Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Monday, August 23, 2010

Kek Lapis Strawberry Cheese

Kek lapis yg marbeles dr bro rozan...mmg sedap dan menyelerakan...haku sukaaaa..x sia2 aku cuba buat...rsnya mmg ngam ngan anak tekak aku ni.Mr. Hubby ngan anak2 pon asik dok angkut jap jek dh habess.jd korang x yah la minta lagiks.Dh selamat di kerjakan.Tenkiu Bro share this recipe. nak buat utk sambut Hari Raya...Kita taip kat cni utk rujukan ...


Bahan2:

450gm mentega (kite gune buttercup)
250gm Philadelphia cream cheese
1 sudu makan ovelette
150 gm gula halus
10 biji telur
1 tin (kira2 400gm)susu pekat manis
300 gm tepung hong kong
100 gm Horlick
180 gm jem strawbery (kite letak strawberry paste sbb x dak jem)
1 sudu teh esen strwberry
Sedikit pewarna merah/ erah jambu (lebih baik jenis yg pekat atau serbuk)

Cara:



  1. Pukul mentega, cream cheese dan ovalatte sehingga sebati


  2. Masukkan gula sedikit2 & terus pukul hingga kembang


  3. Masukkan pula telur sebiji2 & terus pukul hingga kembang dan rata


  4. Seterusnya, Perlahankan speed mixer anda dan masukkan susu manis. Pukul sebentar.


  5. Perlahankan lg mixer anda dan bubuh tepung hong kong dan horlicks. gaul rata


  6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. satu plain dan satu lagi dibubuh jem strawberry, esen strawberry dan pewarna merah


  7. Bakar menggunakan loyang 10"x7" atau 8"x8" yg telah digriss pd dasar loyang dan sekelilingnya.suhu kira2 180-200 darjah celcius


  8. Ambil 2senduk adunan plain dan ratakan dalam loyang kek. bakar dengan api atas bawah sehingga masak. utk lapisan ke 2 hingga akhir, tukar suhu oven kpd api atas jer (grill). amik 2 senduk adunan plain lagi dan ratakan dia atas lapisan pertama td


  9. Utk lapisan ke 3,ambil 2 senduk adunan strawberry dan ratakan atas lapisan ke 2 td. Buat begini sehingga habis adunan.


Nota dr Bro Rozzan:

Mengenai corak lapisan samada 2 plain, 2 merah atau 1plain 1 merah adalah terpulang kepada kreativi dan citarasa anda.

Wednesday, August 18, 2010

Menu Ramadhan-Pajeri Terung& Rendang Daging

Nilerr menu berbuka aku ngan Mr.Hubby smlm...siap minta resepi dr kak Ila lagiks ni..tenkiu kak ila noh. Akhirnya jd gaks pajeri terung haku...sedap resepi ang kak ila.

ni haku kongsikan resepinye yek..mintak halal kak Ila ekk..

Bahan2..

Bahan kisar

  • 1 bj bawang besaq
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia

bahan lain

  • santan kelapa (haku agak2 je)
  • 1 paket rempah kari daging Babas
  • kerisik
  • sedikit air asam jawa
  • bunga lawang
  • bunga cengkih
  • kulit kayu manis
  • minyak
  • garam
  • gula

CARA2....

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis sampai wangi
  2. Masukkan rempah kari daging yg dibancuh dengan sedikit air. biarkan rempah masak sebentar,
  3. Masukkan santan dan biarkan mendidih sehingga kuah pekat.
  4. masukkan terung. setelah terung agak masak masukkan kerisik,air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Kacau biar sebati. ttp api & siap untuk dihidang

Ni menu ari sebelum...teringin nak mkn..haku pakai hentam je buat..janji jd rendang..muahahha





Tuesday, August 17, 2010

Minta Pertolongan...

Tulong2...sapa2 yg leh habaq sat saipa haku x leh copy n paste kat blog haku...tensen nii...nk join contest pon payah...haku dok pikiaq tp haku ni dh la x reti...camna laaaa...tulong la sat sapa2 yg pakar..pleaseeeee

Monday, August 16, 2010

Menu2 Ramadhan

Saje je nak tayang menu ari apa ntah..tp aku ttp nk tepek gak. Sbb aku ni slalu fail jek kalo bab buat agaq2 ngan kek coklat. Tp alhamdulillah yg ni menjd gak...Smlm dengan rasminya haku gantung piyuk sbb mr hubby belanja buka posa kat Kuala Perlis....best wooo...tenkiu2.
Resepi Agar2 santan ni haku ikut jek resepi yg ada kat plastik agaq2 tu...keh3..abih 30g agaq2 tu aku buat. Punya la tamak sbb aku tgk cam skit jek 30gram tu.Tp leh gak bg kat jiran2 utk berbuka kan.eheheh...nampak sgt jrg buat kan..ehehee..so layan je la no menu2 yg x seberapa haku ni....


Ni menu utama..kahkahkah..masak lemak cili padi rebung + udang...haku n mr hubby sukaaaaa...


Hah...aku x tau nama dia ni sbb kwn haku siti yg bg kat aku smlm...x dan nk berkenalan lak ngan dia ni....macih na len kali bg le lagiksss..ahaks...

Sunday, August 15, 2010

Give Away Raya dari Mrs Nor



Jom Join GA nih...mn tahu rezeki anda.Dpt link ni dr Ibu Ayra..thanks

Monday, August 9, 2010

Kek Coklat Moist with BC

Tadaaaaa...kali ke2 dok main2 ngan bc. Ok tak korang tgk munge rose haku kali ni. Munge rose seorang amatur....kehkehkeh...kek ni di oder oleh Cik Nurly boss lame haku. Thanks cik nurly..harap berpuas hati ngan keknya...apapon haku sgt enjoy buat kek ni.haku sukaaaaa sgt. Punya ralit dok bakaq tat ngan deko kek sedaq2 koi 4.30..opssss...haku lupa aku x tdo lg dh la esoknya keja.Haruuu kalo dh bleh deko kek lupa segala. lps simpan n basuh apa yg patut aku pon tata titi tdoo....so ni la hasilnya...

Thursday, August 5, 2010

Order Kek Coklat Lembab Kukus

Kek Coklat Kukus ni di oder oleh Kak Sha. Tenkiu kak. Dan haku nak berterima kasih yg tak terhingga kepada mereka2 yg sudi share resepi2 yg best di alam maya ini....terima kasih sgt2. Saya minta halal ye semua dok buat meniaga sket2...Resepi ni amik kat blog kak Maz.Resepi asal dari Noomasri...terima kasih sgt.So haku letak resepi kat cni skali lg sbb ramai dok tanya....

Kek Coklat Kukus Zaiima Noor Masri..tenkiu




Kek Coklat Lembab kukus ni di oder oleh Kak Sha...Temkiu. Tenkiu yg x terhingga buat mereka yg telah menge'share' resepi yg best sgt2 nih...sedap dan haku sgt sukaa....terima kasing sgt2 dan minta halal yek kite buat meniaga skit...resepi ni dr kak Zaiima Noor Masri. Amik dr dapoq kak Maz.Resepi dh penah tepek dulu.

Gerammnyeee...tenet slow tahap siput....sampai nk semput haku dok menunggu. Nak update blog pon payah. Nak jwb komen pon asik 'hang' jek. Tensen wehh.....n3 ni dh bopa ploh kali aku buat x bleh2 nak posting g...sabo jela...layan la dulu.kalo rajin nnt haku edit lain la...kalo x rajin setakat ini sahaja.

Tuesday, August 3, 2010

Kek Coklat Lembab Utk Majlis Sambut Posa



Alhamdulillah...rezeki arini opis haku ada buat mkn2 utk menyambut Ramadhan Al-Mubarak. Terima Kasih sumeee kawan2 yg sudi wak mcm2 'port luck'. Kenyang..kenyang..kenyang (baca cam upin & ipin tau).


Semalam aku telah diserang oleh penyakit 'M' tahap kronik. puaih aku dok khatam buku resepi dok cr idea nak wuat apa utk majlis arini tp sume x melekat dihati. Last2 aku decided buat jek la kek coklat . Sonang...so dgn tahap 'M' yg paling kritikal haku gagahi gak buat kek coklat tu. Sib bek la jd...muahahaha. So ini jela yg mampu aku sumbangkan dgn seikhlas2 hati.......
Tapi kan topping dia ada tragedi gak la...aahahhaahaha...nasib la sbb aku dh terlewat bgn pg td. Kelam kabut cairkan topping....ehehehe....

Sunday, August 1, 2010

oDers lagiks..tenkiiu

Nak letak gak adegan 'pecah dara' oven baru..muaahahahahaa



Fruit Tat...buah lebey

Cheese Tat





Cupcake Sponge (strawbery & Pandan with filing)









pssttt..nnt arr ahaku stori...bz sket

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)