Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Sunday, October 25, 2009

entry yg tertunggak.......

Assalamualaikummmmmm......isk3....sampai nk roboh dh umahku nan satu nih punya la lama tuan umah x update..ngeh3..nk wuat camna...pc dh kong daaa...pas2 haku plak demam...dh lame x demam .....bila sesekali demam tu camni lerrr....mmg demam bersungguh2.mcm2 dh terjadi sampai x tau nk stori yg mana satu...so x yah la stori sbb cita sedey..muahahahah...ni baru nk start blk berblogging daaaa....windunyee pada sume....(acecece...cam la ada org yg perasan kewujudan aku ni)...arini nk upload gambaq yg tertunggak.sampai x ingat masa bila membuatnya....

Lompang....special buat mak buyung kat opis haku....CT
nih haku amik kat blog kak Jun...mudah dan cepat maaa...(bg org malas cam haku..muahahaha) thanks kak Juns......



kek span pandan....resepi amik kat MYR..resepi dr sweet4ever..mmg sedap dan mudah sgt membuatnya.....jap jek dh licin..wuat 2 versi...satu versi cupcake letak filing kiwi...x sempat snap gambaq daaa...sudah habesss..hehehhe..tq sweet....

mee udang ...nyum3..peberet haku...resepi kak ila member haku nihhh...dap2

Sunday, October 11, 2009

KFC n AGENDA Mr. Hubby..isk3


Gambaq ni amik kat KFC di Jitra...hehehe..haku le yg cbuk dok ngajak Mr.Hubby g KFC gara2 tgk KFC CT, boypren dia beli hantaq kat opis lagik...hihihihi...so Mr.Hubby balik keja..siap2 kan diri n anak2.pas maghrib kami pon g la KFC...ropa2nya Mr. Hubby ada agenda yg haku x tau..jeng..jeng..jeng...korang tengok la seniri....isk2.....x penah haku mimpi mende ni ada kat umah haku....isk...

Abah ngan kakak tgh kusyk mengadap KFC..haha...balun2...


Adik mkn roti jekkk....tgk pp pon dh mcm roti kan?kan?kan?...cayang adik


Hah!!! ni la natangnya yg menjadi AGENDA Mr. Hubby....LCD Toshiba 32"...segedabak punya beso...ih3......

p/s:haku jeles nengok kak ummi punya adiahh...sapa nk adiah kat aku....sian haku....haku nk jugeeeee...nk jugeeeee....sob3..sedey aaa...nk jugeeee

Kek Buah-Buahan

Kek Buah ni buat ari sabtu ....tu pon sbb si adik tdo n nk mengabiskan buah2an campor yg bli masa bulan puasa aritu...yela beli bahan buat kuih cam nk buat segala bagai...skali dpt buat skit jek..manyak g balance brg tu sume...tp takpa...kita abiskan pelan2..so layan jela la gambar dia...lupa la amik kat mn...nnt bila ada haku hupdet len...tu pon kalo ade le..kalo x dek...korang nengok jela gambaq nih..muahahahaa.....pada pendapat haku kek nih sedap....(bg tekak haku le kan) wangi ngan bau buah2an......aku sukeeee..lgpon simple je membuatnya(bab ni laaaagiiii aku sukeeee)....




selepas dibedah siasat......


sebelum dibedah...muahahaha


Thursday, October 8, 2009

Wednesday, October 7, 2009

Adik


Tgk la Si Adik tgh dok meniti kat sofa...ni la sbb musababnya projek membaking aku semakin suram....x bleh ralit skitt....(abaikan pemandangan latarbelakang yg bersepah..muahahaha)



Nak mencapai HP ....x penah dpt tangkap gambaq lawa2...

Nasi Lemak + Sambal Tumis Kerang..nyum2



Ni lah menu dinner kami sekeluarga smlm.....disbbkan masa x mengizinkan..ni aje la yg termampu aku siapkan....ok la kan utk mengalas perut...huahuahua...tp aku bkn alas lg dh..lambak terus sbb ku bantai 2 pinggan.......muahahaha....masalah sungguh...camna la nk diet nihhh...Nasi lemak ni versi haku le...biase jek cuma aku dh memandai2 letak serai dlm tu...perghhhhhh..mmg munusuk kalbu btoi bau dierr.....sungguh aku tergudeee......aku sukeeeee.....so korang layan jela sbb kalo haku msk musti aku pakai campak n agak jek........ngeeee....ala kwn2 lg teror kan?kan?kan?



ni dia pasangan dia...sepadan dan secocok kan....nyum2...

Tuesday, October 6, 2009

Cotton Soft Japanese Cheese Cake (Marble)

Assalamualaikum sumeee.....wah2..lama bebeno haku x kemas umah nih ekkk.....dh naik cendawan ponn....ngeeeeee..bkn ape...kebzian melanda semenjak 2 menjak nihhh......bkn x masak tp x sempat nk kuarkan n3....so ape khabare sume.....lps raya nih pakat dok penuhi undangan open house le kan (termasuk le haku)....so...jgn becerita panjang lagi mari kita tgk resepi smlm...kehkehkehhhh....
TADAAAAAAAAAAAAAAAAAAA...........................................


taraaaaaaaaaaaaaaa.........................nila dia projek nk menghabiskan cream cheese yg dh nk monopaus...ada 2 ketoi dlm esbok....satu tgk2 dh pon tamat riwayat pd 29.9.09..isk2....sedey2....yg seketoi ni pon dh nyawa2 ikan...so aku pon wuat la kek yg menjadi pojaan mr.hubbyku itewww......tp aku telah menderhaka dengan memarblekannya dengan moccha..muahahahahahaa.....dap pa.....suka ati aaa....tp masa bakaq tu kan.....perghhhhhh...bau sampai setaman........mmg wungi semerbak ditgh mlm hari...kahkahkahhkahhhh....resepi ni amik dr alma@myr le...macih alma.....mmg slalu buat cheese cake guna resepi nih.....so...meh kita layan resepinyaaaa...


Bahan-bahan ( 8-inci )

  • Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
  • Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon

Cara-cara

  1. Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
  2. Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (n i double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferab ly ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).

P/S:sory la dlm gambaq silap nama cake tu.....maleh dh nk esit lain..

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)