Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Friday, December 31, 2010

Bloglist Istimewa untuk Blogger Baru



Bloglist untuk blogger baru...jom kita pakat2 join...bkn nk jd glamer sekadar untuk menambah kenalan.
So jgn tgg lagik...join2....
Terima kasih kepada ahsfantasy24 kerana sudi mewujudkan page untuk blogger2 baru seperti kami...

Saya nk tag

1. kak suzi
2. Kak Ros
3. Raihan

Kek Alunan Kasih



Huhuhu...jadi juga aku cuba buat kek alunan kasih ni....camna? apa komen kawan2 dgn kek haku nih? hahaa.....pepagi buta td blogwalking kat dapoq kak nor tgk dia dok tayang baguih punya kek diaa. Fulawehhhh cun gilos tahap gaban kek dia wehh (ayat bodek nih...hahahaha). Haku terus tergoda dan terbayang2. Tp pepagi td bz nk masak bagai sume...settle masak terus godek2 juga buat sbb dh jatuh cinta tgk kek kak Nor....Kek ni kalo x silap haku dari FB kongsi resepi...pastu penah juga tgk kat umah kak Hazila, x pasti pula resepi asal dari siapa.Tp aku mmg copy resepi dari dapoq kak Nor sejibik2...kek ni mmg sedap dan gebus, manis pon sedang elok ja.So sesapa yg terliur bleh la cuba buat. x ssh sgt membuatnya. Kek haku ni layer antara pink dan kuning tu x bopa jeleas. munkin nipis sgt serbuk koko yg haku ayak memula tu.. Kak nor kite Cn P resepi dari dapoq kak Nor tauuu..halal ye Kak. Thanks share resepi....


KEK ALUNAN KASIH
(Sumber : Pn. Mastura Yasak - FB {Kongsi Resepi})
sumber :
AmFlora
sumber:
K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
5 Biji Telur
1 ½ cwn Planta atau (250g) - akak ltk 250g butter
2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je)
1 sudu kecil baking powder
½ cwn susu cair**
1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
*Sebuk koko (secukupnya)
*Pewarna ( ikut citarasa masing2..)
*sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.


Cara2:
Pukul planta/butter dan gula smpai kembang...
Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang

Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau…
Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan
ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…
Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…
Pengalaman sendiri :
Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita melapis & meratkan adunan tersebut
serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit
bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi cantik.

**

Nota Dari Kak Nor

gula K.Nor guna 11/2 cawan jer
susu cair K.Nor letak 1 cawan
adunan kuning + vanila
adunan hijau + paste pandan
adunan merah + paste strawberry.

Thursday, December 30, 2010

Mari bermain....yahooo


Mainan Kakak & Adik...Adik menangis sbb ibu soh posing dulu sebelum buka...dh x sabaq dia nk buka.....ehehehe

Taraaaaaa...mari bermain masak2 bersama-sama...ehhehhee. Actually dh lama beli ni...x dan nk buat n3 pon aritu. Masa nk delete gambar dlm notebook ternampak... Nk juga tepek kat cni..almaklumla ni kes mak budak yg over berkenan nih..ahaks. Sebenaqnya haku mmg berkenan sbb aritu ada tertengok kat tenet mainan ni...rega? erm...bleh tahan juga. Parah gak poket kalu 2 org. Kalo ikut akal mmg x beli...tp kalo ikut nafsu rembat juga..nafsu?????? hahaahaa..ntah apa2 la.Last2 abah yg parah kena bayorr..hehehe. Kakak ngan adik bkn main happy g bila abah kata ok....seronok sampai tak sabaq2 nk blk umah....
Haku dulu x merasa la mainan cenggini (dulu dh ade ker ekk???) harap mainan anak patung kertas or main ngan kawan2 saja. Masa dh berubah kan.Hehehe..layan dulu gambaq 2 beradik ni keciwi mainan....nk p masak dinner pula niii...bye

Wednesday, December 29, 2010

Siakap Stim Resepi Kak Sue


Fresh ni baru angkat dr kukusan

Alhamdulillah....kenyang tahap gaban mlm ni...arini ujan dan mendung sepanjang hari...so perut pon menyanyi2 minta diisi. Mcm2 teringinnya bila cuaca sejuk camni...huhuhu. So dinner mlm ni cari menu yg panas2.....pergh...mmg layan beb. Mmg kena ngan keadaan cuaca. Siakap stim resepi dari seorag kawan....cuba resepi dia pula.Mmg dap. Dengan rasa masam2 limau nipis+manis ikan.....mmg mengancam beb. Sekoq ikan siakap ni haku sorang ja habiskan. Meratah ja lebeh...Ehehheee sbb org lain sume x mo layan. Resepi yg sgt simple dan senang tp sedap....Bahan pon x byk. Tq Kak Sue kerana sudi berkongsi ilmu ngan haku ...eehehehee.Len kali nk buat lagiks...


Selesai sudah..Alhamdulillah

Tuesday, December 28, 2010

Adik demam lagiksss...cian anak ibu...


Muka adik pucat dan badan adik pon dh susut

Erm...lamanya x dan nk buat apa2 n3. windu sgt rasanya....tp nk buat cemana kan. Kesihatan anak haku yg kecik tu x mengizinkan...rasanya dh dkt 3 minggu demam dia asik on off saja. Rata klinik haku dh arak p amik ubat...tp demam adik x mo baik btul2. Makan ubat baik la sekejap dlm 2-3 ari. pastu panas blk. Yg paling dahsyat kelmarin la...Masa aku p amik kat umah pengasuh tu Mak pengasuh ada bagitau badan adik panas blk ptg tu....haku rasa mmg btul pon. Sian sgt bila tgk adik. Masa aku letak dia dlm kereta haku perasan adik mcm menggeletar. Masa tu haku rasa badan dia panas sgt. Plan awal haku nk p umah my MIL tp bila tgk keadaan adik camtu terus aku blk umah. Semakin ketara adik sedang menggeletar mcm org yg kesejukkan. Haku dh panik dh. Takut apa2 yg lebih teruk jadi. Punya la laju aku wak keta sambil pegang tgn adik. Parking pon luaq pagaq ja sbb risau tgk keadaan adik. Terus amik adik wak masuk dlm umah. Letak adik atas toto aku lari ke peti ais cr ubat sumbat punggung. Terus haku sumbat ubat ke punggong adik..buka baju.pastu aku jelom adik ngan ayaq.....Haku terus basahkan badan adik. Call kak sue tanya camna nk buat lg....call hubby bgtahu. Haku mmg panik sgt2 . Adik pulak masih menggeletar sampai boleh dengaq gg dia berlaga2.......risaunya haku.Jgn la apa2 terjadi pada adik....air mata jgn dikira lagi.....mmg laju. X sanggup haku tgk keadaan dia yg x bermaya camtu. Haku peluk badan adik. Adik merengek jaaaa...sayu betul hati aku.Rasa cam disiat2 hati ini bila tgk keadaan dia.Susu pon x mahu minum. Nasib baik air masak adik mau minum juga...L ps beberapa minit suhu badan adik makin turun dan adik dh mau senyum, main2 ngan kakak. Lega skit hati haku tgk camtu...tp x lama...lps tu suhu badan adik panas blk....badan adik haku sentiasa basahkan sbb doktor dh pesan selalu jelom badan adik supaya suhu turun...smlm aku tdo pon x terlelap2 saja. risau takut adik menangis aku x jaga. Sepanjang mlm aku dok jaga adik....mmg tersgt la risau tgk badan dia sekejap ok sekejap panas.
Ya Allah sembuhkan lah penyakit anakku....semoga dia akan cepat sihat dan ceria seperti selalu.
Pg td haku bw adik ke klinik pakar Kanak2 YEOH di Alor Setar. Rupanya tekak adik ada byk ulser..patut la adik x mo menyusu dan makan. Tekak Adik sakit...kesian ....huhuhuuu. Haku sedih2...sob3. Badan adik pon dh susut...Masa p klinik doktor sumbat lg ubat punggung dkt adik. Nak bg suhu badan dia turun sbb dia still demam. Adik menangis tp sekejap saja...
Lps blk tu haku kena masuk keja blk sbb cuti haku mmg dh x de. So hubby yg jaga anak2. Kalo di ikutkan hati haku mmg x sanggup nk tinggalkan adik...Ibu nk jaga adik..ibu sayang adikk...cepat sembuh ye sayang.....
lps mkn ubat tu alhamdulillah sampai mlm ni badan adik dh x panas...SYUKUR. Ni adik baru bangun tidur dan tgh main2 ngan kakak.....Alhamdulillah
Haku x kisah apa kawan2 opis nk mengata pada haku. Haku bukan saja2 nk cuti or ambil kesempatan masuk lambat ke ofis. Anak haku sakit....cuba la faham. Jgn la terlalu zalim pada sesama manusia. Hari ni haku ssh....jgnlah ambil kesempatan nk mengutuk dan mencaci haku. Jangan menjadi manusia yg buta hati kerana dan zalim hanya kerana kita berdengki khianat sesama manusia. Ingatlah Allah itu Maha Adil. Semoga Allah bersihkan hati2 mereka. Allah Jua yg Maha Mengetahui hikmah disebalik ujian yg diberikan padaku. Tabahkan Hatiku Ya Allah.Semoga dgn semua ujian ini aku akan semakin dekat dengan Mu Ya Allah....Aminnnn...
Panjang lebar pula luahan haku mlm ni. harap kawan2 x jemu membaca luahan hatiku. Kadang2 haku berasa sedikit lega bila boleh luahkan di blog ni. Ok la.Haku nk g pujuk adik ajak makan...mn tau dia mau mkn skit..tata

Friday, December 24, 2010

Blueberry Muffin



Assalamualaikum & selamat mlm....br lps bakaq Blueberry Mufiin ni terus tepek dlm blog kesayangan haku ni....Panas2 lagiks nih.Pekena ngan Kopi O sodap nih..ehehehe. Anak2 pon dh balun...x nyempat2 nk tgg sejuk. Haku gak jd mangsa nk mboih ke depa...haru btoi....resepi paling senang utk org yg dh kene virus M tahap paling gaban cam haku. Haku gune Tepung muffin yg siap MIX dh. So haku bancoh je leeee....just tambah telor, air n minyak. Simple kan....rasanya x sampai 40 minit dh buleh makan dh. Tepung dh lama haku beli. Tp x terbuat...so sblm dia monopos bek haku buat siap2. Kalo tak membazir jek tepung tu. Dh la Haku tamak beli sampai 1kg ngko...Hamik.
Mlm ni sbb bosan pastu malas nk buat keja yg dok ada haku cr keja len...huhuhu. Baking keja yg paling haku likeee. Teruk btui haku...keja yg ada x buat bleh main masak2 pula......mmg ada tekanan perasaan btui la mlm2 ni. Sbb haku mmg malas tahap gaban kalo keja tu ialah melipat baju....huhuhuhuu.Ngelat je kalo keja yg satu ni....okla setakat itu dahulu luahan perasaan utk hari ini...jom tgk resepi dia noh..

Haku taip p la resepi dia nohh:

Blueberry Muffin Mix (haku buat double pd resepi asal ni)

Bahan:
500 gm Tepung Bluberry Muffin Mix
175 gm Telur (3 bj je)
112 gm air
140 gm Minyak Masak

Cara:
1. Campur tepung, telur dan air dan putar dengan kelajuan rendah selama 1-2 minit.
2. Kemudian putar dengan kelajuan sederhana selama 4 minit.
3. Masukkan minyak dan putar dengan kelajuan rendah selama satu minit.
4. Tuang adunan kedalam acuan.
5. Bakar dalam suhu 180'C selama 20-25 minit (bergantung pada oven masing)


versi dlm cup ada inti blueberry filing...tp naik menggunung...hahahaha

Thursday, December 23, 2010

Percubaan Kali ke 2..YESSSS.....


As salam sume....hehhehe...percubaan kali kedua haku buat Apam Salju...wallahhh. Kali ni mmg mnjadi sgt..gebus dan sedap seperti diharapkan...cuma dia x tersenyum riang macam yg mula2. Tp aku puas hati juga sbb aku mkn sedap..huahuahua. Orang mkn haku x tahu..hahahaaa. Kali ni aku buat pg so peram sampai koi 3ptg. mmg cukup2 3jam la. Siap mkn ngan nyoq lagi . huuhuhu...mmg marbeles.Pastu haku hentam buat satu adunan..hamik haku..makan sepuas2nya.....resepi skodeng dr dapoq CMG aritu juga......Layanzz gambaq jela....len kali nk buat lagiks....mmg faveret nihh..


Tuesday, December 21, 2010

Ikan merah Masak Stim...Best juga ujan2 nih



Hahaaha...dah buat luahan perasaan br best nk stori psl mkn2 plak..Menu dinner smlm. Kat cni dh 2-3 ari mendung dan ujan. Cam arini ujannnnn ja....mmg sejuk. Mlm2 buka kipas no 1 pon sejuk gigil2 dh. Cuaca cenggini teringin plak nk mkn someething yg panas2. Masa p cr lauk utk masak nampak la ikan merah ni.. agak besaq. Truih amik sbb boleh buat masak stim jek. So jeng2. Sbb dh baloq liat nk semak resepi haku hantam saja boh sume sayuq mayuq segala bagai. Hantam jek la mekna oiii. Haku yg nk mkn nanti. Tp result dia mmg x mengecewakan. Sekoq ikan tu haku srg yg abihkan..ngeh3. Hubby mmg x bopa nk layan masak camni. Dia punya spesel ikan pekasam goreng ngan kangkung masak pedas...2 pinggan gak dia balun. Haku syok dok meratah sayoq2 tuh.. sedap woo mkn panas2. (bkn nk kata haku masak sedap...haku mkn la sedap...huahuahua)...

Ke Hospital lagi...


sempat gak snap masa dok lepak tgg result ujian darah

As-salam sumee. Kali ni bkn n3 psl makanan ok, just nk buat luhan perasaan skit...wohoooo..luahan tuuuu...
Pg td haku ada appoinment ngan doktor Pakar Pembedahan Di Hosp. Tuanku Fauziah, Kangar, Perlis. So pepagi aku dh bangun siap diri n anak2 coz nk hantaq adik p umah pengasuh. Nak bawa pon kesian juga...lama ambik masa.Kakak pula pepagi lg Wan dia datang amik....So 7.50 pagi haku ngan hubby kuar hantaq adik umah mak mengasuh...lps tu terus bertolak ke hospital. Harap p awai dpt la siap awai skit...Sampai kat hosp. dlm pkul 8.30pg. Lps daftar kat kaunter JAbatan Pembedahan aku p kat unit ntah apa nama ntah untuk scan....dlm awai haku p pon aku dpt No.giliran 10 dh. Bila kena turn aku masuk utk scan....huhuhu..nampak sah2 batu2 tu dlm hempedu haku...besar2 pula tu.Sume 4 bj doc. detect...saiz dia 1.35cm, 1.39 cm,1.28cm, dan last paling besaq 2.0cm...$bj wehh. Masa kat bilik scan tu doc. yg scan haku ada bg nasihat soh haku buat operation jek. Katanya umur pon muda lg, kalau dibiarkan takut kena jangkitan kuman akan jd lebih rumit. Dia kata kalo x de hempedu pon takpa...x menjejaskan apa2. Lgpon skrg byk buat pembedahan yg tebuk dan letak tiub untuk sedut batu2 tu kuaq. Tp kalo ada masalah kena buat open operation juga. Ngeri jek haku dengau...wawawawaaa...mak tolong la...takutnyeee.
Lps dh dpt keputusan scan haku kena p buat ujian darah pula...huhuhu..lenguh abih lengan haku arini...lps tu kene tgg result darah plak. 1 1/2 jam haku kene tgg, Dh le sensorang.Hubby ada mesy. penting so dia hantaq haku jek. Abih duit haku beli majalah. Cemuih giler menunggu...masa tu br jam 9.50pg. Result 11.30 pg br dpt...haku lepak kat kerusi bawah pokok sambil layan majalah ngan sms. 11.30pg aku p mik result pastu kene p jumpa pakar pembedahan plak...tgg lagik.Haku no 107 wehhh..huhuhu. Sib bek la x lama sbb pg td aku dh daftar. So masuk jumpa pakar mmg dia soh buat operation..sbb hubby x de aku minta masa utk bincang dulu. So bln depan haku kene p lagiks. Entahla.....aku pon x tau camna. Ada juga cuba berubat cara kg. Petua kak Nor Secubit Garam bg pon haku x dan nk cube lg. Aritu anak demam so aku lebih dok tumpu ke dia. Skrg Alhamdulillah keadaan adik dh bertambah baik. Harap adik akan cepat sihat.
Haku harap juga kalau boleh sembuh berubat kg. So haku x yah buat operation..ntahla. Haku pon x bincang secara serius sgt ngan Hubby. Serabut haku.
Pastu sedih pon ada juga, dlm keadaan haku camni ada juga manusia dok mengata mcm2. Kata sakit sbb kerja dpt gaji x berkat la...mkn gaji buta la. Takpala...Allah tu Maha Mengetahui. Manusia ni kalo x kena atas batang hidung sendiri mmg sedap mengata org. Semoga Allah tunjukkan suatu hari nanti. Haku pon bkn nk minta simpati siapa2. Ckplah kalau Allah yg mengasihani haku. Apa yg haku dok stori kat cni hanya sekadar luahan hati haku. Bkn nk meraih simpati. Alhamdulillah Ya Allah....Semoga Allah sucikan hati manusia2 yg selalu berfikiran negetif dan mentertawakan kesusahan org lain. Ya Allah berikanlah mereka ini petunjuk agar tidak terjerumus ke neraka Jahanam hanya kerana mulut lidah mereka.....Ya Allah Ampunkanlah dosa2 ku Ya Allah..Semoga Aku sentiasa didalam LindunganMu Ya Allah. Amin Ya Rabbal A' Lamin

Monday, December 20, 2010

Pasta Goreng suka hati haku...hahuahua


Menu lunch td. Kes terliur nengok d dapoq CMG. Nak minta blum tentu sampai..jauh wehhh.....muahahha. So godek2 la jugak kat dapoq haku jek. x de la cun dan marbeles cam CMG buat, dia dh taraf profesional dh..haku ni br la nk belajaq. Haku gorang biasa2 jek. Syukur anak2 pon suka. Banyak depa mkn td...Alhamdulillah. Ari2 mkn nasi cemuih dh kot depa pon.....Sempat posing sbelum suap anak2....au letak la cara kasar hapa menda yg aku boh kat cni.....jgn gelak tau...

Bahan2: (haku agak2 je ni...aku hentam ja td)

200g pasta (lebih kurang ler..haku agak2 jek..haku gune spiral-rebus dan toskan)
1 sosej ayamas
Bunga Kobis
carrot (haku potong dadu)
7 ekor Udang saiz kecil (dikupas kulit)
100 g daging cincang
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap
1/2 bj tomato (dicincang)
garam
gula jika perlu
minyak untuk menumis

Bahan Tumis:(haku tumbuk)
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 biji cili kering (x mo pedas sgt sbb anak2 nk mkn)


Cara:

1.Panaskan minyak dan tumis bahan tumis yg telah ditumbuk td.
2.Masukkan semua sos & tomato dan biarkan sehingga pecah minyak.
3.Masukkan garam & gula secukup rasa.
4.Setelah pecah minyak masukkan udang, daging cincang dan sosej. Kacau dan biarkan sehingga daging dan udang masak.
5. Masukkan sedikit air. masukkan carrot dan bunga kobis. biar agak2 layu.Masukkan pasta dan goreng hingga sebati.
6. Hidangkan panas.


Budak bolat dh x sabaq nk mkn..ibunya kalut nk posing dulu..hahaha

Budak Bolat demam....ilang abih kebolatannya




Dh seminggu lebih adik demam. On off...mkn ubat ok la sat. Pastu badan adik panas balik...Smlm lps p amik ubat di Pusat Kesihatan Universiti dan buat nebulizer keadaan adik dh bertambah baik. Cirit birit pon dh x da. Cuma demam ngan batuk ja still ada g. Smlm badan adik dh x panas lg. Syukur Alhamdulillah. Rata dh aku arak p amik ubat. Last Di PKU gak yg dia mau lega. Adk kena buat nebulizer 2 ari...smlm ngan arini. Jap g aku nk kejutkan anak2 la. Sehari 2kali kena buat nab. pg ngan petang. Kahak adik byk tp budak2 mn tau nk ludah ke apa. Mlm semalam adik asik batuk dan muntah sepanjang mlm. Mmg x lena haku sbb risau ngan keadaan adik. Apalg kepala pon dh sakit sgt. dh bopa ari aku lena x tentu arah. Kepala rasa cam ada bom jangka ...nyut2 rasa dia. Ngan aku skali dpt mc. Uat migrain yg aku dok mkn pon dh x de kesan lg dh. So doc dh tukar ubat baru. Smlm lps blk klinik aku mkn. Ok rsa makin kurang sakitnya.Harap adik akan cepat sembuh ye sayang....
Selama seminggu ni aku kena gak p keja. Sbb pertama aku baru jek cuti. Sbb ke 2 cuti pon dh x de...nama je p keja tp hati ngan pala otak dok teringat ke anak....sian sgt tgk adik demam camtu.....
Esok haku plak nk kena g hospital. Nk scan ngan buat ujian darah psl penyakit haku...Harap semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan Allah hendaknya...kwn2 doakan yg baik utk aku yerrr....

Strawberry, Bleberry & Kiwi Cheese Tat



Assalamualaikum...pehabaq sumeee??? Pg ni baru ada sedikit kelanpangan nk buat N3. Tayang cheese tat pepagi buta nihhh. Ehehehhee...sebenaqnya ni projek smlm. Actualy mlm smlm. Buat sbb adik budak demam tu dok minta masa aku dok blogwalking ada dapoq sapa ntah tayang...adik sudah nampak...asik dok minta nak2. So aku pon layan jela. lgpo dh mmg lama sgt x buat. Sejak aku stop meniaga tu ni la br buat....lgpon jiran sblh umh mengandung. Dia teringin nak mkn...buat satu adunan jek...dpt l 24bj ++.( kak suzi:ang preggy baru aku buat utk ang..kekekekek). So aku bg kat jiran skit..tinggai kat umh skit habuan budak2 dan bapak budak. Mmg laris la sbb dh lama x buat kan..kalo dak diorg x layan pon sbb ari2 aku dok buat. Resepi biasa la. Korang cr la ekk dlm ni. Malas dh aku nk copy @link bagai. Mood kureng...

Tuesday, December 14, 2010

Kari Kepala Ikam My Style...layan jekk



Mlm ni nk tepek gambaq kari kapla ikan..ikan ape?haku x tahuuuu...ahahahaa. Sbb aku ni cume kenai ikan termenung (ikan kembong le tu), ikan merah dan ikan yg selalu menjadi santapan sahaja..muahahaha. Tp rs2 haku yg x terer ni Kepala Ikan Merah rasanya. Lantak le ikan hapapun kan....Dh jd arwah pon. Tp ni menu untuk Mr. Hubby leeee..aku jamu mata je la. Sbb haku skrg sedang berpantang dr makanan yg terlalu berminyak, berlemak, pedas n terlalu manis.....ehehehe. Serik beb sakit aritu...cam mau berguling-guling kat lantai jek....
Terima kasih buat kak nor sbb bg petua utk sakit cam haku ni...thank akak. Semoga Allah saja yg dpt membalas budi baik mu itew.
Berbalik kepada stori ps kari haku ni. Kari ni haku buat ikut style simple haku dok buat slalu...
Buat yg mudah2 je kalo hari kerja ni...mn sempat beb. Kalo bleh nk siapkan masak sebelum maghrib....eheheh. dh mandi wangi2 x mo dh buat keja...huahuahua..melampaunya hakuuu......
Lyan jek la pic ni .....zasss


Apam Salju


Pepagi buta ni mn nk ada or juai nyoq (kelapa) lagi.....layan la w/pon x dak nyok

Assalamualaikum && salam subuh (ahaks...adake salam subuh????mn subuh lg pon masa aku dok buat n3 ni. hantam sajala mekna oiiii). smlm dgn semangat berkobar2 cam jalur gemilang tu haku telah merajinkan diri utk mengapam...ahaks. Sbb dh lama sgt terliur nengok apam yg CMG buat...gebusss tertarik menarik da boomm gituuu. So smlm lps g menuntut skit daripada K.Nor Secubit Garam ...tenkiu kak. Jasamu dikenang. Haku pon memulakan operasiku...dlm koi 11.30 pm camtu aku pon prepare la apa yg patut seteleh membuat kerahan tenaga pd Mr. Hubby g beli tepung beras kat kedai. Sib bek la dia dgn baik atinya g beli (sayang abg..tenkiu so much..muah2...kang ada yg muntah pink plak nih). So smlm lepas menyediakan adunan haku pon apalg masuk beradu la sbb plan nk kukus pg ni...sib bek jaga td. tu pon kes sikecik nk nenen(naks susu....oppsss...bkn lucah tau...haku bgn bancuh susu daaaa). So ngan dia skali bgn bila dia tgk aku x masuk tdo blk...haru sungguh sikecik ni. Soh g tdo x mo plak dia. Erm...suka ati ko la nakkk....nk teman ibu kot...ahaks. Mesti dia pelik apesal la ibu ni tetiba rajin bgn awal...ahahhaaaaa...
Smlm masa bancuh adunan tu aku cuak jugak apesal aduan ni cam pekat sgt...tawakkal jala.(haku buat setengah adunan sja. Dh la aku ni dh silap step skit sbb terlalu xcited kan nak buat....haku blend nasi ja ngan air....x perasan gula sume nk kene blend skali...hahhaa. amik ko over sgt. So gula tu aku campurkan skali ngan tepung segala tu.So td lps sesi mewarna aku pon kukus la apam tu 15 minit cam dlm resepi.....wuhuuuuuu.....ok gak naik...terenyum. Ada gak yg masam pg2 buta ni xmo senyum...munkin dia ngantuk lg kut...Haku dh siap ngap sebiji nk tau rasa dia.Not Bad...ok juga tp x bopa nk gebu seperti diharapkan.....huhuhu.Takpe2. Len kali aku akan cuba lg sampai jd cam yg haku nak....Kalau korang nk tgk apam yg cun melecun dan seksi tgk sini.CMG kite CNP letak cni sebagai rujukan dimasa hadapan...cewaaahhhh. Tenkiu sumee yg share dan tayang resepi ni.....Ni haku dh letak cni resepi...ok dh azan subuh ni....layan yg ni dulu ok..cau cinnncauuuuuu..................


BAHAN-BAHANNYA :-)-haku buat 1/2 aduna jaaaa...utk testing

2 cawan nasi
2 cawan tepung gadum
2 cawan tepung beras
1 cawan gula peerang (brown sugar)
3/4 cawan gula pasir (guna semua gula pasir pun ok, tapi manis, pandai2 adjust yea)
2 1/2 cawan air
2 camca teh instant yeast (mauripan)
Kelapa parut + secubit garam, gaul rata

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kisar nasi tadi bersama air, tuang air sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan gula peerang dan gula pasir, kisar sampai sebati.
  2. Dalam satu bekas, campur tepung beras, tepung gandum dan instant yeast, gaul rata dan tuang no. 1 ke dalam no. 2 dan gaul rata hingga sebati. Tutup bekas tadi dan perap 3 jam.
  3. Panaskan kukusan, balut penutup kukus dengan kitchen towel bersih. Sapu acuan apam dengan sedikit minyak makan. Sudukan adunan apam tadi 3/4 atau hampir penuh. Kukus 15 minit.
  4. Keluarkan apam dari acuan dan hidangkan dengan parutan kelapa tadi....

Sunday, December 5, 2010

Tentang haku.....

21 November 2010 (Ahad)- Tiba-tiba aku terjg dr lena di sebabkan rasa sakityang amat dibahagian perut. Mula2 haku sangkakan sbb angin or dh silap makan. Maklumla dh 4ari asik ulang mkn kenuri kawen +korban.Ari2 balun daging korban. Haku sapu minyak panas tp sakit makin galak pulak sampai ke bahagian belakang badan.Arghhh...sudah apesal la pulak ni. X penah2 jadik camni...so aku pon bakaq tungku dan bertungku bagai dgn harapan bleh kurangkan kesakitan yg amat sgt tu. Jam menginjak 6.30 pg tp kesakitan ttp menggila...sudah la...dh arini start keja selepas raya haji....Sakit plak x dpt haku nk gambarkan camna...mmg sakit sgt2. Badan berpeluh2 tp bila disentuh sgt sejuk. Sakitnya seperti perut penuh dgn angin dan cekang sgt. Macam2 aku buat dengan harapan kesakitan tu akan reda...waktu kian berlalu tp sakit masih sama. Jam 8 pg sakit dh x dpt ditahan2 lg...kalau ikutkan hati haku nk meraung2 sbb x tertahan menanggung sakit yg amat sgt. Mr. Hubby bergegas bawak haku ke PKU (Pusat Kesihatan Universiti). Setelah diperiksa, doktor cuma cakap aku kene gastrik. So doktor just bagi ubat untuk gastrik. Blk dr klinik haku pon makan ubat seperti diarahkan tp kesakitan tu semakin menusuk-nusuk. Airmata mmg x tertahan lg sbb dh x mampu nk menahan sakit. Mr. Hubby bawa haku ke klinik lain pula . Kali ni doktor minta aku buat ujian darah dihospital sbb kebiasaannya gastrik akan reda setelah makan ubat yg dibekalkan. So sbb haku dh dalam kesakitan yang amat , doktor suntik ubat penahan sakit. Tp sakitnya ttp x mau reda hingga kemalam......Mr.Hubby pon dh bingung x tahu apa yang nk dilakukan.

22 November 2010 (Isnin)- Aku masih menanggung kesakitan walaupon tidak sehebat smlm. Tp sakit tu membuatkan aku x dpt nk berdiri tegak. Jalan pon dh mcm nenek kebayan. Terbongkok2 sbb bila haku cuba tegakkan badan mmg terasa sakit sgt.Aku ttp teruskan makan ubat gastrik.....

23 Nvember 2010 (Selasa)- Haku masih x dpt masuk kerja sbb sakit x mau hilang. Dengan rasa ingin tahu aku pergi lagi ke PKU (Pusat Kesihatan Universiti) bawak surat dr Doktor Klinik Azhar meminta haku buat ujian darah. So doktor pon pelik sbb haku x nah kena gastrik tp tetiba kena then bila haku mkn ubat gastrik tu x lega pula. So doktor decide untuk scan. Lps discan baru la tahu apa punca sakit yg amat sgt tu. AKU DISAHKAN MENGIDAP BATU KARANG DALAM HEMPEDU. Terkejut sgt haku sbb x sangka sgt. Rasa mcm x percaya ja tp Allah dh tentukan segalanya. Aku redha YA ALLAH dengan ujianMU ini. Harap ada hikmah disebaliknya. Sedaya upaya aku cuba berfikiran positif dan tidak terlalu mengikut perasaan risau yg bersarang di kepala. Ya Allah tabahkan hatiku dalam melalui ujianmu ini. Aku cuba mencr info berkaitan penyakit ini. Agak menakutkan kerana selalunya penyakit macam ni ubatnya hanya melalui pembedahan membuang hempedu...Aku pasrah.
Dikesempaan ini aku nk ucapkan terima kasih yg x terhingga kepada kawan2 yg byk memberi sokongan dan semnagat kepada haku. Terima kasih sahabat, terutama sekali pada Kak Suzi, Kak Sue dan Siti. Doakan semoga Allah permudahkan segalanya buat diriku. Dan semoga umurku masih panjang untuk melihat anak2 membesar......Amin Ya Rabbal A'lamin...



Hah korang jgn igt haku peknen plk. Ni scan batu dlm hempedu. Haku x reti nk tgk pon...
Disini aku sertakan info berkenaan Penyakit ni:

Batu Karang Hempedu

Oleh: Shafinaz Sheikh Maznan, Utusan Malaysia

Dr. Abd. Hamid Mat Sain

Pakar Runding Bedah Am dan Laparoskopik, ColumbiaAsia Medical Centre, Seremban, Negeri Sembilan

Hati menghasilkan hempedu - sejenis cecair berwarna coklat kehijauan yang mengandungi garam hempedu, cecair lemak, kolestrol dan bahan-bahan kimia lain.

Cecair pekat ini disimpan di dalam pundi hempedu sehingga ia diperlukan untuk mencerna lemak di dalam usus kecil anda. Apabila makan, pundi hempedu anda akan mengecut dan membebaskan hempedu melalui duktus sistik dan memasuki duktus hempedu biasa.

Kemudian, duktus hempedu ini akan membawa hempedu ke bahagian atas usus kecil (duodenum) di mana ia akan mula memecahkan lemak dalam makanan anda.

Bagaimanapun, menurut Dr. Abd. Hamid Mat Sain, jika hempedu anda tidak mempunyai bahan kimia yang seimbang, ia akan membentuk menjadi partikel keras dan seterusnya menjadi batu karang.

"Proses ini akan mengambil masa selama beberapa tahun. Saiz batu karang hempedu ini adalah sekecil sebutir pasir atau sebesar bola golf yang licin serta bulat atau tidak tentu bentuknya dengan permukaan yang kasar.

"Anda mungkin mempunyai seketul atau beratus-ratus ketul batu karang hempedu di dalam tubuh anda," kata Pakar Runding Bedah Am dan Laparoskopik, ColumbiaAsia Medical Centre, Seremban, Negeri Sembilan itu.

Seperti kebanyakan orang yang pernah menghidap penyakit batu karang hempedu, anda juga boleh mengalaminya tanpa sedar kerana ia boleh hadir tanpa sebarang simptom atau memerlukan rawatan perubatan.

Jika anda seorang wanita yang berusia dan mempunyai tubuh yang agak berisi, risiko untuk menghidapi penyakit batu karang hempedu ini agak tinggi.

Simptom-simptom

* Rasa senak yang kronik yang ditandai dengan rasa mual, angin, kembung perut dan kadangkala sakit di bahagian abdomen.

* Kesakitan yang datang secara tiba-tiba, konsisten dan sederhana bertukar menjadi kesakitan yang teramat sangat di bahagian tengah dan kanan atas abdomen, kata Dr. Abd. Hamid.

"Ini mungkin menandakan serangan penyakit batu karang hempedu akan berlaku. Rasa sakit itu mungkin berlaku selama satu hingga dua jam selepas makan tetapi ia juga boleh terjadi pada waktu malam.

Selalunya, rasa sakit itu memakan masa dari 15 hingga 30 minit ke beberapa jam. Sakit batu karang hempedu bermula di bahagian tengah dan kanan atas abdomen dan pada waktu-waktu tertentu, akan menular ke belakang atau bahu kanan," jelasnya.

Selepas rasa sakit berkurangan, seseorang mungkin mengalami rasa sakit yang sederhana atau kesakitan di bahagian atas abdomen selama satu hari atau lebih. Serangan batu karang hempedu tidak menentu. Ia boleh mengambil masa selama berminggu-minggu, berbulan bulan atau bertahun-tahun lamanya.

* Loya dan muntah. Kadangkala, batu karang hempedu terperangkap di pangkal pundi hempedu dan mengakibatkan rasa sakit yang berterusan atau mengalami demam panas.

Apabila ini berlaku, anda dinasihatkan untuk mendapatkan rawatan dengan segera. Tambah Dr. Abd. Hamid, ada ketikanya, batu karang hempedu terlepas dari pundi hempedu dan masuk melalui duktus dari hati dan pundi hempedu ke usus kecil (duktus hempedu biasa). Ia juga boleh masuk melalui duktus yang menghala ke pankreas.

"Terdapat beberapa kes di mana ketulan batu karang mungkin tersumbat dan menyekat duktus, mengakibatkan komplikasi yang dikenali sebagai pankreatitis. Besar kemungkinan anda akan mengalami kesakitan dan demam disebabkan pembengkakan di kawasan tersebut. Jika tidak dirawat segera, ia boleh mengancam nyawa," katanya.

Beberapa tanda dan simptom duktus hempedu yang tersumbat termasuklah kulit yang kekuningan dan kawasan mata menjadi putih (jaundis), air kencing berwarna gelap, demam panas dan sejuk.

"Jika anda mengalami satu atau lebih simptom halangan duktus hempedu - sakit di bahagian abdomen, warna kekuningan di kulit dan warna putih di mata (jaundis), air kencing yang gelap, dan demam panas dan sejuk - sila dapatkan penjagaan kecemasan.

"Perlu juga diingatkan bahawa ada waktunya, anda akan mengalami jaundis dan perubahan pada warna air kencing dan najis tanpa kesakitan atau senak yang teruk. Ia mungkin mengambil masa beberapa hari sebelum anda perasan perubahan warna itu," terang Dr. Abd. Hamid.

Faktor-faktor Risiko

Batu karang hempedu merupakan suatu penyakit yang diwarisi secara turun-temurun dan tidak dapat dihalang pembentukannya. Faktor-faktor lain mungkin meningkatkan risiko penyakit ini seperti:

* Wanita di antara umur 20 dan 60 tahun lebih berisiko untuk menghadapinya dua kali ganda lebih daripada lelaki.

* Sewaktu indeks jisim tubuh (BMI) meningkat, risiko anda untuk menghidapi penyakit batu karang hempedu juga meningkat.

* Diet yang berkalori rendah dan menghilangkan berat badan dengan cepat akan mengganggu sistem kimia, menyebabkan pundi hempedu anda kurang mengecut sekali gus meningkatkan risiko anda menghidapi penyakit batu karang hempedu.

* Kebarangkalian anda menghidapi penyakit batu karang hempedu turut meningkat seiring usia anda.

Jenis-jenis batu karang hempedu

* Batu karang hempedu berkolesterol. Batu-batu karang hempedu yang berwarna kuning mengandungi kolesterol yang tidak terlarut, walaupun ia mungkin mengandungi komponen-komponen lain seperti kalsium dan bilirubin (sisa-sisa sel darah merah yang lemah). Sebanyak 80 peratus batu karang hempedu adalah batu kolesterol.

* Batu karang hempedu berpigmen. Batu-batu kecil berwarna coklat gelap atau hitam terbentuk apabila terdapat terlalu banyak bilirubin. Ia boleh dihidapi oleh mereka yang mengalami sirosis, jangkitan trek biliari dan anaemia sel sikel yang menghasilkan bilirubin secara berlebihan.

* Batu karang hempedu duktus primer. Batu-batu ini akan terlepas ke dalam duktus nanah anda dan membentuk duktus itu sendiri. Walau bagaimanapun, batu karang jenis ini agak jarang berlaku.

Diagnosis

Dr. Abd. Hamid memberitahu, kebanyakan batu karang hempedu lebih-lebih lagi yang tidak menunjukkan tanda-tanda atau simptom-simptom, dikesan sewaktu ujian dijalankan - termasuk ujian ultrasound atau imbasan tomografi berkomputer - yang dilakukan atas sebab-sebab lain.

"Jika anda mempunyai tanda-tanda atau simptom-simptom penyakit batu karang hempedu, doktor anda akan mengesyaki anda mempunyai penyakit tersebut berdasarkan latar belakang perubatan keluarga anda dan pemeriksaan fizikal.

"Sewaktu pemeriksaan tersebut, doktor anda akan memeriksa jaundis di kulit atau keputihan di mata anda dan abdomen anda akan diperiksa secara palpasi untuk melihat sama ada ia akan terasa sakit apabila disentuh."

Jika doktor anda mengesyaki anda menghidapi penyakit batu karang hempedu, anda mungkin terpaksa melakukan ujian darah untuk memeriksa tanda-tanda jangkitan, tahap enzim pankreatik atau hati yang tidak normal, atau bilirubin yang berlebihan.

Rawatan

Doktor-doktor sering kali menemui 'batu-batu senyap' ini sewaktu pemeriksaan kesihatan yang rutin untuk mengesan penyakit lain dan selalunya, pesakit disarankan untuk 'tunggu dan lihat' daripada merawat.

Walau bagaimanapun, jika batu karang hempedu anda menunjukkan simptom-simptom, terdapat rawatan pembedahan dan bukan pembedahan yang boleh dilakukan.

Pembedahan

* Pembedahan laparoskopik kolesistektomi. Kebanyakan surgeri pundi hempedu dijalankan menggunakan laparoskop – sejenis tiub senipis pensel dengan sistem lampu dan kamera video yang kecil.Hanya beberapa insisi kecil akan dilakukan. Anda kurang berasa sakit selepas pembedahan, kurang parut dan boleh kembali melakukan aktiviti seharian hanya dalam beberapa hari.

* Pembedahan terbuka. Pundi hempedu akan dikeluarkan melalui insisi besar di abdomen. Selepas surgeri dilakukan, hati anda akan terus menghasilkan hempedu yang secukupnya untuk mencernakan diet yang normal.

Bukan pembedahan

Batu-batu karang akan terbentuk berulang kali apabila rawatan bukan surgikal dilakukan. Walau bagaimanapun, apabila surgeri bukanlah pilihan utama si pesakit, doktor anda akan mencadangkan salah satu daripada pilihan berikut:

* Pil garam hempedu. Doktor akan menyarankan pengambilan ubat ursodial (Actigall), yang akan melarutkan batu-batu kolestrol dalam beberapa waktu yang ditetapkan. Rawatan ini sesuai dilakukan untuk batu-batu karang yang kecil.

* Terapi gelombang bunyi (litotripsi gelombang kejutan extracorporeal). Rawatan ini menggunakan gelombang bunyi yang berfrekuensi tinggi untuk memecahkan batu-batu karang. Batu-batu karang akan terbentuk kembali melainkan jika anda mengambil ursodial secara berterusan

SUmber :http://e-kesihatan.blogspot.com/2008/01/batu-karang-hempedu.html

Saturday, December 4, 2010

Megi Goreng Teloq Mata????



Malam ni mr. Hubby ada perjumpaan,,so masak yg simple je utk anak2..megi goreng. Megi togel jek. Cuma boh udang ngan teloq mata ja...kang haku taruk sayur bagai haku gak yg nk kena kelaih ...huhuhu...x mo byk keja x yah boh sayow siap2. Sonang koje den..ehehehe. Siang td dua ketoi bulat ni dh mamam nasik dgn bersungguh2. Sure mlm ni depa x bopa nk layan nasi...tu yg grg megi tu sbb stok mee x de. Janji diorang layanzzz..aku buat yg simple jek sbb x payah taruk cili bagai dh...hentam saja sos+kicap..tp tgk lajuu jek diorg makan .,,,kira ok la kan..ehehehe,,so layan jek gambaq ni...buat kenangan . Ceeewaaahhh..
Skrg heboh psl kes curik gambaq masak2.....Ermm....x sangka plak ada org camtu kan...dh la x minta izin....harap aku x tergolong la cam org sebegituuuu...harap sifu2 halalkan ye resepi yg kita dok cuba tu......Terima kasih pada semua sifu2 sbb kongsi resepi kat org2 yg x pandai memasak seperti haku ni......byk membantu sgt..terima kasih terutamanya Kak Hana, kak Umi Kuantan, CMG , kakNor dan sume yg haku dok follow....tq,Jgn ler kecil hati kalo x letak link sbb byk oiii haku dok follow....

Friday, December 3, 2010

Pau Kacang Merah



Jeng..jeng..jeng...lama dh x dak mood nk main masak....ptg td ada skit mood so sempat juga uli pau....tp pau haku x de le segebu pau org lein yg putih mulus ...lg gebu...huahuha. Pau ni haku guna tepung segera...x yah sukat2 bagai dh...cuma tambah air n uli dan uli...tp x best sebb x mencapai tahap piawaian yg haku inginkan....tayang p la buat kenangan...

Malam ni baru dan buat n3..ni pon br blk dating kat C-Mart Arau, Perlis. P window shopping..ehehehe...kesnya si kakak asik dok merengek nk barbie yg ada katil bagai ...dh bopa ari asik dok sebut yg tu je la...tp p td x dak pon apa yg dia nk tu...dapat piano srg satu blk la....ramai juga org mlm ni.

So layan jela gambaq pau yg x bopa nk cun ni....amik gambaq pon kelam kabut..ada ganguan ,,,hehehee,,

Sunday, November 28, 2010

Menu Dinner ....



Menu kegemaran haku nih..lg dap kalo My MIL yang masak. Haku teramat la suka walaupon masakn ni simple yg amat tp kalo air tangan mak yg masak mmg best. Ni haku la buat seniri utk dinner. My hubby mmg x ltayan lerr sayue mayur camni...ahaks. So haku masak je sotong masak pedas utk dia. Then bakaq ja ikan kembong yg baru beli td...mmg marbelas. Slurppppp....yang lawaknya ikan dh masak baru perasan cili api dh abess....camna nk buat air asam....hehehe...ikan bajaq tu x de pasangan la...papepon mmg berselera la kami w/pon menu sesimple ini.


sotong masak pedassss.......mmg pedasss...so aku mmg x leh sentuh lauk ni sbb berminyak + pedasss(nnt la haku story sbbnya ekk)


Ikan kembong fresh dibakaq mmg beshhhh

Tuesday, November 16, 2010

Mee Bandung Kak Hana Jepong.....seeeeeedaaaappppp

Semalam masa dok ronda2 kat blog kwn2 aku sudah terliur tgk mee kari Kak DJ yang amat menggoda. Plan smlm nk buat utk dinner.Dok terbayang2 kesedapannya. Blk mmg p cr bahan2 utk buat mee kari la...sampai umah br sedar lupa waklik resepi laaa..adesss2. Teruih mood down sbb brg sume dh beli tp resepi x dak. last2 aku pon selak2 la resepi2 dr kwn2 lain yg aku dh print dulu2...jeng3...suda terbekenan ngan resepi akak comey Jepun nung....Kak Hana. Yes3...terus mulakan operasi.......Kak Hana tenkiu no...sedap marbeles tahap gaban. Nyum2....Tp ampun kak kita memandai menambah2 apa yg ada ......ihiks3..sifu x marah kan?kan?kan?
Bila tgk hubby mkn bertambah2...lg suka..sedap la tu. Hahahahaaaa....haku lg la menambah2 sampai x tau bopa kali. sedaq2 tgk dh abih mee kuning tu...muahahahahaa...adik pon pulun x padan.....resepi nnt la aku boh...arini nk tayang gambaq dulu k....

ni haku yg punyaaaaa...teloq separuh masak...jemput2...

Adik punyeeee...tambah kicap skit..

Thursday, November 11, 2010

Kek coklat Kukus buat kak tersayang..muahahahaha

Kek coklat kukus ni istimewa buat kak suzie..Hepy belated besday kak.Semoga kak akan sentiasa bahagia dan dirahmati Allah selalu. Terima kasih atas segalanya.....

Harap kak sudi la terima kek yg x seberapa ini dariku..kira hadiah besday la no...eheheheheeee....(bila nk belanja aku kak???)

Kek coklat ni resepi dia cam biasa aaaa....yg mmg menjadi kegeraman aku....resepi dari Zaima Nor Masri.tenkiu2...resepi ni mmg serasi ngan anak tekak haku.Buat loyang comei ja.....so layannnnnnnnnnnnnnn

Luahan perasaan...tulong2



mee grg dh lupa tahun bila punya...x sempat nk upload gambaq...ni kegemaran anak2. mmg layan habis diorg kalo menu ni....so layan gambaq jek..



Haaaa...yg ni menu kegemaran haku..muehehehehehe...mmg peberat tahap gaban, satria baja hitam, otomen dan seangkatan dengannya la...kalo ada lauk ni ckp dh haku. Janji mesti pedassssss...baru mengamcam. Udang ni aku kidnap kat pasaq mlm..mn leh tgk udang dok golek2 tuu..mmg sah2 aku rembat.....(psttttt...aku srg ja balum 3 ekoq...ahaks..abih diet haku...) dlm esbok ada lg 3 ekoq dok kejung dlm tpt beku...x tau g nk msk apa pulak.

Semenjak 2 menjak ni mood memasak haku dh merundum jatuh ke tahap paling kritikal tahap gaban (gaban lagiks....). Haku pon tgh dok siasat saipa jd sampai tahap tu....adussss. Masalah btui kalo kena penyakit ni. X tau nk ubat cemana. Blk umh menengung dok pikiaq nk msk apa utk dinner. Masalah2. Tanya Hubby jawapan biasa la..."msk la apapn" ataupn "x tau". Tensen haku tau......uwaaaaaaaa....tensen2. Kami sekeluarga mmg jrg mkn diluar kalo hari keja. Bila dh hari2 masak sampai x dak idea dh nk msk pa. Kan best kalo dpt mkn yg org len masak..ehehhehee.

Okla cukup setakat itu luahan perasaan haku buat kali ni. Harap korang x bosan baca (mcm la ada org dok baca N3 aku ni...hahahahaha..perasan btui. Bubbye..cau cin cauuuu

Tuesday, November 9, 2010

Windunyaaaaaa....hapdet2

Salam di pagi hari..wah3..lame bebenor la haku x dan nk menghapdet kat cni.Windu btul...adeke owang yg windu kat haku??? ngeh...ngeh..ngeh. Sapala nk windu kan..siapalah diriku ini. Hanya rumput dibumi.....eheheheee..terjiwang laks...

Sebenaqnya haku ni asik bz jek semedang...(Bz sgt la..bz hapa pon x tau). Ehehehhee...keja aku skrg x leh nk ngulat2 cam dulu sgt...skrg ni br lega sket sbb dh habih konvo..sblm ni haku kena jaga bahagian bagi jubah kat graduan pastu masa graduan nk hantaq blk jubah..pastu kena g jg bab2 exam ....pastu nak buat keja opis lagik...fuhhh..semput haku dibuatnya.Apapon enjoy gak dpt lari dr rutin biasa kat opis...ehehehehee. Pastu dpt kenai2 kwn2 kat pej. lain juga. Maklumla mn la nk dan nk kenai semua kat U ni.ramai wehhh.ok cukup bab keja.

Korang semua mesti dh sedia maklum psl banjir kat belah utara ni. Ramai kawan2 yg terlibat ngan banjir ni...sabaq2 byk2 no kwn2. Ujian ....Aku??? Alhamdulillah umah haku ngan MY MIL x dimasuki air, cuma terputus hubungan dgn donia luaq..ahahaha....jalan sume ttp beb. ayaq naik.....Cuti Deepavali pon x leh nk p mn2 sbb jalan H/way pon ttp..x dpt haku nk poya2 blk kg. ka apa...Nk lalu p Aloq Staq pon x lepas.Camna haku nk blk SP....Sabo jek.Mak haku asik call tanya ..Jangan risau mak. Kami x apa2.....
Ni haku nk tepek gambaq basi dh ni...tp jd la nk melepaskan gian lama x tepek gambaq kat cni..muahahahahahaha...layan p la noo..muahahahaaa.





Kunun2 nak buat puding susu UHt tapi resepi yang haku print dh tinggai kat opis...so aku hamtam saja maaa.a.......



Nyum2...sup kegemaran. Terjadinya sup ni kes sembang2 ngan MY MIL psl ssh nk cr tulang camni..tgk2 esok sampai la sebeleh kaki lembu ni kat umah haku. MY FIL hantaq. Amik ko..jenoh makan.....haku ngan hubby jek nk makan pon...Makasih Mak & Ayah..jasamu dikenang sampai bila2......layanzzzzzz

MUffin yg x bopa sepurna kejadiannya...ahaksss...huduh bebeno haku tgk...buat kes gian nak baking2..ahaksssss...

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)