagetti plak kan..ni kes x sempat kuaq lunch tgh td la ni). Perut dh bunyi lagu Heavy metal minta di isi...huhuhuhuuuuuuuhu...
Okess..ujan dh reda haku nk kena lariii p kat keta dulu...mlm kang la sambung ekk...taata...tititiiiiiii....daaaaaa

Sunday, February 26, 2012

Oreo Cheese Cake

Huhuhuhuuu...cheese Cake pulak no. Cheese Cake ni di oder oleh bos kat tpt keja, Dh lama haku tak buat Cheese Cake. Bukan x mo buat tapi rakyat umah ni tak bopa nak layan dh. Lebih baik haku buat menda yang diorang suka....x da la aku ni dok jd tong buruk dok perabih semua...tak gituuu.
Sebab nak buat saiz kecik je haku ajak Bigboss p cari loyang spring foam saiz kecik pula. Kat umah saiz besauuuu punye. Haku amik saiz 7 inci. Tapi haku rasa kena amik kecik lg la baru cun kalau lapisan cheese tu tebai skit...rasanya kena gandakan adunan baru cantik kan...apepon terima kasih bebanyak kepada            Dr. Rozila kerana sudi mengoder dari haku yg dok merangkak2 lg ni. Terima kasih jua buat kak Ummi Zahaidi yg berkongsi resepi kek yg sedap  ni.  Resepi haku tepek lg buat sekian kalinyaaaa,,,,,

OREO CHEESE CAKE
Sumber :Joyche
Sumber : Ummi Zahaidi@Home Sweet Home

Bahan:-
30 keping oreo cookies (buang cream tengah) - kisar halus
1/4 cawan butter - cairkan

Bahan Filling:-
16 oz (2 cawan) cream cheese - lembutkan
1/2 cawan gula halus
1/2 sudu teh esen vanila
1/2 cawan sour cream
2 biji telor
1 cawan oreo yang dicincang halus

Cara Menyediakan:-

Base :- gaulkan oreo kisar dengan butter cair rata-rata. Tekan dalam loyang yang telah digris dan dialas. Pre-heat oven pada suhu 180 Celcius.

Filling:- Pukul cream cheese, gula dan esen vanila dengan kelajuan sederhana hingga benar-benar sebati. Masukkan sour cream dan pukul sebati. Masukkan telor satu persatu dan pukul sebati. Kemudian masukkan oreo yang telah dicincang halus tadi, kaup balikkan hingga rata. Bakar secara "steam bake" (letak loyang adunan dalam loyang lain yang berisi air) pada selama 45 minit/hingga bahagian tengah benar2 masak. Sejukkan sekurang-kurangnya selama 4 jam/bermalam

Nuffnang..oh Nuffnang...

Pagi tadi sesaja haku buat Nuffnang. Tu pon sebab ter click masa dok belek2 blog. Dh alang2 ter click tu haku pon menjelajah p la tgk apa yg patut...masa buka kat earnings tu tertengok leee ada $$$ kat ctu...hahaha..terexcited la jugak..bila nengok ke jumlah tu tergelak sorang2....korang nk nak tgk kerr...jap2...cuba scroll ke bawah..



bawah lagikkkkkk..


lagikkkkk........



Kempen

NAMA KEMPENBLOGJENISTARIKHBANDCTRJUMLAH
Kimberly Clarke Huggies Dry Comfort CPCmeknablogglobal_CPC13 Feb 2012 to 18 Feb 2012GlobalNA0.25
RM 0.25
49.75 lagi sebelum anda dibayar!
[Anda dimaklumkan bahawa RM 1 akan dikenakan sebagai caj transaksi ke atas penebusan bayaran yang dibuat. Sila beri tempoh 30 hari mulai akhir bulan untuk bayaran anda diproses dan dihantar.



Hahahahahaha...nampak2....skali haku dok renyeh sepagi bila dok teringat...sabo jela

Sunday, February 19, 2012

Macam2 adaaaaa.....

Lama-lama skali dapat buat N3 at sni..semenjak budak 2 ketoi ni dh pandai main game kat PC ibu dia mmg takda can nk lepaks2. Ptg ni tak payah masak utk makan malam..so mik peluang sapu2 sawang kat dapoq ni.
Idea  pon takda nk bebel byk2,,,, So layan jela gambaq kek coklat yg mabeles dan sodap...Memunuhi permintaan kawan2....mengasah2 bakat yg tak berapa nak tajam...hehehehe. Deko cara2 org tak terer...Kek Coklat ni dh penah tepek kat sni byk kali dh. Kek Coklat Khairiani dan Topping amik kat Dapoq kak Ummi Kuantan..Topping DOUBLE CHOCOLATE CUPCAKES. Tenkiu kak Ummi & Kak Rima, tak lupa juga buat kak Juns....


 Fruit tat...lama sgt tak buat


 Versi untuk penduduk tetap umh ni


Atas permintaan kawan2




CHOCOLATE GANACHE
Sumber : Kak Ummi Kuantan@HOME SWEET HOME
             : Kak Rima @Bisous of  Toi
Bahan:-
  • 450 gram cooking chocolate bar - potong kecil
  • 300 ml whipping cream
  • 50 gram butter
Cara-Cara:-
  1. Panaskan whipping cream (jangan sampai mendidih) di dalam bekas tahan panas dengan api perlahan.
  2. Curah atas coklat masakan tadi dan biarkan sekejap, kemudian kacau hingga sebati dan tidak berketul.
  3. Masukkan butter dan kacau sebati.
  4. Biarkan beberapa jam hingga nampak pekat membeku dan paipkan ke atas cupcake dan hias ikut suka.

Sunday, February 12, 2012

Kek Oren Badam yang besttt



Selalu asik buat kek yg sama je kan. Kali ni cuba kek Oren badam pula. Tetiba teringin sangat nk mkn sbb tgk kat AFC diorang buat nampak moist sangat. Tak sempat nk salin resepi masa siaran tu. Jadi godek2 kat google...terjumpa resepi nih. Bagi haku mmg best sgt2. Menepati selera pewut stokinku ini...ahakssss...Kek yang sgt moist, gebussss, rasa masam2 dan wangi kulit oren yg memukau qolbu ditambah dengan rasa lemak2 badam...perrghhhhh..hahaahahaha...jiwang japsss. Asik la kiranya bila mengunyah kek nih..haku yg makan paling banyak. Kek ni tak manis sgt....lemak2 rasa dia. Resepi dapat dari LIDYA@bake online. Thanks yer lidya...harap halal kan resepinyer yerr..kita nk letak disini buat rujukan di masa akan datang.. 


KEK OREN BADAM

BAHAN-BAHAN

250gm butter
2 sudu besar parutan kulit oren
200gm gula kaster
4 biji telur
50gm serbuk badam
225gm Tepung naik sendiri
75gm tepung gandum biasa
180gm orange juice

CARA-CARA

1. Pukul butter,gula dan kulit oren hingga gebu
2. Masukkan telur satu persatu
3. Masukkan tepung berselang seli dengan orange juice dan masukkan serbuk badam.Gaul rata
4. Bakar 45 minit.

Saturday, February 4, 2012

BASIC SWEET DOUGH


Ni kiranya N3 tertungak-tunggak. Dh lama buat tapi tak dan buat N3 pon. Nak buat cemana. Bz jo semedang aih. Apa yg dibzkan pon tak tau. Fuhhh.....tp sebelum haku start melapis kek haku nk layoq gak roti yg mabeles nyum...nyum punya la best. Kiranya ni la antara roti yang haku penhg cuba dan menepati citarasa seisi rumah terutama Bigboss lew...selain Hokkaido Milk Loaf roti ni mmg terbaekkk....resepi asal dari Mamafami. Haku tercopy dari dapoq blogger masak popular Kak Nor Secubit Garam. Kak Nor lak amik kat Dapoq Blogger masak tersohor siapa lg Encik CMG kite lerr...Tenkiu semua yerrr....jasa anda semua sentiasa dikenang. Terima kasih selalu berkongsi resepi buat kite2 yg dok belajar masak ni. Harap di halalkan resepi ni yer... Kak Nor, mekna minta izin copy paste kat sini tau...nak tgk macam2 versi sila ke SINI . 

BASIC SWEET DOUGH
Sumber : MAMAFAMI, KAK NOR SECUBIT GARAM, CMG


400 g tepung roti (high-protein flour)
6 g garam
4 g bread improver
5 g gluten (mat ganti dgn bread softerner)
80 g gula halus
11 g instant yeast
1 biji telur gred A
190 g air ( = 190 ml)
30 g mentega
30 g lemak sayur

  1. Satukan semua bahan diatas kecuali mentega dan lemak sayur, kedalam mangkuk adunan, uli hingga menjadi doh, tambah lemak sayur dan mentega, terus menguli hingga mendapat doh yang lembut, licin dan anjal. Rehatkan 10 minit, tutup dengan kitchen towel. KAEDAH LAIN :-Masukkan semua bahan2 dalam breadmaker, pilih setting untuk doh dan tekan "on" bila lepas 30 minit, biarkan lagi 10 minit dalam breadmaker, kemudian keluarkan doh dan ikuti langkah seterusnya...
  2. Bahagi2kan doh tadi (40 g setiap bahagian). Bentukkan ikut kreativit masing2, sama ada diisi inti, dibuat roti sosej atau pun dibuat roti ala2 sanggul, ditabur keju atau badam...
  3. Bila siap alih kan ke dalam dulang yang telah disapu dengan sedikit mentega. Tutup dengan kitchen towel dan biar naik sekali ganda (kurang lebih 45 minit).
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 10 - 12 minit, atau bergantung pada oven masing2....

Thursday, February 2, 2012

Kek Lapis Kukus Coklat Chips


Asik-asik kek lapis kan? hahahaha....nk buat camna., mood M tgh membuak2. So layan ajela. Kek ni haku buat skali ngan kek lapis Kukus Hawflakes tu cuma yg ni letak coklat chips je. Tapi rasa tetap  mabeles. Sikakak makan banyak kek,,,dia suka coklat chips tu. Selebih haku makan kat opis lerr..bekalan habuan kunyah2. Kek ni kecik je kalau x silap aku guna loyang 7X3 rasanya. So saiz yg sesuwai untuk rakyat jelata kat umah nihh... skali pandang macam buah tembikai plak kaler dia. Tp takpajanji semua merasa . layannnzzzzz

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)