Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Friday, January 13, 2012

Kek Pisang Bercoklat.....Kita tak boh coklat ...

 Dh lama buat sampai dh lupa bila...dok takdan nk tepek kat cni. Kek yg sedap dan amat mudah nk buat. Terima kasih Pada kak Sofea@after6am yg sudi kongsikan resepi yg senang ni. Maaf yer kita dh tukaq ngan pisang berangan. Kes cari resepi ni pon sebab ada pisang berangan yg hampir luput dh kat umah. Asik buat cekodok je...takkan hari2 nk buat cokodok. So cari punya cari jumpa resepi ni yg sangat mudah dan cepat disediakan...sedap lak tu.....Yg dh potong x sempat nk posing dh....dh selamat.,.....tQ sekalai lg kepada tuan punya resepi...harap dihalalkan resepinya yerrr.....minta izin nk Cnp kat cni....

KEK PISANG BERCOKLAT
BYSofea@after6am

Bahan-bahannya:
10 biji pisang emas ~ lecek bersama 1 sk soda bicarbonate
5 biji telur B
1 1/4 cawan caster sugar
2 titik esen pisang @  1/2 sk esen vanila
2 3/4 cawan tepung gandum + 1 sk soda bicarbonate~ ayak
1 cawan minyak jagung
( ini utk kek pisang biasa, jika nak yg bercoklat boleh masukkan 100gm parutan cooking chocolate)

Cara:
1. Masukkan telur, gula dan esen ke dlm blender dan blend hingga kembang dan putih.
2. Tuang bancuhan telur tadi ke dlm mangkuk pisang yg telah dilecek. Gaul rata dgn menggunakan sudip @ spatula.
3. Kemudian masukkan tepung sedikit2 selang seli dan minyak.
4. Akhir sekali masukkan parutan cooking chocolate dan gaul sebati.
5. Masukkan dalam papercup @ acuan yg telah dialas kertas dan disapu minyak @ mentega.
6. Bakar 160'c selama 30 -40 min. Utk papercup bakar lebih kurang 20-25 min.

3 comments:

mama sara nur said...

nak sikit boleh kek pisang tu he he

Amie said...

Salam Mekna,
kita tak tolak kalau dapat kek pisang! sedapkan....:)

MeknaBlog said...

mama sara nur : boleh2,...sila2..bak pinggan nk isikan....


Amie: okess....kita pos p sane ekkk

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)