Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Saturday, December 31, 2011

WONDERFULLY SOFT BREAD

 Wow roti yg sgt2 gebus dan sedap dimakan...plan nk buat kecik2 jerr...tp jd saiz sederhana plak. Apapon dh selamat 3bj bg edisi testing uji rasa..muahahahaha...rasa baru tu..kalau makan harus  habih semua...haku buat  plain jer. Bla nk malakn baru belah tgh sapu butter pastu letak apricot jem skit..mmg mabeles....Thank yer kak Yat...nk tgk yg gebas2 tahap terbaekk punya kene la p kat blog kak yat Maria okehhhh....halal yer kak Yat kita cnp sini.....

WONDERFULLY SOFT BREAD

Sumber: Yat Maria
Ingredients :

310g bread flour
60g cake plain flour
40g Nestle CoffeeMate milk powder
115ml skim milk (fresh milk)
20g condensed milk
55g castor sugar
3g salt
7g instant yeast
1 egg + 2 egg yolks (I used 2 large eggs)
40g butter (room temperature)

Egg Glace : 1 egg lightly beaten with 1 teaspoon water fresh milk



Method :

1. Sieve flour mixture into a large mixing bowl.
2. Make a well in the middle of flour mixture and add in all the rest of ingredients except butter.
3. Mix till a dough is formed and knead in the butter till you get a smooth dough.
4. Prove dough for 50 minutes or till double in size.
5. Divide dough into 12 portions of 60g each and shape it or wrap in the filling. Prove for another 50 minutes or till double in size.
6. Brush with egg wash and bake at 190C for 15 minutes or till cooked.

Note :

I used my breadmaker to do the job for me...

Source: Mamafami... TQ Ma..

Adapted fr: Florence's blog

Muffin Strawberry.....nyum2

Mapin ni buat setelah tergoda nengok Kak Izah Daut dok posing kat blog dia....kite mmg suke mapin yg gebusss gituuu.... Thanks kak Izah & Kak Yatie...kita letak inti strawbery filing sbb sikakak mmg minta letak inti..kalau tak dia tak layan...byk hari dh buat mapin ni....mmg sedappp...minta izin nk tepek at cni yerrr..kak izah , kite CnP dari dapoq mu itewww...jangan mare ekkk

Sumber: Kak Yatie & Kak IzahDaut

MUFFIN PANDAN
sumber: kak Yatie
                   Kak IzahDaut

Bahan-Bahan
180 g mentega (unsalted butter)
140 g gula halus
2 biji telur
80 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla
220 gm tepung gandum*
2 sk baking powder*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh pandan paste

Cara membuatnya


Putar mentega, masukkan gula dan putar hingga putih. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga kembang. Masukkan esen vanilla dan putar lagi.
Perlahankan speed dan masukkan tepung berselang seli dengan susu cair hingga habis. Gaul rata. Akhir sekali masukkan pandan paste dan gaul rata.
Sudukan ke dalam acuan muffin kegemaran 3/4 penuh dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 - 25 minit atau hingga masak. Bergantung pada oven masing2..

Friday, December 23, 2011

Fruit Tat


Semalam ada buat cistat....pastu ada balen lagi shell tu. Td buat fruit tat pula. Dh lama tak buat. Lgpon keciwi rasberry tu yg jumpa kat tesco....best2...isk tak da idea la plak nk bebel malam ni. Okeh la nnt sambung lain la bebel...gud nite

Sunday, December 18, 2011

Coklat Rose-Homemade





Percubaan pertama buat coklat sendiri. Hasil tak berapa memberangsangkan, tp okla kot bg pertama kali. Malam ni mood rajin tetiba berkunjung, so sambil uli doh pizza (pembantu tlg uli sebenaqnya) sambil buat coklat nih. Sesaje main masak2 ngan si adik, Dia mmg suka coklat..x sabaq2 dia nk makan bila tgk coklat ni...resepi diskodeng dari dapoq MELORJINGGA . Tenkiu yer. Mohon share kat sini pulak.

 Coklat Rose - Bahan-bahan (15 biji ke 20 biji)

1 bar coklat masakan putih
1 bar coklat masakan biasa (hitam)

1 sudu kecil pewarna merah jambu
1 sudu kecil perisa strawberry
1 sudu susu cair
2 sudu besar crisco/minyak jagung
bakar badam hancur sehingga kekuningan


Cara-cara

1. Cairkan coklat putih dengan kaedah double boil.
Campurkan 1 sudu crisco/minyak jagung ke dalamnya berserta 1/2
sudu perasa strawberry dan 1/2 sudu pewarna merah jambu.Kacau hingga sebati dan
cair.Angkat dan masukkan kedalam acuan coklat berbentuk mawar sehingga 1/4 penuh

dan biarkan keras didalam peti sejuk.




2. Cairkan coklat hitam seperti kaedah 1. masukkan 1 sudu susu cair dan badam hancur
yang telah dibakar.


3. Keluarkan coklat dari peti sejuk. Tuang coklat hitam ke dalam acuan sehingga penuh.
Sentiasa letakkan coklat ini dalam peti sejuk sehinggalah tiba masa untuk dihidangkan.

Saturday, December 17, 2011

Hokkaido Milk Loaf

AIII....melepaskan penat melepak kat sini sat kena paksa rela keja pada ari sabtu. Huwaaa...agak ketensenan jg la sebab sabtu ni ari nk p dating2, manja2 ngan anak2, ari shopping2...tapi kerana  tugas ku berkorban jua. Kenduri semua tak sempat nk p. Igt abis awai. Tup2 koi 6 ptg baru settle...huhuhuhu. Nasib2.
hahaha...jd sesi luahan perasan la plak. So semak apa menda makan kat atas tu hokeh. Roti yg paling best haku berjaya buat setakat ini. Hokkaido milk loaf nama diberi. Memang mabeles, gebus gebas dan wangi jek. Walau pon dh sejuk roti ni maintain gebu lagik. bagus2. Blk keja td tgk dh tinggai 2 keping. Dari kajian dan pemerhatian kena wuat lagik nampaknya. Mendapat permintaan yang tinggi...muhahahahaha...Terima kasih pada kawan2 dan sifu2 yang rajin dok tayang roti ni. Resepi ni kita kidnap kat dapoq kak Noreen. Tenkiu very much kak Noreen....izinkan kita nk tepek kat sini pulak yer
 
 sumber:http://noreen-homecooking.blogspot.com
Bahan-bahan (1 loaf about 500gm):
220gm tepung roti
30gm tepung kek
3gm garam
3gm (1 camt) instant yeast
35gm gula pasir
40gm telur putih - dalam 2 biji telur
100ml hokkaido/fresh milk
45ml whipping cream
15gm mentega cair

cara:
  1. masukkan semua bahan ke dalam bread machine dan tekankan untuk setting dough. tunggu sehingga siap
  2. kemudian keluarkan dan letakkan ke atas pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  3. tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin. bentukkan doh menjadi bulat besar dan rehatkan selama 10 min (proses nie penting supaya senang untuk canaikan doh)
  4. selepas itu bahagikan doh kepada dua dengan setiap satu seberat 250gm
  5. ambil satu doh dan canaikan menjadi bentuk rectangular. gulungkan seperti swiss roll
  6. lakukan sehingga habis dan masukkan ke dalam loaf pan yang telah digris dengan mentega
  7. biarkan doh naik dua kali ganda dalam 45min ke 1 jam
  8. panaskan oven pada suhu 170C
  9. sapukan permukaan roti dengan sedikit susu segar dan bakar selama 30min atau sehingga masak

Thursday, December 15, 2011

Red Valvet with Creamcheese Topping For Our Anniversary....

Kek untuk Anniversary smlm...masa snap pic ni bigbos tak potong lg, jd takda la pic kek yg dh potong...Kek ni haku buat 3 layer...kesnya ada terlekat skit kat loyang. Ntah apa masalah p lekat plak. Jadinya sebab yg melekat tu agak tebal haku jdkan dia satu layer..pastu bahagi 2 yg selamat lekang tu. First layer letak bluberry filing....second layer letak cream cheese + blueberry filing. Pastu disalut ngan topping cream cheese. Deko pon simple2 jek sebab deko ni masa blk keja tu baru buat. Kesuntukan masa takut Bigboss sampai sebelum kek siap...Alhamdulillah sempat jugak siap...lps tu disejukkan dalam peti ais.
Resepi ni nnt hupdet okehhhh...

Wednesday, December 14, 2011

Ulangtahun Perkahwinan Yg Ke-8


Selamat Hari Ulangtahun yang ke-8 buat suami tercinta. 
Semoga kebahagiaan akan terus beriringan dan bersama kita ke akhir hayat. Amiinnnn....
Terima kasih atas segala-galanya.....



Tuesday, December 13, 2011

Nasi Beriyani Udang & The Geng


 Nasi beriyani Udang (masa snap ni lps makan..so udang dh selamat semua)

  Ayam goreng berempah (konon)

 Dalca Daging yg best resepi dari Cik Mat Gebu..Tenkiuuu CMG


Assalamualaikum...lama bebenor aku melemaukan diri x update blog. Mood sedang merundum ke tahap sifar nk update. Bkn x baking2....bkn x masak2 tp tersangat-sangatlah malasnya nk update. Malam ni kugagahi jua sbb dh lama sgt kesian kat blog haku ni....terabaikan. Idea pon tak mari  nk beletiaq panjang2 malam ni. 
Malam ni nak tepek nasi Beriyani & the geng menu Dinner td. Tp Nasi je la sempat snap...udang dh elek. Sebab semua dh x sabaq nk makan nasik. Kelam kabut sampai masak nasi agak lembut. Tensen2...sib bek bleh telan lg. Kalau dak frust nmenonggeng beb... Resepi ni semua di rujuk kat blog Dapur tanpa sempadan. Terima Kasih CMG sebab selalu menjadi sumber rujukan kami yg baru2 blajaq ni. Terima Kasih...nnt la kalau rajin taip kite hupdet resepi.....nk tgk sila p godek dapoq Tanpa Sempadan Okeh...gud nite

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)