Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Thursday, March 31, 2011

TomYam CMG dan TAHNIAH SIFU-SIFU

Cuaca dh banyak hari hujan kat belah utara ni. Perlis dh banjir. Semua org dok berjaga2 dh takut banjir berulang. Alhamdulillah petang ni hujan dh berhenti. Suasana sejuk camni tekak rasa nk makan yg sup2 pedas dan masam gitu..... So skodeng2 kat dapoq sifu2 tetiba nampak tomyam ni kat dapaq Sifu CMG yg pames ames gituuuu...wawawa..terus buat untuk dinner mlm ni...sedap yg amat hirup kuah tomyam time2 ujan cenggini. Kebetulan cendawan butang ngan udang sotong semua ada. Best2. Haku mmg minat sgt Tomyam. Hari2 pekena pon takpa.Tq CMG kongsi resepi marbeles nih.Minta iizin nk copy tepek cni buat rujukan haku dimasa hadapan...ceeewaaahhhh. Mesti akan buat lagi..
Oh ya...haku juga nk Ucapkan tahniah buat Kak Hanieliza, Kak Hana Kuantan (dh balik kannnnn....hehehe) dan Kak Nor Secubit Garam diatas pencapaian mereka yang dh kuar dalam majalah JELITA. Dengaq kata byk resepi diorang yang disunting oleh jelita.Tahniah yer sifu2 semuaaa. Semoga terus sukses dan terus berkongsi resepi2 yang marbeles lg......Tahniah2 (bopa manyak tahniah la...over excited la pulak haku ni....bukan apa tumpang gembira bg pihak...muakekekkee). Majalah dok cari x jumpa lg. Haku nk beli wehhhhh

Okeh kita berbalik pada resepi TOMYAM td no...ni haku tepek. Kalau rasa meleleh ayaq liuq tu p buat skrg jugaaaa....hehehehhee. Haku dh adjust sbb haku masak sket ja..


TOM YAM CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
10 ekor udang saiz besar, dibersihkan
1/2 batang lobak merah, hiris
1 cawan bunga kobis yang telah dipotong sekuntum2
1 biji bawang holand, belah 4
10 biji cili padi merah siam, dititik
4 kuntum cendawan butang dalam tin, tos, cuci dan hiris
1 biji tomato, belah 6
1 batang saleri, hiris
2 camca besar penuh pes tom yam "LIFE"
1 liter air rebusan tulang ayam
Secubit gula
Sos ikan secukupnya (lupa pula haku nk boh)
4 - 5 biji limau kasturi
1 pokok daun ketubar, cuci bersih dengan akar2nya sekali
2 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, hiris dan diketuk (x letak sbb x de stok)
3 helai daun limau purut
Sedikti serbuk lada hitam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam periuk, satukan lengkuas, serai, lengkuas, daun limau purut, air rebusan ayam dan pes tom yam, kacau rata dan biar mendidih. Masukkan bawang belah, cendawan, saleri, lobak merah, bunga kobis, cili padi dan daun ketumbar. Kacau dan biar mendidih perlahan.
  2. Masukkan udang dan tambah serbuk lada hitam, juga sos ikan secukup rasa. Tambah gula sedikit dan jus limau kasturi, ikut tahap kemasaman yang anda suka. Biar hingga udang masak. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera...

5 comments:

K.Nor said...

salam na,mekasih ...mekasih..mekasih.. sebanyak ucapan tahniah la kut.. hehe

MeknaBlog said...

eheheehhe..sama-sama kasihhh K.Nor.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)