Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Friday, March 30, 2012

Basic Bread: Garlic Finger Bread..mabeles....

Assalamualaikum...harini sempat test Garlic Finger Bread..tergoda terus bila nengok kak Izah Daut dok posing baikk punye. Terus save resepi mmg kena buat juga, dok terasa2 dh kesedapannya. Hari cuti wajib buat jg. Dh siap dan dh makan pon, mmg best. Lembut gebu semua ada la...mabelessss...tapi malas nk buat mushroom soup..makan saje pon sodaaappp... thanks kepada semua yang berkongsi resepi dan mencetuskan ilham. Kak Izah Daut saye CnP dari blog akak je,jgn mareee.....thanks yek semuaaaa.. .nengok dapoq kak Mas Duniaku pon dh buat..sedap kan kak... ...



BASIC BREAD RECIPE
Sumber dan CnP dari blog : Kak Izah Daut
Resepi: Puan Roshayati Johari (no link)
Sumber: Mamafami
Sumber lain: Tun Telani, Kak Hana & Ika


Bahan A
500g tepung roti *izah guna tepung gandum- kite gune tepung roti
100g gula
1 sk garam
30g susu tepung
1 sk bread softener- optional -izah letak-letak juge
1 sk bread improver- optional - izah letak-letak juge
4 sk yis @ 11 gm yis mauripan

Bahan B
250ml air
1 bj telur- pukul sedikit

Bahan C
80g margerine

Bahan D
Gula kasar utk tabur- tun x letak *tak letak

Cara2:

1. Gaul sebati bahan A
2. masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sampai licin.
3. masukkan bahan C dan uli sampai adunan tidak melekat ditangan
4. biarkan adunan naik 2 kali ganda selama 30-40 minit.,
5. tumbuk2 utk keluarkan angin. uli sebentar, bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
6. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
7. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.

atau-kita gune kaedah ini yeww

1. Masukkan semua bahan kecuali Bahan D dalam Bread Maker, pilih setting doh (dlm sejam setengah).
2. bila BM dh siap menguli, kuarkan dan tumbuk2 utk buang angin dia,
3. bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
4. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
5. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.

GARLIC SPREAD
sumber:  Kak Izahkak Yatie @ kak Madihaa

50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik
3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus
sedikit lada hitam kisar

Gaulkan semua bahan
Siap digunakan.

CARA IZAH UNTUK FINGER GARLIC BREAD:
(cara kak Nor sgn67)

Bila doh sudah diproof dan dibuang angin, ambil doh sebesar 50gm, bulat2 kan dan ratakan doh @canai doh menggunakan penggelek. Kemudian gulung doh tadi menjadi bentuk finger bun. Ulang lagi sehingga semua doh habis.

Proff doh tadi sehingga kembang dan sapu garlic spread di atas permukaan roti. Bakar roti pada suhu 180 C selama lebih kurang 25 minit atau hingga permukaan roti perang. Dihidangkan bersma mushroom soup. Enjoy!!

Monday, March 26, 2012

Kek AngriBird





Pestime haku deko Angrybird camni kat kek..Alhamduillah seronok sgt bila ada rupa angrybird. Nasib bek dia tak jadi rupa ntah apa2..ahakss...seronok2. Dalam ni kek coklat Khairani. Terima kasih juga buat kak Rosfaizah Rusli@ cerita ceriti ibu Ayra kerana sudi berkongi resepi BC. Enjoy sgt buat kek ni...Rasa agak berpuas hati dengan hasilnya. Alhamdulillah walaupon haku tak penah p mana2 kelas dapat gak haku buat kek cam kat kedai tuu...sukaaa...sukaaa...Jadilah untuk buat kek anak2. Haku pon tak tau kenapa haku miat sangat buat dan deko kek...rasa hilang segala serabut kalau dapat buat kek.Seronok sangat2 bila kek menjadi seperti di idamkan....hilang stresss semua....ok dh bab keciwi tu....
Kesempatan ni nak ucapkan Hepy Besday buat Amir...semoga menjadi anak yang soleh...harap Amir suke ngan kek ni yerrr.

Sunday, March 25, 2012

Oder Oreo Cheese Cake


Kek di oder oleh kak Azua kawan kt tempat kerja.....thanks kak...

Wednesday, March 21, 2012

Yogurt Bread yang lembutsss


Merajinkan diri buat roti lagikss sebab encik Bigboss mmg suuuukaaaa makan roti. Jadinya sebagai isteri mithali kita kenala utamakan suami kan..kan..kan...mithali la sgt kunun. Tapi semestinya kena ikut selera dia kan sebab dia yg belikan breadmaker tu..hehehe....Roti ni mmg lembut dan gebussssssssss...tapi sayangnya sebab letak dalam bekas ni, roti dh jadi kering sket..len kali kena la letak dalam tupperware la. Supaya dapat mengekalkan kelembapannya...Resepi di cedok dari My Resepi from Fendi..tenkiu tuan punya resepi...


ROTI YOGURT

Bahan-bahan ( 1 )
250g tepung roti
100g yogurt
60g susu
25g telur
20g gula
3g garam
30g marjerin
2.5g dry yeast

Cara-cara
Masukkan semua bahan ke dalam home bakery. On kan. Biar sampai masak.

Tuesday, March 20, 2012

Pek Nga Nyoq aka Lempeng Kelapa cicah gulai ikan temenung

Semalam lepas makan makan ...Bigboss tgh tengok tenet...skali dia cakap sedap plak nampak pek Nga ni...
Dah lama tak buat peknga ni...bkn apa sebab ssh nk ada nyoq muda yg isinya dh keras skit. Kalau dapat nyoq muda yg isi keras tu mmg mebeles. Tp sebab dr opis lg dok teringat-ringat aku bantai jek nyoq tua pon..janji jd pek nga...heheheheheh..lega rasa dh dapat makan ...peknga panas2 cicah ngan gulai ikan temenung mmg bessshhhhh....

Sunday, March 18, 2012

Oreo Strawbery Cheese Cake

 Oreo Strawbery ciskek ni dioder oleh kawan sekolah...terima kasih sudi oder w/pon kita ni bukan pandai buat sgt pon..slalu buat makan2 dkt umh ja.Permintaan dia nk deko ngan strawbery..nasib baik ada kat supermarket kat umh ni. Mmg rezeki diala. Tapi mahai gak kan buah ni. Diharap kak Long berpuas hati ngan kek ni yer...
Kek ni haku guna resepi oreo Ciskek yg slalu dok buat tu cuma haku tambah strawbery paste dan strawberry cincang jek..rasanya aku takleh komen le sbb x dapet nk raso..ahaks...tp fedback dari kak long kata sedapp..tak sia2 dia mai dari aloq staq ke Sintok semata-mata nk makan kek ni kan kak long..len kali mai len tau...leh chat lama kit..

Wednesday, March 14, 2012

Oreo Ciskek lagi..dan lagi dan lagiiiiiiiiiiiii...

Oreo Ciskek oder dari Kak seopis..kak Jiejah Eijah..terima kasih kerana mengoder...resepi masih resepi yang selalu buat...just tukaq sourcream dengan whipping cream+lemon...harap memenuhi citarasa. Kek ni telah didoublekan adunan supa nampak tinggi dan menawan skit. Aritu buat satu adunan dalam loyang yg sama saiz dia cantik sbb kurang ketinggian...nipis. So len kali kene alert untuk loyang ni kena buat satu 2 adunan baru cun. so layanzzzz....

Sunday, March 11, 2012

Lolichoc untuk Wedding Door Gift


Testing..testing....1 2 3..hehehe. Cuba2 buat lolichoc semalam. Petang p cari acuan malam tu terus test. Ni la hasilnya. Tak kemas lagi. Plan nk cr mould yang ada bentuk love tp x da la pula. Bedal jela apa yg ada. Sebab nk kena siapkan sblm ari khamis. Nak bagi kat sepupu yang nak kenduri. 
Rasanya kena gak p cari pembalut yg transperent semua...Insyaallah petang ni kalau Bigbiss tak bz nk ajak p cr. Alang2 nk buat nak bg puas hati....lepas ni kot2 ada sapa2 nak tempah..muahahahahhaaa...

 bunga rose yg comot..kena g cr coklat kaler ijau..br cun kan...bg nampak daun2 dia skit...

Thursday, March 8, 2012

Kek Batik Arora

Kek Batik Arora...dh merata pelosok donia dh buat..haku br sempat cuba. Kek yang comei dan berwarna warni...gebus lak tu. exceli  buat kek ni utk bawa ke opis utk makan2 sebab ada gotong royong. Lrn kali kena tambah g asen vanilla rasanya utk mengurangkan bau telor. Tenkiu Cida De Nuanza dan Kak Azlita...



KEK BATIK ARORA
Sumber : CIDA @DE NUANZA

bahan2:

250 g mentega
100 gram gula castor
1/2 cawan susu pekat manis- leh guna 3/4 cwn utk lebih manis
250 g tepung gandum
6 biji telur
2 sudu teh baking powder
5 jenis pewarna dan perisa

cara:

pukul mentega + gula sampai kembang memutih
masukkan susu pekat manis
pukul sebati
masukkan telur sebiji dan pukul lagi..ulang sampai semua telur habis
ayak tepung + baking powder
masukkan kedalam adunan
pukul lagi sampai adunan sebati

bahagikan adunan kpd 5 bhgn..
warnakan + perisakan ikut kesukaan
sediakan loyang...
tompok2an setiap warna dlm loyang sampai habis
(setiap tompok 1 senduk)

bakar pd suhu 160-180 darjah celsius selama 45 mnt - 1 jam
(aku guna api bwh shj)

Monday, March 5, 2012

Kek hantaran .....bunge Rose buttercream









Pestime amik tempahan untuk buat kek aising2 ni. Haku mmg tak berapa yakin nk main2 ngan aising ni. Kalau setakat makan kat umh ok la. Suka hati ja kan nk buat tungging ka..kuak lentang ka camna pon. Pasal nk makan sendiri. Bila amik tempahan ni risau sangat hasilnya tak memuaskan hati orang kan. Kita amik duit orang kalau boleh mau orang puas hati. Munge rose ni haku buat guna flower nail pulak. Dulu pernah cuba guna kon. Alhamdulillah haku agak berpuas hati dengan hasil pertama ni. Walaupon sebelum ni aku amatlah jarang nk main ngan aising ni. Alhamdulillah......walaupon tak sesempurna orang lain...syukur sangat2. Kiranya nampak kata tu bunge ros bukan bunge tahi ayam..hahahahaahaha.....len kali akan di improve lg bunge ros tu bg mantopssss...hehehe ....
Nak ucap terima kasih buat Kak Rosfaizah Rusli @ cerita ceriti ibu Ayra sebab bagi resepi buttercream yg best ni..terima kasih banyak2 yer kak...semoga Allah jua membalasnya. Terima kasih jg kawan2 yg selalu bg semnagat dan komen-komen.... 

Saturday, March 3, 2012

Rainbow Cake Creeam Cheese Frosting

 ALhamdulillah....akhirnya menjadi gak Rainboe Cake ni. Dh la dok peram resepi...ni baru jd nyata. Bukan apakan, dok baca2 resepi ni cam rumit jerr...tu yang dok bertangguh-tangguh tu. Dh lama menahan perasaan. So kira kek ni pembuka bulan Mac la kiranya...Sib bek ada 2 loyang siaz yg sama..jd x da la lama sgt nk tgg nih. Seronok sgt bila susun kek kaler2 ni. So haku buat Cream Cheese Frosting. Aduyaiii menambah lemak2 sungguh. Si Adik tu kemain suka lg bila dipotong nampak warna-warni.. mlm  gak dia rasmi. Keratan rentas korang leh tgk kat bwh. Bg haku yg mmg x terer ni okla kan kejadian ni...walaupon saiz tu x bopa nk sama..kes mala nk timbang dh...agak2 jek...ekekekekee...len kali leh buat len utk besday anak2...terima kasih buat kak Zuraini Alias kerana berkngsi resepi.... 
Keratasn rentas....eheehehehwarna kunin tu terlebih tebai skit....


RAINBOW CAKES

Sumber : :Zuraini Alias
summber:   Shuhairi Shuhaini 

BAHAN BAHAN

shortening - ni untuk sapu2 kat loyang aje..minyak pun boleh
3 cwn tepung serbaguna ( tepung gandum je )
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cwn butter - suhu bilik
2 cwn gula castor ( kurang kan skit sbb manis kek ni )
5 biji putih telor - suhu bilik
2 sdk esen vanila
1 1/2 cawan susu segar - suhu bilik
pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu n hijau

CARA CARA

1.Ayakkan tepung, baking pwder n garam - letak tepi jap.
2.Pukul butter n gula sampai kembang n gebu2 .
3.Masukkan telur putih , pukul lagi sampai sebati n gebu .
4.Masukkan esen vanila
5.Pastu masukkan tepung berselang seli dengan susu segar
6.Dah siap putar sebati .. bahagikan sama rata adunan tu dlm 6 mangkuk dan setiap mangkuk letak pewarne yang berlainan.
7.Pastu bakar satu2 gune loyang 8 inci ..jangan gune loyang besar nanti kek jadik nipis..bakar pade suhu 170c/ 180 c dlm 10 @ 15 minit..bakar sampai habis 6 loyang tu pastu sejukkan atas rak dawai..dah siap keknya..tinggal nak kasik mekap je.
8. Bole gune topping non dairy whipping cream , buttercream ,cheesecream @ what ever you want..hee
9.Bole jugak lapis2 kan dengan kiwi / strawberry / blueberry filling..( kalau suke )..kite yang buat die kan..taram je dik non
Cream Cheese Frosting
Source : Kak Ayu@curlybabesatisfaction
Sumber : Madiha
Ingredient
250g Philadelphia cheese
125 butter
1 cup icing sugar- (Ayu used 1/4 cup)
1 tsp vanilla extract
juice of a squeezed slice of lemon- (Ayu used 1 lime juice)

Method
Beat the cheese and butter, just until creamy, add the icing sugar, vanilla and lemon juice.

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)