Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Wednesday, July 13, 2011

Apam Yogurt ...


 Assalamualaikum.....malam ni bersiaran balik...erm...bkn pe dh lama dh tak main masak2...rasanya dh lebih dari sebulan kut. Malam ni maleh nk layan perasaan yg ntah hape2, haku layan apam yogurt yg gebus gebas malatop neh. Big Boss pon kuar. Tinggai haku ngan anak2 jek. Sikakak dh bantai tdo td..bgn ja balun ketupat pulut cicah susu sampai 6 biji (saiz kecik jek). Dh x mau makan nasik lagik dh. Adik pon sama gak...tp adik makan 2 biji jek...makan susu je lebey. So sementelaah (hahahahaa..btui ka perkataan nih..huahuahua) haku tak yah suapkan nasi si kakak aku godek2 la buat apam nih untuk menghiburkan hati yg laraaaa...eceewaaaaaahhhhhh...bleh ka tara tu ayat? Hahahhhahahaa....yg pasti sonang bangat sih buat apam nih. Pastu sedap gilerrrr....perrghhhhh (sedap jer yg gilerr tau). Memang tak nyesal la menggodek malam nih. Pekena plak masa panas2 tu mmg bes, kebetulan plak cuaca sejuk2 baru lps hujan ni. Dh bopa ketoi pon tak tau dh haku balun. Apepon terima kasih la pada kakak2 pakar masak yg sudi share dan tayang2 apam nih. Tgk semua buat terutama Kak Nor, Kak Hasue, Kak Mas dan lain2( yg x tulih nama jgn majuk tau...tak larat list sebab dh ramai sgt dh buat) buat semua kembang setaman...kitanyer kembang pon cam malu2 jek. Yg pink langsung tak nak kembang..hujan kot dia sejuk..muekekekekeke...
Kak Hasue kita copy paste dari gobok akak td...halal yer...Kak Nor..thanks...


Apam Yogurt
Sumber:
Kak Nor@secubitgaramnor67.blogspot.com
sumber:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

1 1/3 cawan gula halus
1 tsp ovallete
2 cawan tepung
1 cawan fresh yoghurt atau (1/2 caw yogurt + 1/2 caw susu cair)
2 biji telur
1/2 tsp double acting baking powder
1tsp cocoa powder (K.Nor skip)
1tsp chocolate paste
1 sudu teh esen vanila (K.Nor tambah)

Cara2:
1.    Panaskan air kukusan terlebih dahulu.
2.    Dalam bekas sesuai, pukul semua bahan2 sehingga sebati,gebu dan pekat. Adunan akan bertali jika diangkat dengan pengadun
3.    Tinggalkan sedikit adunan (lebih kurang 5 sudu besar) untuk dicampurkan serbuk koko dan coklat paste
4.    Masukkan adunan putih ke dalam cawan kertas dan sudukan sedikit warna coklat di atasnya. Kukus selama 15-20 minit. -hasue kukus selama 7-10 minit sahaja.



 Versi pink yg x mo mekar2....huhuhu

4 comments:

♥MAMASYAZA♥ said...

lama hang tak masak2, ni baru nak mula, tgn dah kehilangan seni, pasai tu tak kembang apam hang...hahahahah

MeknaBlog said...

huwaaaa..gamak hg kak...hg tungguuuuuuuu....

Liza Razak said...

nk cuba buat jugak laa...skrg dah macam2 jenis apam ade...tengkiuu sharekan resepi :)

MeknaBlog said...

Liza: cuba la...mesti x nyesal punyaa

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)