Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Thursday, October 27, 2011

Cotton Soft Japanese CheeseCake...nyummi...nyummi

 Assalamualaikum dan gud nite semuaaa....bila ada free mmg kat cni lerr haku melepak sambil merempitt..ngengggg..ngengggggg....2 ,3,4 menjak ni mmg haku telah mengalami kebizian yg amat sgt. Maklumla 2 umah skrg..muahahaa, Bkn haku beli umh la..duit x ckp lagiks...sebab mak ayah dh p menunaikan haji pada 16 Oktober yg lalu. Jd mmg jd tanggungjawab kami utk tlg tgk2kan umah mak ayah. so kdg2 kami blk sna..tdo sana. Pendek crita..ikut suka hati kitaorg rasa nk tdo sana kami angkaut ken baju p sana. Nk blk kami angkut plak blk umah..hahhaa..camtu la citernye. So kalau kat umh sana tenet sloww tahap siput sedut...maleh haku nk tgg berejam2 nk loading tu. Kalau kat umh leh la merempit camni.....ha sudah melalut dh. berbalik kepada cheese kek yg tgh posing tu sebenaqnya haku buat smlm. Kan cuti Deepaveli..so sbb rancangan nk p tgk BB baru tak dpat on ..ubt mengubat rasa sedih dan keciwa haku bake le kek ni. lg satu sbb ialah masa dok buat 5s kat peti ess umh haku tu haku terperasan cream cheese tu dh nk expired 11 Nov ni. Sayang plak kalau biar nnt sahih haku lupa...so haku pon merajinkan diri buat kek ni. Belasah 2 adunan sekaligus....bila simpan2 almari stok bahan baking nampak plak blueberry filing pon tak lama nk habis hayat dh...jd haku curah le atas kek td...Terima kasih pada Alma@MyResipi. Dh selalu buat kek ni sbb gebus dan sedaaappppppp.....terima kasih yerr..minta dihalalkan kite amik dan tepek kat cni....


 
Bahan-bahan ( 8-inci )
Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon
Cara-cara:-

Utk adunan A:
  1. Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td.
  2. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
Utk adunan B:
  1. Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy).
  2. Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak). (*akak pukul lebihkurang 7-8 minit)
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau sampai sebati.
  4. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  5. Bakar kek dlm kira-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.
#Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga separuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air x masuk esp. springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).

 

7 comments:

♥MAMASYAZA♥ said...

pergghhh best gila..mesti sedap hingga menjilat siku ni

MeknaBlog said...

wakakakaka..agak2 la mamasyaza oii....lawak la ang kak.
Tp mmg besh...cam mkn buih jerr

Anna Qawina said...

aslmkm...datang nak jilat siku gak..heeh

buat nya guna lyang biasa yer? ish..cheese ado nih..karang terbuat kang..

MeknaBlog said...

Anna Qawina...ahaksss....siku jg yg menjadi pojaan noh...heheehee. Yerrr guna loyang biasa tu je...terbuat leh ler termakan..kan kankan

Dalila Hamid said...

dela pya feverot ni.... blueberry cheesecake!! ..

MeknaBlog said...

Dela.....kalau camtu kena la dela cuba try buat..Thanks singgah sini.

notyatiblog.blogspot.com said...

nmpk mcm sedap..apatah lagi kalau mkn...agaknya smpai jilat bekas kek tu....nak kena cuba nih...

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)