Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Friday, December 24, 2010

Blueberry Muffin



Assalamualaikum & selamat mlm....br lps bakaq Blueberry Mufiin ni terus tepek dlm blog kesayangan haku ni....Panas2 lagiks nih.Pekena ngan Kopi O sodap nih..ehehehe. Anak2 pon dh balun...x nyempat2 nk tgg sejuk. Haku gak jd mangsa nk mboih ke depa...haru btoi....resepi paling senang utk org yg dh kene virus M tahap paling gaban cam haku. Haku gune Tepung muffin yg siap MIX dh. So haku bancoh je leeee....just tambah telor, air n minyak. Simple kan....rasanya x sampai 40 minit dh buleh makan dh. Tepung dh lama haku beli. Tp x terbuat...so sblm dia monopos bek haku buat siap2. Kalo tak membazir jek tepung tu. Dh la Haku tamak beli sampai 1kg ngko...Hamik.
Mlm ni sbb bosan pastu malas nk buat keja yg dok ada haku cr keja len...huhuhu. Baking keja yg paling haku likeee. Teruk btui haku...keja yg ada x buat bleh main masak2 pula......mmg ada tekanan perasaan btui la mlm2 ni. Sbb haku mmg malas tahap gaban kalo keja tu ialah melipat baju....huhuhuhuu.Ngelat je kalo keja yg satu ni....okla setakat itu dahulu luahan perasaan utk hari ini...jom tgk resepi dia noh..

Haku taip p la resepi dia nohh:

Blueberry Muffin Mix (haku buat double pd resepi asal ni)

Bahan:
500 gm Tepung Bluberry Muffin Mix
175 gm Telur (3 bj je)
112 gm air
140 gm Minyak Masak

Cara:
1. Campur tepung, telur dan air dan putar dengan kelajuan rendah selama 1-2 minit.
2. Kemudian putar dengan kelajuan sederhana selama 4 minit.
3. Masukkan minyak dan putar dengan kelajuan rendah selama satu minit.
4. Tuang adunan kedalam acuan.
5. Bakar dalam suhu 180'C selama 20-25 minit (bergantung pada oven masing)


versi dlm cup ada inti blueberry filing...tp naik menggunung...hahahaha

No comments:

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)