Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Tuesday, December 14, 2010

Apam Salju


Pepagi buta ni mn nk ada or juai nyoq (kelapa) lagi.....layan la w/pon x dak nyok

Assalamualaikum && salam subuh (ahaks...adake salam subuh????mn subuh lg pon masa aku dok buat n3 ni. hantam sajala mekna oiiii). smlm dgn semangat berkobar2 cam jalur gemilang tu haku telah merajinkan diri utk mengapam...ahaks. Sbb dh lama sgt terliur nengok apam yg CMG buat...gebusss tertarik menarik da boomm gituuu. So smlm lps g menuntut skit daripada K.Nor Secubit Garam ...tenkiu kak. Jasamu dikenang. Haku pon memulakan operasiku...dlm koi 11.30 pm camtu aku pon prepare la apa yg patut seteleh membuat kerahan tenaga pd Mr. Hubby g beli tepung beras kat kedai. Sib bek la dia dgn baik atinya g beli (sayang abg..tenkiu so much..muah2...kang ada yg muntah pink plak nih). So smlm lepas menyediakan adunan haku pon apalg masuk beradu la sbb plan nk kukus pg ni...sib bek jaga td. tu pon kes sikecik nk nenen(naks susu....oppsss...bkn lucah tau...haku bgn bancuh susu daaaa). So ngan dia skali bgn bila dia tgk aku x masuk tdo blk...haru sungguh sikecik ni. Soh g tdo x mo plak dia. Erm...suka ati ko la nakkk....nk teman ibu kot...ahaks. Mesti dia pelik apesal la ibu ni tetiba rajin bgn awal...ahahhaaaaa...
Smlm masa bancuh adunan tu aku cuak jugak apesal aduan ni cam pekat sgt...tawakkal jala.(haku buat setengah adunan sja. Dh la aku ni dh silap step skit sbb terlalu xcited kan nak buat....haku blend nasi ja ngan air....x perasan gula sume nk kene blend skali...hahhaa. amik ko over sgt. So gula tu aku campurkan skali ngan tepung segala tu.So td lps sesi mewarna aku pon kukus la apam tu 15 minit cam dlm resepi.....wuhuuuuuu.....ok gak naik...terenyum. Ada gak yg masam pg2 buta ni xmo senyum...munkin dia ngantuk lg kut...Haku dh siap ngap sebiji nk tau rasa dia.Not Bad...ok juga tp x bopa nk gebu seperti diharapkan.....huhuhu.Takpe2. Len kali aku akan cuba lg sampai jd cam yg haku nak....Kalau korang nk tgk apam yg cun melecun dan seksi tgk sini.CMG kite CNP letak cni sebagai rujukan dimasa hadapan...cewaaahhhh. Tenkiu sumee yg share dan tayang resepi ni.....Ni haku dh letak cni resepi...ok dh azan subuh ni....layan yg ni dulu ok..cau cinnncauuuuuu..................


BAHAN-BAHANNYA :-)-haku buat 1/2 aduna jaaaa...utk testing

2 cawan nasi
2 cawan tepung gadum
2 cawan tepung beras
1 cawan gula peerang (brown sugar)
3/4 cawan gula pasir (guna semua gula pasir pun ok, tapi manis, pandai2 adjust yea)
2 1/2 cawan air
2 camca teh instant yeast (mauripan)
Kelapa parut + secubit garam, gaul rata

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kisar nasi tadi bersama air, tuang air sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan gula peerang dan gula pasir, kisar sampai sebati.
  2. Dalam satu bekas, campur tepung beras, tepung gandum dan instant yeast, gaul rata dan tuang no. 1 ke dalam no. 2 dan gaul rata hingga sebati. Tutup bekas tadi dan perap 3 jam.
  3. Panaskan kukusan, balut penutup kukus dengan kitchen towel bersih. Sapu acuan apam dengan sedikit minyak makan. Sudukan adunan apam tadi 3/4 atau hampir penuh. Kukus 15 minit.
  4. Keluarkan apam dari acuan dan hidangkan dengan parutan kelapa tadi....

No comments:

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)