Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Wednesday, May 30, 2012

PIZZA SEDAAPPPP..

Projek semalam untuk anak2 sedara dari N9. Buat pon tergesa2 masa blk keja..sebab diorang ada kat Umah MIL...so mengejar masa..koi 8 malam baru siap..terus wak ngan loyang2 skalai p umah mak...hehehe...alhamdulillah diorang suka...buat 3 biji saiz sederhana jek...abg ipaq pon suka... Terima kasih kak DJ atas resepinya...mohon share link dan copy resepi kat sini yer..nak tgk yg mabelessss klik SINI hokeyyy..memang sedaaappp..lagi2 kalau  buat sos keju tu...besshhh. oh ya kali ni kita guna base yang ready made jek...

Pizza
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang


Pizza base I :

2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil yis segera mauripan
2 sudu besar susu tepung
160 ml air suam
1 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu besar bread softener (pelembut doh)
1 sudu besar olive oil atau marjerin/mentega cair
Cara-cara :

Rendam yis bersama air suam selama 10 minit. (Yis yang baik akan mengeluarkan buih)
Dalam mangkuk/bekas berasingan, campurkan kesemua bahan yang selebihnya dan gaul/ramas dengan hanya menggunakan jari. Kemudian, buatkan lubang di tengah-tengahnya dan tuangkan yis tadi perlahan-lahan. Uli sehingga menjadi doh yang elastik.
Simpan doh di dalam satu bekas yang agak besar dan tutup kemas dgn kain lembab. Rehatkan doh selama 45-50 minit.
Panaskan oven pada suhu 180C. Sediakan acuan/loyang/pan pizza. Lengserkan sedikit dengan minyak zaitun.
Keluarkan doh dari bekasnya. Tumbuk-tumbukkan sedikit untuk keluarkan angin. Kemudian letakkan doh di dalam pan dengan hanya menekan dengan telapak tangan sahaja. Tidak perlu dicanai (tapi kalau nak, boleh juga). Ratakan doh sehingga padat.
Cucuk permukaan doh dengan garpu dan sapukan dengan minyak zaitun di tepi-tepi doh dengan berus pastri(supaya ia akan kelihatan cantik dan berkilat setelah masak). Biarkan ia rehat selama lebih kurang 10 minit.
Bakar doh selama 7-10 minit. Kemudian keluarkan dari oven.
Akhir sekali ratakan dengan sos tomato, mayonis dan bahan-bahan topping yang lain. Tuangkan sos keju dan taburkan keju parut.
Bakar selama 20 minit atau hingga keperangan.
Pizza base II :

2 cawan tepung roti
2 sk yis mauripan
90 ml air suam
70 ml susu segar suam
1 sk garam halus
2 sb gula
1 sb marjerin
1 sb susu tepung
Cara-cara :
Satukan kesemua bahan(kecuali susu segar dan air) di atas ke dalam satu bekas besar dan gaulkan rata. Kemudian tuangkan susu segar dan air. Uli sehingga menjadi doh yang elastik.
Kemudian rehatkan doh(tutup dengan kain lembab) selama 1 jam.
Panaskan oven pada suhu 180C. Sesudah itu, tumbuk-tumbukkan doh tadi dan canaikan mengikut saiz dulang/pan yang digunakan. Sapukan sedikit minyak zaitun/minyak masak pada dulang tersebut dan ratakan dengan doh tadi. Cucuk-cucukkan doh dengan garpu. Bakar selama 5 minit. Keluarkan.


untuk menyusun topping : Sapukan sos tomato dan mayonis di serata doh pizza, diikuti dengan toppingnya. Kemudian tuangkan sos keju di atasnya dan taburkan dengan keju parut dan oregano. Bakar selama 20 minit atau sehingga keperangan.




Topping/Filling : (2 large pizza)

400 g daging cincang (dicincang/minced)
3 ulas bawang putih (dicincang)
1 labu bawang besar (dihiris dadu kecil)
1/2 botol sos spagetti lada hitam (lain-lain pun boleh)
sedikit garam dan gula
3 sudu besar mentega


untuk hiasan :
sedikit oregano kering
cendawan shitake
hirisan nenas
hirisan kapsikum
hirisan bawang besar
keju parut
lain-lain ikut suka


Cara-cara : Panaskan mentega di dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang besar sampai perang. Masukkan minced beef/chicken dan kacau rata-rata. Biarkan ia kering seketika. Kemudian masukkan bahan-bahan selebihnya. Kacau hingga pekat/kering.


Untuk Sos Keju :


* 1 1/2 cawan susu segar
* 1 sudu besar mentega
* 1 sudu besar tepung gandum (dibancuh dgn sedikit air)
* 100g cream cheese
* sedikit lada sulah
* sedikit gula dan garam


Cara-cara : Cairkan mentega di dalam periuk/saucepan. Masukkan susu dan krim keju. Kacau hingga keju hancur. Masukkan bancuhan tepung, lada sulah, gula dan garam. Kacau lagi hingga pekat.


Nota Kak DJ :***Jika tak nak menggunakan sos keju, boleh je skip, ok. Tapi kalau letak, lagilah makan bertambah-tambah. Enak bangat

Wednesday, May 23, 2012

Oder Triffle lagikss...

Triffle untuk pagi td. Untuk jamuan rasanya...sib bek tgh marin mmg ada beli stok bahan utk esok punya oder..so arini kena la p cari bahan utk mlm ni punya projek...Harap Fiza berpuas hati dengan trifflenyerrrr..thank sudi oder ngan kak Rusna...kalau suka len kali oder lagik ekkk..hahhahahahaa..Triffle ni saiz   11 x 11 inci...berat lebey kureng 2.6++ kg. Agar2 tu letak perisa stobery...so manis2 kek plus ngan rasa masam manis strawberyyy..nyum3..lapo2...

Monday, May 21, 2012

Order Triffle

 Lebihan tu saja2 tuang dalam jar ni..syok tgk kaler2..kek coklat dh abih boh pandan laks...


2 bekas di oder oleh kak Azzua dan kak SU....sok jgn lupe tauuuu


Takleh nak taip dh...mata sda mau tutup maaa....zzzzzzzzzzzz.....opsssss...ok la sok sambung..daaaa....gudnite

Sunday, May 20, 2012

Triffle Strawberry


Tayang triffle petang kelmarin....lebihan kek yg buat cake in jar tu ngan lebihan buah buat fruit tat masih ada. So Godek2 la buat triffle ni habuan maka2 kat umh. Bigboss memang suka triffle ni. Sejukk ja masuk tekak...buat 4 gelas jek. Sorang satu...2 dh selamat dh..ada lg 2 gelas...ptg ni blk keja mesti dh settel sbb bigboss ada kat umh...

Saturday, May 19, 2012

Oder minggu lepas punyerr..tQ semuaaa





Antara tempahan minggu ni..sebab tu blog pon tak ter updadate..x dan ni nk menyembang lama2 kat cni..nk p proses membasuh peralatan pulak..nnt sambung ok.. Tenkiu pada kak Olenn, CikNurly, Siti & geng opis dia, Kak B dan cikgu Khaizani Khalid sudi oder ngan Sayerr...kalau suke oder lagi k....

Sunday, May 13, 2012

Bluberry & Strawberry Tiramisu In Jar







Yihaaaaa...berjaya gak cari balang kaca nihhh...susah sangat la nak jumpa kot belah utara ni. Puas gak haku melilau 4-5 kali kot kedai bakery kat Aloq Staq, harini ketemu juga. Fuhhhh...lama dah dok menahan perasan nak cuba buat kek dalam jar yg tgh pames amos skrg ni....Sebenaqnya nak sgt buat Rainbow kek tapi dh lewat sgt malas plak nk bakaq bagai. Kita cube yang senang2. Tiramisu. Tak yah bakaq2 kek bagai. Gune je lady finger kan sonang...Terima kasih kasih gak buat Encik Bigboss kerana sporting abis melayan aweks dia yg ngengada nak p beli balang ni jugak...ahaksss...tankiu laling. Sib bek jumpa gak..kalau dak hmmm..mau tensen dia sebab dok sebut2 jaaa...
Memang x dan nk tgg esok dh nak cuba buat kek dalam balang ni (Mamasyaza anda tentu paham peel adikmu yg sorang ni yg mmg tak penah belajaq sabaq2 kalau nk sesuatu)..hhehehehee..
Jadi Selamat Hari Ibu buat semuaaaa yg bergelar Ibu......
Kita sambut ngan Tiramisu...nyum3..opsss..lupa plak. Tenkiu bebanyak kat Kak Nor Azmihah dan Kak Rabiatun kerana share resepi ni. Kite x buat sirap sbb malas. Kita letak strawberry ngan blueberry filing terusssss...
Izinkan saye share resepi kat cni yerrr....



STRAWBERRY TIRAMISU (versi asal Blueberry Tiramisu)
resipi : Rabiatun
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan untuk syrup: (dapat 4 cup spt di atas)
150 g blueberry (strawberry) filling
80ml air suam
2 tbsp gula ising ~ optional klu nak manis sikit
sedikit parutan kulit lemon ~ optional

Bahan2 lain:
250g cream cheese
125g whipped cream
125g whipping cream
50g gula icing~ shiffted
1 peket biskut tiramisu
sedikit buah blueberry segar ~ ni Tun tak letak sbb takde stok.

Cara:
1). Mula2 sediakan syrupnya. Campur kesemua bahan dan kacau sebati. Ketepikan.
2). Pukul cream cheese hingga gebu. Masukkan gula icing, pukul seketika.
3). Campurkan kedua2 whipped dan whipping cream. Pukul hingga agak pekat dan sebati.
4). Campurkan krim yang dipukul tadi ke dalam adunan cream cheese. Kacau dengan spatula hingga rata.
5). Cara untuk melapis : Mula2 letak sedikit syrup, kemudian susun biskut dan letak cream ke atasnya. Boleh juga susun buah jk ada. Ulang hingga adunan habis dan ikut suka nak berapa banyak layer pun. Kalau nak buat asing2 cup by cup mcm Tun pun boleh..lagi senang nak serve. ye dak :-)


Nota Kak Nor

* K.Nor guna whipping cream aje sbb tak ada stok whipped cream, jd K.Nor letak 250 whipping cream
** dlm adunan syrup tu K.Nor tambah 1 sudu kecil gelatin (halalgel) dan panaskan kejap atas api (selepas dah bancuh semua bahan2) tu supaya gelatin tu larut (saja letak nak kasi syrup tu tak cair sgt)
*** biskut tu K.Nor celup sekejap dlm air bancuhan nescafe sebelum letak dlm cup





Friday, May 11, 2012

TOm Yam

Arini mask simple je utk haku dan anak2. Bigboss keja arini...ni la lauk lunch haku. Haku ni mmg penggemar tegar tomyam..tgh cari resepi tomyam mcm kat Restoran Nurha di Alor Setar tu..tom dia mmg menepati citarasa anak tekak haku...camna diorang buat ehhhh....aku dh try macam2 resepi tapi x jadi camtu.... Tapi arini haku buat tomyam paling senang je, guna kiub tomyam Knorrr...bila malas camni la...hehehe...apapon layannnnnn....

Thursday, May 10, 2012

Mini Oreo Cheese Cake



Tempahan Dari Kak Mas Zain, Tenkiu kak...pestime terima tempahan mini Cheese Cake. Harap Kak Mas berpuas hati yer...
Kak Mas tempah Oreo Cheese Cake Saiz 5inci juge.....Alhamdulillahhh....


Gambar tak bopa cun sebab tangkap ngan Hp jekk...hehehe....

Wednesday, May 9, 2012

Oder Oreo Cheese Cake Againn



Tempahan Oreo Cheese Cake lagi Dari Kak Sharlinda Zainol. Tenkiu kak Linda...semoga kak berpuas hati dengan keknyaaaa....

Mini Oreo Cheese Cake



Mini Oreo Cheese Versi anak-anak....semalam menyiapkan tempahan customer...kakak request nak cheese cake jugak...so..buat skali utk dia tapi saiz mini jek..senang nak bawak bekal ke sekolah...kali ni cuba resepi dari blog Kak Wan @ Citarasawan..terima kasih kak wan.... Mohon izinkan saya link resepi Kak Wan yerrr...Insyaallah bila ada masa saya akan taip resepinya...Jom kita p lunch...

Monday, May 7, 2012

Bila Ibu Gantung Periuk...Ronda-Ronda Cari Makan & Cari Pasal..

5 Mei 2012 (Sabtu lepas punye stori okeh...) puan umah gantung periuk...Bigboss bawak ronda-ronda cari makan dan cari pasal. Tengahari kita singgah makan kat Mee Abu di Alor Setar then p cari pasal kat PACIFIC...banyak gak jualan  murah terutama baju baby...Plan nk menyopping baju anak2 terutama si kakak tu. Banyak baju dia dh jd singkat...kesian. Dia dok komplen jek nape baju dia semua bagi kat adik..hahahaha...Nak buat camna kann...dia bkn makin bulat..makin tinggi adala sejak sekolah ni....
Sempat la beli 2-3 pasang baju untuk anak2...utk Bigboss beli seluaq keja ngan t-shirt...untuk setiausaha Bigboss merangkap puan umah ni dan gak rembat 2 lai tshirt....tenkiu Bigboss..
Jom layan menu makan malam kami sebelum blk...Nyum3.. makan kat Gemilang Burger kot nama dia....


Set Burger Gemilang Bigboss Punyerrr...

Ini Puan Umah punyer okehhh...sedap..Nyum3
Len kali kita makan kat cni lagik yer BB... (hahahaha..BB)

Menu untuk 2 orang budak bolat..sedap gak yg ni pon..

Saturday, May 5, 2012

Cream Puff


Minum petang dengan cream puff pulak ptg ni...saje cuba resepi dari Juicy Cafe...resepi asal dari Chef Alex Goh.Dh malas nk buat filing kastad haku blasah mkn ngan choki-choki...hahaha..sedap wehh...

CREAM PUFF
Sumber: Juicy Cafe
Sumber Asl : Chef Alex Goh

Bahan2..
100 gm butter
250 gm air
1/2 sdk gula castor
Secubit garam
150 gm tepung gandum - ayakkan
3 biji telur
300 gm non-dairy whipping cream - pukul sehingga bertanduk - filling
1 sdb gula aising - hiasan - ayak

Cara2nya..
1. Dalam periuk, masak butter, air, gula castor, garam sehingga mendidih.
2. Masukkan tepung gandum dan gaul sehingga licin. Tutup api.
3. Tuang adunan dalam mixer dan pukul sehingga suam.
4. Tambahkan telur sedikit2 dan terus pukul sehingga sebati dan rata.
5. Masukkan adunan dalam 'piping bag' dengan nozel bintang besar, pipe kan atas dulang yang telah di gris.
6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 200C selama 25 minit.
7. Keluarkan dari oven dan sejukkan.
8. Buatkan sedikit lubang di bawah 'puff', masukkan filling ke dalam piping bag bersama nozel bulat, pipekan filling ke dalam puff.
9. Sejukkan dan siap di hidangkan.

Note : Boleh juga menggunakan filling lain seperti custard, blueberry, coklat dan lain2 lagi.

Friday, May 4, 2012

Oder Kek Anniversary




Kek Anniversary di oder oleh Zayhan ari khamis lps...terima kasih sudi oder ngan kiterr,,,tgh tgg feedback dari Zayhan. Harap kek ni memuaskan hati Zayhan,,,berdebar-debar la pulak. Maklumla citarasa org ni lain2...
Dalam ni kek Oren Badam ....

Wednesday, May 2, 2012

Finger Garlic Bread & Roti inti Kacang merah





Buat N3 roti tengahari rembang ni...kes lapo tapi maleh nk kuaq lunch..asik lapo jek haku ni. Bila la nk diet nehh..hahahhaaa...
Masa dok belek2 gambaq ternampak gambaq finger garlic bread nih...sedapnya kalau dapat makan lagi ni. Yummy3. Bila la mood rajin nak mai nih....nk meroti lagi. Resepi ni amik kat dapoq kak izah Daut. Dh banyak kali dh buat roti yang seeedaaaappp ni. Thanks yer semua yg sudi kongsi-kongsikan resepi yag best ni. Resepi klik SINI okeh...maleh nk CnP dhhh..


nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)