Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Sunday, April 29, 2012

Asam pedas batang keladi...


Bila ujan ja lapq sayoq keladi...sedap nih mau pekena ngan nasi panas2..grg ikan pekasam. Perghhh..mmg mabeles. Sapa lalu pon tak layan dh skali tu. Heheeehhe...dapat keladi ni kat kedai runcit dkt rumah. Dh siap siang dan potong dh. Balik cuci bersih2 pastu masak jek. Rasanya ni kali pertama haku buat asam pedas keladi sendiri. Slalu MIL yang dok buatkan. Alhamdulillah....campak2 pon kira orait dhla bg haku..kalau ada bunga kantan lagi best rasanya......resepi campak2 apa yg rasa..hikhikhik...layaaaannzzzzz

Friday, April 27, 2012

Oder lagi : Kek Oren Badam

 Untuk anak2. Kecik je saiznya...


Kek yang mmg dh jd paberet haku sbb rasa dan bau oren yg sungguh sedapppp...makan pon tak muak.
Just taboq ngan gula aising jek.
Yang blkg tu dh ditempah oleh my BFF...
Sebab mood rajin haku letakkan lg sekali resepinya disini..
Resepi DARI DAPOR LIDYA..terima kasih Lidya. Izinkan saya berkongsi resepinya disini ye.

KEK OREN BADAM
Sumber: Dari Dapur Lidya

BAHAN-BAHAN

250gm butter
2 sudu besar parutan kulit oren
200gm gula kaster
4 biji telur
50gm serbuk badam
225gm Tepung naik sendiri
75gm tepung gandum biasa
180gm orange juice

CARA-CARA

1. Pukul butter,gula dan kulit oren hingga gebu
2. Masukkan telur satu persatu
3. Masukkan tepung berselang seli dengan orange juice dan masukkan serbuk badam.Gaul rata
4. Bakar 45 minit.

Thursday, April 26, 2012

Oder di Hari Khamiss...



Kek Besday di oder oleh Boss khas buat stafnyee..Thanks Dr. Rozila
Kek Oren Badam 1.6 ++ kg. (saiz 9 inci)
deko ngan buttercream resepi Kak Anna Qawina...Terima kasih kak Anna..tulisan masih perlu diperbaiki

Oder dari Kak Salwani untuk besday anaknya... 
Oreo Cheese Cake - 1.2++ kg (Saiz 8 inci)

Oder kak Salwani utk majlis besday naknya...tq Kak

Stawberry Cheese Tat - Perisa Blueberry & Strawberry

Alhamdulillah atas rezeki dariNYA.......

Wednesday, April 25, 2012

Roti Kentang aka Potato Bread


Hehehhee..tertekan publish..blogspot dh tukaq templete ka...manyak ari sgt tak buat N3. Arini buka dh lain...huhuuhhu..kesian kat haku wehh. 
Tepek gambaq roti kentang plak arini. Arini monday punya projek. Gebus Gebas tapi haku letak skit plak kastad tu. Mau letak byk2 len kali baru terasa sedapnnyaaa...muaahahaha. Cicah ngan ayaq nescafe..perghhhh layan beb. Rasanya kalau letak kastad tu sebagai inti pon besh kannn? 
Roti ni terjadi sebab nak habiskan kentang yang dh rebus buat donat kentang aritu. Gambaq dobat x dan snap sbb buat malam sabtu tu, ahad haku mai keja, plan blk keja nk snap pic la kan..skali suda licin di baham oleh Bigbos..aiyaakkk. Kentang tu haku dengan tamaknya rebus 2 ketoi besaq. Jadi untuk mengelakkan pembaziran kita buat jek roti kentang gebus gebas ni. 
Resepi terserempak kat lemari kak Izah Daut...Terima kasih kak atas resepi yang dikongsi. Minta halalkan yer kiter CNP kat sini. Resepi asal dari dapoq CMG , dapoq kak Hana yang laamaaa menyepi tu. Kak Hana....jarang2 nampak N3 dia skrg. Apepon terima kasih semua yang sudi share resepi..semoga Allah jua yang membalas segala kebaikan anda semuaaaa.....terima Kaseyyyyy....


RESEPI ROTI KENTANG

by : matgebu@dapurtanpasempadan
copy: Kak hana@hanamemories
Sumber: Kak Izah 

Bahan-bahan
Bahan Doh
135 ml air sejuk dari peti ais
3/4 camca teh garam
1/2 biji telur (kurang lebih 30g)
60 g ubi kentang yg telah dilecek (rebus dulu)
300 g tepung roti (hi protein flour)
3/4 camca besar susu tepung
50 g gula halus
2 camca teh yis
1/2 camca teh bread improver
1/2 camca teh bread softerner
*saya tambah 2 ke 3 sudu mkn butter


Bahan Kastard
3/4 cawan susu segar
2 camca besar tepung kastard
2 camca besar gula halus
1 camca teh mentega
1/2 camca teh esen vanilla
Cara-cara
UNTUK DOH :-) Satukan semua bahan2 doh, uli hingga lembut dan kenyal. Bulat2kan dan alih ke dalam bekas, tutup dengan plastic cling dan biar naik selama 45 minit.KAEDAH LAIN :-) Masukkan semua bahan mengikut urutan ke dalam breadmaker dan pilih setting for dough dan tekan. Biar sampai siap.
Keluarkan doh uli 15 minit. Bagi doh kepada 12 bahagian yang sama besar (kurang lebih 52 g sebiji), atau mengikut saiz yang diinginkan. Bulat2kan menjadi bebola dan susun dalam loyang yang telah digris dengan mentega dan biar 40 minit hingga naik.

CREAM CUSTARD :-) Satukan susu, gula dan tepung kastard. Kacau dengan wisk hingga semua sebati. Masak atas api perlahan sambil terus mengacau hingga pekat. Angkat dari api, masukkan mentega dan esen vanilla. Gaul rata dan biarkan suam sedikit.

UNTUK ROTI KENTANG :-) Isikan cream custard dalam beg plastik yg baru dan bersih. Gunting sedikit bucunya dan picit cream custard atas roti mengikut kreativiti masing2. Buat hingga habis dan bakar dalam oven pada suhu 190C selama 25 minit atau kuning keemasan. Keluarkan roti dan sapu dengan mentega semasa roti masih panas, sejukkan sebelum dihidang

Sunday, April 22, 2012

BBBird Adik...Adik unya

"Bb berd adik unya"..hahahhaha...sibuk je gtau dia punya. Adik ni mmg haru kalau nampak apa2 menda yg berkaitan dengan angrybird ni. Ni tabung duit...beli kat Nat @ pasar pagi (betui ke ekk....).  Adik memang sayang ngan tabung ni. Asal jumpa duit syiling mesti sibuk nak boh dalam tabung angrybird dia ni. Habih ngan duit balance belanja sekolah si kakak pon dia balaih boh tabung dia...hahahahaa. Adikk...adik...sabo jela. Tergelak kadang2 tengok kelaku dia. Suka nyakat kakak....tp bila kakak nangis cepat2 ja dia pujuk. 
GG penuh ngan aiskrim coklat..

Cepatnya masa berlalu...adik pon dh nak masuk 4 tahun...Dh besaq anak Ibu. Tahun depan akan akan start ke Tadika. 
Semoga Adik ngan Kakak membesar dengan sihat, jadi anak yang yang solehah ye sayannggg. Ibu ngan Abah saaayang kat Adik & Kakak.


Friday, April 20, 2012

Roti Arab Readymade cicah Gulai Ikan Temenung

Assalamualaikum dan salam pagi jumaat. Yey...yey...arini offday..best2. Leh lepak2 kat umah ngan anak2. Leh rehat setelah seminggu bekerja,......minggu ni agak meletihkan. Otak dok asik pikiaq nak cutiii je. Bebel tu takde kena mengena ngan gambaq kat atas okeh....
Haaaaa...nila menu dinner merangkap bekpes pagi ni. Sedaaappp..pberet haku ni.Roti arab ni haku tak buat pon. En.Bigboss beli yang readymade punya kat ISTAFA mart di Jalan Pegawai, Alor Setar (cam promot plak). Semalam ada buat pulut durian tp silap bajet plak...cam tak cukup. Masa rendam pulut tu rasa cam banyak dh 2 pot nasi tu. Bila dh masak si kakak tu pulun makan bertambah2. Tak sampai hati ibu ngan abah nak ovr2 makan..kang takut tak culup pulak. So sebab perut stokin rasa cam lapaq plak lepas tu haku buat ja gulai ikan temenung sebb teringat ada roti arab ni dlam peti ess. Makan srg sebijik ngan Bigboss....cam makan kapas je...lembutttsssss..sedaapppp..Gulai buat kasi lebih habuan bekpes pagi ni skali. Pagi ni just panaskan gulai dan bakaq roti je..sempat la Bigboss bekpes sblm p keja td...Alhamdulillah atas rezekimu Ya Allah....kawan2 semua dh bekpes kerrrr? 

Thursday, April 19, 2012

BILA NAK BALIK NIII


Mood: Lebih kurang camni la...
BOWINK3...

Mee Udang & Nasi Goreng Udang


 Assalamualaikum.....salam pagi Khamis yg indah...mood arini...baloq liat...maklumla last day keja. Minggu ni rasa aga meletihkan. Baru sdh settle minit mesorat. Mai melepak kat sini sat....tenangkan minda..ahaksss. Masa dok tgk gambaq2 lama tu ternampak gambaq masa p makan kat Sg.Dua aritu. Ntah bila pon dh tak hengat. Tapi nak jugak letak gambaq nasi goreng udang yang sedap gak kat anak tekak kami. Tempat Makan: Kedai Mee Udang Pak Ngah Aziz Sg. Dua, Penang. Selalu p makan mee udang je. Aritu En. Bigboss oder Nasi Grg udang. Sedap jugak. Untuk anak-anak tercayang oder nasi goreng udang gak tp versi tak pedas + telur mata kerbau. Tu pon sedap gak...pendak kata sedap saja kat tekak aku ni...hehehehehe....(apa yg x sedap pon tak tau)..senang bela kan haku ni...hahahaha..ayat tak bley blah.

Bigboss punye..

Haku punyeee

Wednesday, April 18, 2012

Mengapa WANITA sangat Istimewa......

Hihihihi...sajer je nak kongsi ngan kawan-kawan di petang hari....kadang2 terjadi juga kan......
love my Family...peaceeee...

Mengapa WANITA sangat Istimewa......



Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata. "..i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah...." 
Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas...leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan tadi..basuh jap... susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masak tadi...check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak nak susu...memang dah kering pun flusk ni, jerang la air...sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong....salin la gula...check bubur untuk anak nak hantar ke taska esok...nasib baik ade lagi...ishh. ..ni lauk bila ni, semalam...dah beku dah...basuh la kejap....pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh...penat dah ni, besok je la basuh...sidai kaian lap je lah... tik...bunyi air dah masak...salin air dalam flusk...ok settle... 

baru teringat tak semayang lagi...on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi...nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska...check. ..baju 2 pasang, towel...towel kecik utk selsama...calamine lotion untuk sapu ruam...pampers 4 keping....alamak. .telupa pulak masukkan botol...basuh botol jap...ok settle... 

ternampak pulak beg g keje...emm.. besok nak pakai beg polo coklat lah, asik2 pakai beg hitam ni je...salin jap barang2 g beg coklat...cek sume 6 poket beg, takut la tetinggal apa2..leceh pulak..selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti...hishhh sempit la beg ni...hangin je...nak kena beli ni beg baru...rasenya 25 hb ni Sogo sale nih...mana flyers tadi ek...ha ni die..ok, catit jap kat yellow sticker, nanti lupa..ok settle... 

Tetiba dengar suara papa..."..u buat apa lagi tu..tadi kata nak tido.."....."..yelah nak tido la ni..nak smayang jap..." 

masuk toilet..buat apa2 yang patut...cuci muka dulu..2 jenis lak tu...adoi..gosok gigi...smayang.. ..pakai toner...pakai treatment cream...nak lawa and maintain punya pasal lah ni... 
nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak...huhuhuhu. .. 

bukak almari...emmm. ..pakai baju hijau ni lah besok...gosok kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni...kat bilik belakang... 
la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh ...g dapur, basuh, sambung gosok baju...gantung elok2....kemaskan baju gantung2...masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor...ok settle.. 

dgr suara papa lagi..."..i dah ngantuk ni.."..dalam pada nak masuk ke bilik...owh. ..pokok aku dah nak mati ni ha...lupa dah 3 hari tak siram...ok, siram jap...check jap pintu ni...sah tak kunci lagi...grill pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah aku...bukak lampu luar.. 

ni mainan ni sepah2...masukkan la dalam bakul mainan budak ni...banyak nya...sampai bawah meja makan pun ade...adoi.. ..ok dah ... 

ok dah boleh baring...adoi sakitnya pinggang...cium si comel ni kejap...selimutkan die...la..napa basah ni...emm, tukar la pempers ni...tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la....nanti g Sogo 25 hb ni beli la skali...ok sayang tido k...kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..tido sampai pagi k...gud nite..sweet dreams... 

aaahh...sedapnya dapat baring...mana pulak lotion sapu kurus aku nih...ha, ni dia...sambil sapu lotion kurus,,,setkan alarm...setkan program kerja besok...pg kul 9.30 ade meeting.. 
ahh...boring. ..panas pulak lotion nih..dah la...emm..sedapnya lelapkan mata...Ya Allah...terima kasih untuk rezekiMU hari ini,...mohon keberkatan dari mu tuhan...papa pun bangun tutup tv..."...i dah ngantuk sangat ni...nak tido lah...citer pun tak best malam ni, bola pun takde..."...selang seminit ...dengar suara papa berkeruh...dah agak dah.... 

So?....apa yang peliknya..?? 

Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama?...SEBAB ADE BANYAK KERJA NAK KENA BUAT....tu yang tak boleh nak mati cepat tu... 

Hantarkan ke 5 WANITA yang anda rasa hebat...pasti anda disayangi kerana memahami mereka...well, women understand women better... 
foward jugak kat lelaki-lelaki so mereka akan hargai emak, isteri, dan kawan 2 dengan lebih baik lagi... 

Tak kira la wanita berkerjaya atau surirumah... setiap wanita adalah istemewa dengan cara mereka sendiri... 

Kalau lelaki mengakui kebenaran ini....hormat dah hargailah mereka...untuk keperibadian dan kebolehan.

Tuesday, April 17, 2012

Bila Ibu Malas Nak Masak...

 Bila si Ibu takde mood nak memasak. Makan kepci jela jawabnya. Jasa baik dari encik Bigboss. Kejadian ni berlaku pada hari Ahad yang lalu. Letih sangat aritu, ilang mood nak masak. Idea pon kering. Buat2 muka kesian dan letih kat Bisboss. Nasib baik la laling kite ni memahami...jadi dia wak p makan kat luaq. Dh lamaaaa sgt tak p makan kepci. Adik ngan kakak pon pulun jek makan. Kira aci la. Sib bek blk umah tak minta nasi. Kalau tak mau meraungg haku. Tak pasal2 kena masak pula...huhuhu. Salah satu sebab malas nk p makan kat luaq. Penah jadi lps blk makan Char Koey Teow dia minta nasi. Koi 11 malam tu wehhh. Kesian punya pasal ibunya masak nasi jg. Masa kat kepci Bigboss siap pesan lagi kat kakak yang malam ni tak dak nasi kat umah. Hehehehe......
Jom kita layan aksi2 makan kepci gaya2 setahun tak p..hahahahaa...
Gambaq atas tu Ibu yg punyaaaa...konun2 takda selera la...semua licinn..lupa nk snap selepas kejadian....hehehe

 Kakak pulun gigit paha ayam..nyum3

 Gaya ayu skit

Adik makan ayam cam Upin & Ipin

2 Orang budak bolat nk p Makan kenduri...cerita lama..haha

Posing-posing masa nk p makan kenduri 2 minggu lps..ahaks...sesaje nk tepek gak gambaq 2 orang budak bulat nih....buat kenangan. Nanti2 bila adik dan kakak dh besaq bleh juga tgk...Si adik bila kakaknya pakai tudung dia pon sibuk gak nak pakai tudung. Kakak siap cakap muka adik bulat cam bola la ibu..hahahaha..adeke samakan muka adik dia ngan bola..hahahaha..w/pon nk p makan kenduri adik tetap nak bawak gak barbie baju ijau dia tu..siap nak bergambaq skali g. Tgh keciwi. Biasa la mainan baru beli. ntah barbie yang keberapa pon x tau la...
Kakak dh kurus skit sejak bersekolah nih. Skrg dh tak da masa nk tdoq siang2. Lpas blk scholl pagi kena siap2 p KAFA pula..blk umh koi 5.45pm nun... Terima kasih pada Tok dan Wan sebab banyak membantu haku dan encik Bigboss dalam menguruskan hal kakak. Terima kasih banyak2 Mak & Ayah..semoga Allah jua yang membalas segala kebaikan Mak & Ayah.
Tetiba teringat plak ayah di kampong..apa ayah ngan adik makan arini...rindu sangat kat Ayah. Buat Arwah Mak, Salmah binti Shafiee...semoga roh mak tenang dan ditempatkan dikalangan orang2 yang solehah...Hanya Al-Fatihah dan doa yang mampu dititipkan buat Mak...Kak long rinduuu sangat kat Mak..semoga segala budi baik dan belas kasihan Mak pada kami adik beradik selama ini Allah SWT membalas dengan berkali ganda kebaikan buat Mak......Aminnnn...


Friday, April 13, 2012

Stew Ayam...angkara tayangan free kak Izah Daut

Gambar takda la menggiurkan cam kak Izah...maklumla kamera cokia ja..hehehe

 Kak Izahhhh.....haku telah tergude. Terus buat lepas akak tayang td...seeedaaapppp...w/pon menu kanak-kanak. Mak kanak-kanak yg over...thnks Kak Izah Daut..len kali tayang la lg...Kite makan ngan nasik putih jek. Mabeles2...Izinkan adik Mekna nk Copy Paste kat sinin yer...nnt nk buat senang nak rujuk....kalau nak tgk ga,baq stew yg cun dan menggode itew sila p SINI. Tak lupa Terima kasih jua buat Kak Hanieliza...

Makan ngan nasik putih jaaa...seeedaaappppp (dh mcm iklan beras Faiza plakk)

AYAM STEW

resepi asal : Hanieliza
Di copy paste : Kak Izah Daut


Bahan:
500 gm ayam [buangkan kulit dan potong kecil]
2 tangkai daun sup ]
2 tangkai daun bawang ] potong pendek
1 batang carrot [potong kecil]
1 biji tomato [belah 6]
3 biji jagung muda [hiriskan nipis]
minyak


Bancuhkan
1 sudu kecil kicap cair
1 s/k tepung jagung
1/2 cawan air
1 s/k lada hitam
1 s/k minyak bijan
garam secukup rasa...


Bahan Tumis [hiriskan]
5 ulas bawang merah/kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 biji cili merah


Cara:
1. Ayam dibuangkan kulit, potong kecil dan bersihkan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga layu.
3. Masukkan ayam dan kacau rata. Biarkan sehingga lembut.
4. Masukkan sayuran kecuali daun bawang & daun sup.
5. Bila dah layu masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau rata.
6. Tutup api dan taburkan daun sup dan daun bawang.
7. Hidangkan dengna nasi atau roti.

Kek Barbie ala Fairy Secret...

 Arini ibu cuti...si adik & kakak dh bopa hari asik menyungut nak makan kek coklat. Ibu plak ada mood kemalasan melanda....semalam kakak dok remain nk kek coklat. Tp smlm mood malas masih menebal. Ibu pon janji arini. So pepagi buta haku dh dok godek2 buat kek coklat. Macam2 permintaan...so ni la jadinya kek utk diorang. Adik bangun2 tdo nampak kek ni seronok sengeehhhh tak terhingga. Seronok bila tgk anak2 happy....tak sabaq2 diorang nak makan. Hilang la rengekan beberapa hari lps tu...
Dalam ni kek Coklat Khariani.  Haku main hantam ja ni. Konon2 nk ikut permintaan kakak nak barbie Fairy Secret tu...hehehe. Hantam sjala labu....janji ada ropa barbie tu kira okeh la kan...hehehhee.
Okeh dh tak larat nak bebel. Nak kena p masak nasi plak...layan gambaq 2 orang budak bolat sedang mamam kek...layannzzzzzz.. 
 Kakak asik dok menempel kat kek je

 Adik pon nk tumpang sekaki posing kat kek


 Tenung2 kekk..

 Kakak kata kain dia dh koyak cam dalam CD....

 Adik sedang khusyuk makan kek

Kakak pulun makan...

Thursday, April 12, 2012

Tanaman yang tidak seberapa...




Malam ni nk mengabdikan bunga yang paaaling haku suka skali. Ni pokok bunga ros ke tiga yg haku dh beli...lg 2 ros mini jek. Ni bunga kali kedua. Alhamdulillah...besar bunga dia..haku suke2. Seronok sangat bila pokok yang kita tanam berbunga. Rasa berbaloi.  Tenkiu juga buat Bigboss kerana rajin melayan dan menemani lalingmu ini p cr pokok munge ros...hehehehehe. Dulu suka sgt beli fresh rose masa dok kat Sungai Petani. kat Cni ssh nk cr kedaiyg juai bunga segar. Rasanya ada satu kedai tp dia ttp awai la. Tp tanam lg best kan...lama skit dia bertahan. save kannnn...hehehee

Tuesday, April 10, 2012

Dinner ngan Ikan sumbat Nyoq + budu....

Lauk dinner kami sekeluarga yang tidak seberapa...Bigboss nk makan ikan sumbat nyoq..jenuh gak haku dok cari resepi. Tak penah buat pon selama ni. Kalau ikan sumbat cabai tu slalu la sbb paberet. Laast2 jumpa kat blog CMG@tiffinbiru...terus save. Alhamdulillah sedap resepi tu..terima kasih CMG. Ikan bakaq ni lawn plak ngan budu...pastu masak lemak rebung + bayam+ udang..perghhhhh. Mola la nk tambah nasik x hengget muka pon dh bulat.hehehehehehee
Lama juga x dan nk update...jangankan kata nak buat n3..nk BW pon x dan. Apala yg dibzkan pon x tau kan...kalau ikutkan hati nk update blog sedia2. Camna nk buat ekkk...supaya slalu jek aku leh pos n3? Ada sapa2 nak tulong habaq sat dak? 
Malam ni ku gagahi juga...ni pon baru sudah siapkan oder Cheese tat 7 set. Sambil2 ilangkan panas badan ni haku mik kesempatan dok lepak sini plak....dh lama x buat tat banyak2 camni. Sonok plak kan....sejak anak masuk sekolah ni masa agak terhad nk mik oder..kalau ari cuti haku ok jeee. hehehhee..apepom Alhamdulillah dh siap tat haku. Sok akan di delivery kepada puan2 yg oder hokey. 
Resepi ikan sumbat nyoq tu nanti2 la haku update no...la ni haku nk p tdoq dulu..sok keja beb....mau x jg jenuh...tata

Friday, April 6, 2012

Jalan-jalan ke Penang

Jumaat tiba lagi...arini haku cuti. biasa la kat kedah ari cuti mingguan n ari yg ditunggu2. hari nila dpt buat xtvt bersama family. en.bigboss pula keja di Perlis so cuti mingguan dia sabtu dan ahad...selalu nk p mn2 kena tgg hari sabtu jela sbb masa tu je kami cuti sama.  tapi arini bigboss amik cuti sbb dia ada hal kat Penang, haku n anak2 follow le...
Lg pn arini si kakak pn cuti. lps bigboss settlekan hal dia leh la ronda. dh lama x mai penang ni. jalan pon ada yg berubah. kalau bg aku drive mau sesat neh. nnt haku update tpt2 mn yg kami singgah.  cr nasi kandaq line clear pn best juga kan...

Sunday, April 1, 2012

Mushroom Soup Homemade..delicious...

Ngeh3...buat juge mushroom soup ni semata2 nak joinkan dengan Garlic Bread...skali haku suda hantam 3 ketoi...bekpes pg td la....mmg besh...sah2 akan ada ulang tayang nanti....tenkiu kak Yatie dan Kak Izah Daut....Kak Izah..kite CNP lagik dari dapoqmu itewww,...


MUSHROOM SOUP
resepi: Minami@myR
sumber: kak Yatie
sumber: Kak Izah Daut



Bahan-Bahan
1 keping dada ayam
1500 ml air -boleh tambah lagi ikut kepekatan yg di kehendaki
500 ml susu segar ~ fresh milk
1 ketul kiub ayam - Yatie letak 2 ketul
1 tin kecil cendawan butang ~ dihiris
garam ~ secukup rasa *izah xletak
1 cawan tepung gandum-Yatie guna 1/2 cwn bancuh dngn 1 cwn air
Sedikit lada hitam




Cara Penyediaannya
Potong ayam kecil2.
Masukkan ayam dan air ke dalam periuk.
Rebus sehingga masak.
Masukkan susu dan kiub ayam.
Masak guna api yang perlahan.
Masukkan mushroom.
Masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat. Tambah perisa, garam dan gaul sebati.
Sedia untuk di hidangkan bersama roti.


*izah ikut kak Yatie
Kite ikut kak Izah dan kak Yatie....tenkiu yerrr

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)