Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Saturday, December 17, 2011

Hokkaido Milk Loaf

AIII....melepaskan penat melepak kat sini sat kena paksa rela keja pada ari sabtu. Huwaaa...agak ketensenan jg la sebab sabtu ni ari nk p dating2, manja2 ngan anak2, ari shopping2...tapi kerana  tugas ku berkorban jua. Kenduri semua tak sempat nk p. Igt abis awai. Tup2 koi 6 ptg baru settle...huhuhuhu. Nasib2.
hahaha...jd sesi luahan perasan la plak. So semak apa menda makan kat atas tu hokeh. Roti yg paling best haku berjaya buat setakat ini. Hokkaido milk loaf nama diberi. Memang mabeles, gebus gebas dan wangi jek. Walau pon dh sejuk roti ni maintain gebu lagik. bagus2. Blk keja td tgk dh tinggai 2 keping. Dari kajian dan pemerhatian kena wuat lagik nampaknya. Mendapat permintaan yang tinggi...muhahahahaha...Terima kasih pada kawan2 dan sifu2 yang rajin dok tayang roti ni. Resepi ni kita kidnap kat dapoq kak Noreen. Tenkiu very much kak Noreen....izinkan kita nk tepek kat sini pulak yer
 
 sumber:http://noreen-homecooking.blogspot.com
Bahan-bahan (1 loaf about 500gm):
220gm tepung roti
30gm tepung kek
3gm garam
3gm (1 camt) instant yeast
35gm gula pasir
40gm telur putih - dalam 2 biji telur
100ml hokkaido/fresh milk
45ml whipping cream
15gm mentega cair

cara:
  1. masukkan semua bahan ke dalam bread machine dan tekankan untuk setting dough. tunggu sehingga siap
  2. kemudian keluarkan dan letakkan ke atas pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  3. tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin. bentukkan doh menjadi bulat besar dan rehatkan selama 10 min (proses nie penting supaya senang untuk canaikan doh)
  4. selepas itu bahagikan doh kepada dua dengan setiap satu seberat 250gm
  5. ambil satu doh dan canaikan menjadi bentuk rectangular. gulungkan seperti swiss roll
  6. lakukan sehingga habis dan masukkan ke dalam loaf pan yang telah digris dengan mentega
  7. biarkan doh naik dua kali ganda dalam 45min ke 1 jam
  8. panaskan oven pada suhu 170C
  9. sapukan permukaan roti dengan sedikit susu segar dan bakar selama 30min atau sehingga masak

1 comment:

♥MAMASYAZA♥ said...

wahhh memang best mkn panas2, lagi best kalo cicah roti ni ngan gulai ikan...hehehehe

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)