Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Tuesday, December 29, 2009

Sayor Campur wif Sotong



Hah ni x tau menu bile...muahahaha...tp ttp ku nk tepek kat blog haku...disbbkan sayoq2 yg haku borong dicameron masih memenuhi esbok aku...so menu sayuq mmg wajib dh kuaq...heheheeee..haku bantai goreng biasa ja....campak ja apa yg ada..haku mmg suke sayoq goreng camni......hehehehhh.....dap wooooo

Pizza Againnnn.....

nih haku buat khamis lepasss...arini baru nk tayang....gambo jek...mr hubby suke so buat lg utk dinner aritu..ari2 mkn nasik pong jemu gak kan....besaq plak pizza tu...siap bleh buat sarapan utk pg jumaat lagikk...so layan jek gambaq niii....tp selepas bakaq x sempat snap gambaq dh kene terkam...

Sakit Kepala laa....

yuhuuuu...ada sesapa yg singgah cni naik jemu nengok gambo haku kat cameron tu...muahahaha...haku ni dh join club chipsmore, jap ade jap takde..apakan daya kekadang kebzian melanda tanpa diduga..muahahahaaa.........arini kepala haku ttp sakit,cuma x de la sekritikal smlm...smlm mmg tahap kritikal sesgt....nk bgn pon x leh...asal bgn jek haku muntah...sib bek bleh gak drive blk umah.....arini cam kureng dh skit...x de la rasa nk muntah cuma da gak rasa sakit pala....aku dok pikiaq gak apa la penyebab aku sakit kepala cam ni skali....kalo aku p klinik doktor asik ckp migrain atau stress...tp aku ni x dela stress tahap gaban pon...sket2 adela...last2 dpt ubat tahan sakit tu je la....tu yg buat aku malaih dh nk p klinik tu...aku p check mata pon xde la terok.....kanan 50..kiri 25 jek...biasa aaa kan...tp kalo aku sakit kepala jek...mesti penin n akan muntah....pas2 aku x leh tgk cahaya sbb kepala aku akan sakit sgt...korang ada info tak nape aku sakit kepala camtu?????

Tuesday, December 22, 2009

Cuti2 Ke Cameron Highlands......

Hah amik korang...arini berjabu2 haku kuarkan n3........maklumle tgh kemaruk+ciwi kan....muahahahahahaha.......ni antara gambaq2 kami masa p cuti2 malaysia ke Cameron Highlands aritu.......p kejap jek 2 ari 1 mlm.punya la ramai manusia sampai jln jem dkt 15km dr kg. raja ke pekan Brinchang....ilang habih terujaan aku nk p sana.....nasib baik anak2 x buat perangai.....sampai kat Pekan Berinchang dlm jam 8.30malam....cari hotel plak, ada satu ja yg kosong Hotel Rosa Passadenia kalo x silap...sib bek lg..kalo idak tdo dlm keta la kami mlm tu...pg esoknya kami jalan2 skit sblm bertolak blk...x sempat nk singgah byk tpt sbb anak2 tdo....so mari kita tgk apa yg menarik........jomssss layan gambaq...





























Sambai Tumih Sotong...

ni pon antara menu dinner smlm....geng ngan sayoq grg td....sambai biasa jekkk...x kuase haku nk tulih resepi.....muahahahha...sesaja nk melepaskan kemaruk nk post n3..zassssssss....

Sayoq Goreng jek...

wah3...sonoknya bleh wuat n3 kat cni...windu kat korang sume...so setelah sekian lama menyepi kan diri arini nk balas dendam....muahahaaaaa....layan je la ekkkk...sbb manyak sayoq yg aku borong kat Cameron so korang akan melihat n3 yang bertemakan sayoq je la utk minggu nihh..........jangan maree aaaa...nnt aku story psl jalan2 makan angin kami ke Cameron.....kena cari mood dolu......p mn ntah mood nih...cr x jumpa2...........so tadaaaaaaaaaaaaa....................

Monday, December 7, 2009

Pizza




Sapa nk pizza angkat jari..muahahahaaa...pizza ni menu dinner smlm...disebabkan anak2 tdo awal so aku pon start projek haku le...mempizza..kehkehkeh....punya la lama dok peram resepi ni baru menjadi...bkn apa sbbnya haku ni mmg malas bab menguli ni.....letih woo uli tepung nihh....haku mane ade BM...sob3....ade sesapa tak nk adiah kan kat haku..sian haku.....wuaaaaaaaa.......resepi asalnye dari minami@myresepi tp haku ngendap2 jumpa kat umah kak Hana yg dh slim skrg tu.........adinde copy paste je ekkk...tq sume sbb kongsi resepi yg beh ni.....sbb korang la aku dh reti buat pizza...

Sebelum dibakar........


selepas.............nyum2



Bahan2

200gram tepung roti (haku gune tepung gandum jek)

1 sudu gula

sedikit garam

1 sudu kecil yis

125ml air

1 sudu butter

1 sudu susu tepung


Topping : Keju mozarella, mayonis, sos cili,sos tomato, cendawan butang,lada benggala ijau dan kuning, crab stik, udang,sosej atau apa2 topping kesukaan





Cara:



1. bahan2 utk kulit pizza digaul dan diili sehingga sebati.biarkan selama 45-60 minit. tutup dgn tuala lembab.



2. Canai doh tersebut setebal 0.5 cm.



3. sapu kulit pizza dengan mayonis dikuti dengan sos cili dan sos tomato.ratakan sos keseluruh bahagian. taburkan cheese dan topping pilihan di atas kulit pizza.



4. bakar pada suhu 180C selama 15-20 minit. enak dimakan panas2




Monday, November 9, 2009

Megi Goreng..panas2

Hah.....ni mmg express gile2 punya..hahahaha...tu la ni sume Kak Hana punya psl la nihhh...dok tayang megi dia yg mengiurkan itew...pas2..terserempak plak kat dapoq mamafami.....td tgh aku blk umah time lunch terus haku perosah buat gaks.....aku main campak segala mak nenek yg ade..janji jd megi goreng..puaih hati haku...muahahahahaha...so aku lunch ngan megi ja tgh td....save budget aku arini..muahaahahaha.,....(save ke?????)...sbb haku dh tertamak wuat dgn byknya so aku tapau ke opis....nnt lapau leh ku bedal ngan kenkawan plak..muahahahahahhaaa.......korang jgn dok pelik plak....nk buat cemana...perut aku spesis stokin nyeee....hahahahahahahah....blasah bg puaih hati...kehkehkeh.....

Sunday, November 8, 2009

Sekuntum Bunga Cinta = Ayat-ayat cinta

Sekuntum Bunga Cinta


Sekuntum Bunga Cinta = Ayat-ayat cinta

Kelopak pertama ialah UNGKAPAN PENGESAHAN kepada pasangan.

Setiap kali pasangan anda melakukan sesuatu, sama ada untuk dirinya, diri anda, keluarganya dan juga masyarakat, hendaklah diberikan kata-kata ungkapan yang usahanya itu dihargai dan mendapat pengesahan daripada anda.

Contoh "Saya banggalah abang terlibat dengan AJK masjid itu",(mengesahkan yang anda sokong dia dengan aktiviti itu)... atau "Terima kasih sayang" (pengesahan selepas mendapat kepuasan daripadanya).. atau "Abang baru sampai JB" (pengesahan yang dirinya selamat agar isterinya berasa lega).

Jika ungkapan ini diamalkan sentiasa, pasangan itu akan rasa dihargai dan kebimbangan di hati isterinya sentiasa terubat.

Kelopak kedua ialah KHIDMAT SUKARELA kepada pasangan tanpa dipinta.

Perkara ini tidak mampu dilaksanakan melainkan anda berdua duduk berbincang awal-awal, apakah pertolongan yang diperlukan oleh pasangan masing-masing a) apabila sama-sama berada di rumah, b) apabila suami outstaion c) apabila isteri keluar rumah atas urusan yang dipersetujui dan d) apabila tetamu datang bertandang ke rumah. Apabila telah setuju, maka masing-masing tidak perlu lagi diminta bantuan. Jika salah seorang terlupa, eloklah digunakan bahasa yang indah memperingatkannya.

Contoh: jika suami cuti duduk di rumah (mereka yang tiada maid), sapu sampah di depan pintu dan susun kasut-kasut, sidaikan kain jika terdapat kain ditinggalkan di mesin basuh, bersihkan tong sampah di dapur, longgokkan kain-kain yang ingin dibasuh di satu tempat (dalam bakul) dan uruskan keperluan anak-anak untuk menyambut kepulangan ibu mereka.

Kelopak ketiga ialah HADIAH terutama sekali pemberian yang "surprise".

Mujurlah Allah mewajibkan lelaki memberikan mas kahwin kepada isterinya, kalau tidak susah untuk suami memberikan hadiah kepada isterinya. Hadiah adalah sesuatu yang istemewa untuk suami dan isteri. Bertukar-tukarlah saling memberi. Berebut-rebutlah memberi kepada pasangan anda hadiah yg lebih istemewa. Setelah memberi, diiringi dengan kata-kata penghargaan di atas hadiah itu bukan ungkitan yang merosakkan pahalanya.

Contoh: "Sekuntum ros ini abang beli khas untuk sayang, kerana semasa bersiar-siar di bandar tadi, teringatkan sayang dan kebetulan ada kanak-kanak perempuan sedang menjual ros ini".. Just that.. I love u".

Kelopak keempat ialah MASA KUALITI BERSAMA

Lelaki dan wanita memang berbeza memerlukan masa bersama yang berkualiti. Kemungkinan bagi seorang lelaki, masa kualiti dia di rumah ialah bersendirian mengadap komputer atau menonton EPL di tv, manakala isteri pula ingin inginkan suaminya makan bersama dinnner dgn anak-anak bersembang sambil mengalaskan perut pada malam itu dan bertukar fikiran dengan anak-anak.
Pasangan perlukan berbincangan untuk memperuntukkan masa kuaaliti ini paling kurang seminggu sekali. Terutama bagi mereka yang sibuk dengan kerjaya masing-masing. Letakkan di dalam diari atau "Weekly To Do List" yang mesti dipatuhi. Terangkan kepada boss dan rakan-rakannya akan masa kualiti bersama isteri dan anak-anaknya agar mereka juga menghormatinya.

Kelopak Kelima ialah SENTUHAN

Asas kepada keceriaan suami isteri ialah kepuasan bersama. Paling kurang untuk isteri ialah sekali seminggu dan yang terbaik ialah semasa 2-3 hari sebelum isterinya haid. Berbincanglah secara terbuka agar anda berdua dapat mencapai kepuasan 100%, kerana ini dapat mengeluarkan hormon oxytocin yang menstabilkan ketahanan "stress" untuk menjalani kehidupan seterusnya di luar rumah.
Peluk-peluklah selalu (4 kali paling kurang).

Tangkainya ialah DOA

Sentiasalah berdoa dengan menyebut di dalam hati dan lidah sesudah sembahyang dan di mana-mana jua nama pasangan anda. Bagi isteri, doakan agar suami anda memimpin anda, keluarganya dan masyarakat ke syurga dan bagi suami pula doakan agar isteri sentiasa memberikan ketaatan kepada anda dan memelihara kehormatan dah hartanya untuk keluarga.

Selamat Mencuba

wassalam
pakutih
Pak utih



Hepy besday Kak Suzi....

Smlm 7/11/09 besday my best pren merangkap kakak aku aaa..kak suzi....x terlambat lg kot kak no haku nk wish.....hepy birthday kak..semoga Allah sentiasa merahmati dan bahagia slalu......aku nyanyi kat hg kak noh...
Hepi besday to uuuuuuu...hepy besday to uuuuu...hepy birthday to kak suzi...hepy besday to uuuu
....tepuk2.......penat haku nyanyi.ni hamik kek hg...





kek besday khas utk hg kak...semoga hg akan terus jd pendengaq setia segala masalah haku..muahahahahahaha.....


Thursday, November 5, 2009

Jangan Jeless aaaaa....


ha...nih mula la haku nk memulun (perosak bahasa tul) nk kuarkan N3 berpussu2.muahahhaaa...maklumla dh lame x buat keja nih..hahhahhaahahah...sesaje jek nk tayang gambaq aku ngan Tan Sri Dato' Jins Samsuddin.muahahahahaaa.........gambaq ni aku amik smlm coz Tan Sri ni student UUM....hehehehe..korang jgn jeles ekkk (pasan nye haku)....so layanzzzz...



hehehehehheheheh?????



ha..nampak tak....haku mmg minat ngan Tan Sri ni terutama lakonan dia dlm Panca Delima..best2

Sawang ka hutan rimba nihhhh...

Ya Allah...bersawang bagai la umah nihh...mmg pemalas tul tuan umah ni..maap ye pd kengkwn yg singgah tgk umah aku yg beselerak nih...sbbnya mula2 pc ku dh biol..sbb kedua haku bz aaaaa....bz ngan kerja n anak2 (ceewahhh).Bkn apa si kakak kena campak...so aku lebih la tumpukan pd anak2..maklumla..dia x selesa...mula la nk manja2.sume serba x kena...so manyak la N3 yg tertangguh.....arini cam free sket...so dpt la melepaskan gian berblogging..muahahahhaahhaha..ni ntah masa bila buat pon dh lupe...korang layan jela gambaq ni...kang asik dok tgk gambaq lompang tu jekkk..muahahaha...



ni paberet aku tahap gaban...mkn ngan ni saja pon aku balun 2 pinggan...habistu camna x gumuk...haru btui......muhahahhahahaha..



ikan masak kicap daaa.....ikan ape???haku x tahu..y haku tahu mkn jek...

Sunday, October 25, 2009

entry yg tertunggak.......

Assalamualaikummmmmm......isk3....sampai nk roboh dh umahku nan satu nih punya la lama tuan umah x update..ngeh3..nk wuat camna...pc dh kong daaa...pas2 haku plak demam...dh lame x demam .....bila sesekali demam tu camni lerrr....mmg demam bersungguh2.mcm2 dh terjadi sampai x tau nk stori yg mana satu...so x yah la stori sbb cita sedey..muahahahah...ni baru nk start blk berblogging daaaa....windunyee pada sume....(acecece...cam la ada org yg perasan kewujudan aku ni)...arini nk upload gambaq yg tertunggak.sampai x ingat masa bila membuatnya....

Lompang....special buat mak buyung kat opis haku....CT
nih haku amik kat blog kak Jun...mudah dan cepat maaa...(bg org malas cam haku..muahahaha) thanks kak Juns......



kek span pandan....resepi amik kat MYR..resepi dr sweet4ever..mmg sedap dan mudah sgt membuatnya.....jap jek dh licin..wuat 2 versi...satu versi cupcake letak filing kiwi...x sempat snap gambaq daaa...sudah habesss..hehehhe..tq sweet....

mee udang ...nyum3..peberet haku...resepi kak ila member haku nihhh...dap2

Sunday, October 11, 2009

KFC n AGENDA Mr. Hubby..isk3


Gambaq ni amik kat KFC di Jitra...hehehe..haku le yg cbuk dok ngajak Mr.Hubby g KFC gara2 tgk KFC CT, boypren dia beli hantaq kat opis lagik...hihihihi...so Mr.Hubby balik keja..siap2 kan diri n anak2.pas maghrib kami pon g la KFC...ropa2nya Mr. Hubby ada agenda yg haku x tau..jeng..jeng..jeng...korang tengok la seniri....isk2.....x penah haku mimpi mende ni ada kat umah haku....isk...

Abah ngan kakak tgh kusyk mengadap KFC..haha...balun2...


Adik mkn roti jekkk....tgk pp pon dh mcm roti kan?kan?kan?...cayang adik


Hah!!! ni la natangnya yg menjadi AGENDA Mr. Hubby....LCD Toshiba 32"...segedabak punya beso...ih3......

p/s:haku jeles nengok kak ummi punya adiahh...sapa nk adiah kat aku....sian haku....haku nk jugeeeee...nk jugeeeee....sob3..sedey aaa...nk jugeeee

Kek Buah-Buahan

Kek Buah ni buat ari sabtu ....tu pon sbb si adik tdo n nk mengabiskan buah2an campor yg bli masa bulan puasa aritu...yela beli bahan buat kuih cam nk buat segala bagai...skali dpt buat skit jek..manyak g balance brg tu sume...tp takpa...kita abiskan pelan2..so layan jela la gambar dia...lupa la amik kat mn...nnt bila ada haku hupdet len...tu pon kalo ade le..kalo x dek...korang nengok jela gambaq nih..muahahahaa.....pada pendapat haku kek nih sedap....(bg tekak haku le kan) wangi ngan bau buah2an......aku sukeeee..lgpon simple je membuatnya(bab ni laaaagiiii aku sukeeee)....




selepas dibedah siasat......


sebelum dibedah...muahahaha


Thursday, October 8, 2009

Wednesday, October 7, 2009

Adik


Tgk la Si Adik tgh dok meniti kat sofa...ni la sbb musababnya projek membaking aku semakin suram....x bleh ralit skitt....(abaikan pemandangan latarbelakang yg bersepah..muahahaha)



Nak mencapai HP ....x penah dpt tangkap gambaq lawa2...

Nasi Lemak + Sambal Tumis Kerang..nyum2



Ni lah menu dinner kami sekeluarga smlm.....disbbkan masa x mengizinkan..ni aje la yg termampu aku siapkan....ok la kan utk mengalas perut...huahuahua...tp aku bkn alas lg dh..lambak terus sbb ku bantai 2 pinggan.......muahahaha....masalah sungguh...camna la nk diet nihhh...Nasi lemak ni versi haku le...biase jek cuma aku dh memandai2 letak serai dlm tu...perghhhhhh..mmg munusuk kalbu btoi bau dierr.....sungguh aku tergudeee......aku sukeeeee.....so korang layan jela sbb kalo haku msk musti aku pakai campak n agak jek........ngeeee....ala kwn2 lg teror kan?kan?kan?



ni dia pasangan dia...sepadan dan secocok kan....nyum2...

Tuesday, October 6, 2009

Cotton Soft Japanese Cheese Cake (Marble)

Assalamualaikum sumeee.....wah2..lama bebeno haku x kemas umah nih ekkk.....dh naik cendawan ponn....ngeeeeee..bkn ape...kebzian melanda semenjak 2 menjak nihhh......bkn x masak tp x sempat nk kuarkan n3....so ape khabare sume.....lps raya nih pakat dok penuhi undangan open house le kan (termasuk le haku)....so...jgn becerita panjang lagi mari kita tgk resepi smlm...kehkehkehhhh....
TADAAAAAAAAAAAAAAAAAAA...........................................


taraaaaaaaaaaaaaaa.........................nila dia projek nk menghabiskan cream cheese yg dh nk monopaus...ada 2 ketoi dlm esbok....satu tgk2 dh pon tamat riwayat pd 29.9.09..isk2....sedey2....yg seketoi ni pon dh nyawa2 ikan...so aku pon wuat la kek yg menjadi pojaan mr.hubbyku itewww......tp aku telah menderhaka dengan memarblekannya dengan moccha..muahahahahahaa.....dap pa.....suka ati aaa....tp masa bakaq tu kan.....perghhhhhh...bau sampai setaman........mmg wungi semerbak ditgh mlm hari...kahkahkahhkahhhh....resepi ni amik dr alma@myr le...macih alma.....mmg slalu buat cheese cake guna resepi nih.....so...meh kita layan resepinyaaaa...


Bahan-bahan ( 8-inci )

  • Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
  • Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon

Cara-cara

  1. Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
  2. Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (n i double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferab ly ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).

P/S:sory la dlm gambaq silap nama cake tu.....maleh dh nk esit lain..

Thursday, September 17, 2009

Selamat Hari Rayaaa......


Akhirnyaaa....


akhirnya siap gak baju kakak....fuhhhh...(kakak ni asal nk bergambaq ja mesti buat muka kesian...geram tul)



natang nila aku jait sampai koi 1pg smlm...simple jekkk



close up sket......

kue raya lagiii.....






nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)