Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Saturday, March 3, 2012

Rainbow Cake Creeam Cheese Frosting

 ALhamdulillah....akhirnya menjadi gak Rainboe Cake ni. Dh la dok peram resepi...ni baru jd nyata. Bukan apakan, dok baca2 resepi ni cam rumit jerr...tu yang dok bertangguh-tangguh tu. Dh lama menahan perasaan. So kira kek ni pembuka bulan Mac la kiranya...Sib bek ada 2 loyang siaz yg sama..jd x da la lama sgt nk tgg nih. Seronok sgt bila susun kek kaler2 ni. So haku buat Cream Cheese Frosting. Aduyaiii menambah lemak2 sungguh. Si Adik tu kemain suka lg bila dipotong nampak warna-warni.. mlm  gak dia rasmi. Keratan rentas korang leh tgk kat bwh. Bg haku yg mmg x terer ni okla kan kejadian ni...walaupon saiz tu x bopa nk sama..kes mala nk timbang dh...agak2 jek...ekekekekee...len kali leh buat len utk besday anak2...terima kasih buat kak Zuraini Alias kerana berkngsi resepi.... 
Keratasn rentas....eheehehehwarna kunin tu terlebih tebai skit....


RAINBOW CAKES

Sumber : :Zuraini Alias
summber:   Shuhairi Shuhaini 

BAHAN BAHAN

shortening - ni untuk sapu2 kat loyang aje..minyak pun boleh
3 cwn tepung serbaguna ( tepung gandum je )
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cwn butter - suhu bilik
2 cwn gula castor ( kurang kan skit sbb manis kek ni )
5 biji putih telor - suhu bilik
2 sdk esen vanila
1 1/2 cawan susu segar - suhu bilik
pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu n hijau

CARA CARA

1.Ayakkan tepung, baking pwder n garam - letak tepi jap.
2.Pukul butter n gula sampai kembang n gebu2 .
3.Masukkan telur putih , pukul lagi sampai sebati n gebu .
4.Masukkan esen vanila
5.Pastu masukkan tepung berselang seli dengan susu segar
6.Dah siap putar sebati .. bahagikan sama rata adunan tu dlm 6 mangkuk dan setiap mangkuk letak pewarne yang berlainan.
7.Pastu bakar satu2 gune loyang 8 inci ..jangan gune loyang besar nanti kek jadik nipis..bakar pade suhu 170c/ 180 c dlm 10 @ 15 minit..bakar sampai habis 6 loyang tu pastu sejukkan atas rak dawai..dah siap keknya..tinggal nak kasik mekap je.
8. Bole gune topping non dairy whipping cream , buttercream ,cheesecream @ what ever you want..hee
9.Bole jugak lapis2 kan dengan kiwi / strawberry / blueberry filling..( kalau suke )..kite yang buat die kan..taram je dik non
Cream Cheese Frosting
Source : Kak Ayu@curlybabesatisfaction
Sumber : Madiha
Ingredient
250g Philadelphia cheese
125 butter
1 cup icing sugar- (Ayu used 1/4 cup)
1 tsp vanilla extract
juice of a squeezed slice of lemon- (Ayu used 1 lime juice)

Method
Beat the cheese and butter, just until creamy, add the icing sugar, vanilla and lemon juice.

2 comments:

mama sara nur said...

assalam Mekna
salam kenal ye
cantik kek rainbow ni, berwarna-warni kan..dan semestinya sedap ye tak, rasanya mesti lg sedap sb Mekna wat cream Cheese
kek ni tak guna telur merah ke?

MeknaBlog said...

Wslm mama sara nur : kek ni mmg guna telur putih sahaja..boleh jg klau nk guna kek span biasa...just letak warna

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)