Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Sunday, February 19, 2012

Macam2 adaaaaa.....

Lama-lama skali dapat buat N3 at sni..semenjak budak 2 ketoi ni dh pandai main game kat PC ibu dia mmg takda can nk lepaks2. Ptg ni tak payah masak utk makan malam..so mik peluang sapu2 sawang kat dapoq ni.
Idea  pon takda nk bebel byk2,,,, So layan jela gambaq kek coklat yg mabeles dan sodap...Memunuhi permintaan kawan2....mengasah2 bakat yg tak berapa nak tajam...hehehehe. Deko cara2 org tak terer...Kek Coklat ni dh penah tepek kat sni byk kali dh. Kek Coklat Khairiani dan Topping amik kat Dapoq kak Ummi Kuantan..Topping DOUBLE CHOCOLATE CUPCAKES. Tenkiu kak Ummi & Kak Rima, tak lupa juga buat kak Juns....


 Fruit tat...lama sgt tak buat


 Versi untuk penduduk tetap umh ni


Atas permintaan kawan2




CHOCOLATE GANACHE
Sumber : Kak Ummi Kuantan@HOME SWEET HOME
             : Kak Rima @Bisous of  Toi
Bahan:-
  • 450 gram cooking chocolate bar - potong kecil
  • 300 ml whipping cream
  • 50 gram butter
Cara-Cara:-
  1. Panaskan whipping cream (jangan sampai mendidih) di dalam bekas tahan panas dengan api perlahan.
  2. Curah atas coklat masakan tadi dan biarkan sekejap, kemudian kacau hingga sebati dan tidak berketul.
  3. Masukkan butter dan kacau sebati.
  4. Biarkan beberapa jam hingga nampak pekat membeku dan paipkan ke atas cupcake dan hias ikut suka.

4 comments:

I'm Cida- My Photo Blog said...

wowww...maeriknya..nyum22...nk tat seketui..

MeknaBlog said...

Cida: thanks ekkk....seketui je cukup kerrr???hehehe

Mak Wardah said...

Mekna, salam perkenalan. Janganlah cabar my kedietan spirit. Nice blog, anyway.

MeknaBlog said...

Mak Wardah: ihikksss..cabar2 manja ja...thanks for drop here

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)