Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Sunday, June 27, 2010

Blueberry Muffin


Projek Muffin semalam.Kakak yg request nak kek untuk wak bekal ke tadika.Pastu ada blueberry yg aku sambaq kat tesco minggu lps nun. Terus on ler jadikan Muffin..mahai ler fresh blueberry.seciput jek RM10.Resepi kidnep dr gobok kak Noreen UK.Jauh nihhhh..Kak kite CnP je la ekkk...tq


Bahan-bahan (6 jumbo size-haku buat saiz biasa jek):
1 3/4 (180gm) cawan tepung - ayak
6 camb (70gm) gula
2 1/2 camt (12ml) baking powder - ayak
3/4 camt (4ml) garam
1 biji telur - dipukul sedikit
3/4 cawan (180ml) susu
1/3 cawan (80ml) minyak masak
3/4 cawan (120gm) fresh or frozen blueberries
1 camt (5ml) parutan lemon - ambil yg kuning sahaja (optional)

cara:

1. panaskan oven pada suhu 200C dan susunkan muffin cases ke dalam muffin pan. ketepikan

2. satukan tepung, garam dan baking powder yg telah diayak bersama2 dengan gula dan gaul rata. buatkan lubang ditengah2 dan ketepikan

3. di dalam jug atau mangkuk lain, satukan telur, susu, minyak dan whiskkan sekejap sehingga sebati

4. tuangkan adunan telur tadi ke dalam adunan tepung dan kacau sebati. jangan kacau terlalu lama cukup sekadar adunan sebati. adunan memang akan berketul2 sedikit kerana jika kacau adunan terlalu lama muffin akan jadi keras

5. masukkan blueberry dan parutan lemon ke dalam adunan dan kacau perlahan2 jangan overmixing

6. setelah itu bolehlah diisikan 2/3 adunan ke dalam muffin cases dan bakar selama 20 - 25 min atau sehingga bertukar jadi keperangan/masak

7. setelah masak bolehlah di keluarkan dari muffin pan dan sajikan dengan butter

note: the less you stir once you've combined the two mixtures, the better your muffins will be. (to a point overmixing is much more common than undermixing)

No comments:

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)