Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Sunday, August 2, 2009

Biskut Bunga Cina


Sebelum dibakar (cun kan....)



selepas dibakaq (punya la kembang sampai x cunnn.....wuaaaaaaaa..sob2..sedey)

ni kes gediks nk pecah dara cookies press yg baru beli....plan nk buat mlm khamis tu tp dek kerana kehabisan tepung jagung x jd la wuat...so mlm jumaat tu aku paksa mr hubby p beli tepung jagung, dlm koi 10 dh masa tu...hahhahaha...zalim kan aku...pas2 x sempat gak nk buat sbb dh lewat n anak2 nk tdo......pospont lg la...dlm hati dh berkobar2 nk wuat.....tdo pon dh x lena mlm tu sbb dok teringat2 nk wuat biskut nih..(teruk kan aku nih..hahahahha)...last2 jaga koi 4pg x leh lena la pulakkk....haru sungguh ...so aku bangun & start godek2 kat dapoq wuat gak biskut nih...hahahahahahhaaa..koi 4 pg tuuuuuu...korang percaya tak...aku pon x bopa percaya la jugak.....muhahahahaahhahaha....dengan penuh semangat kesukanan aku buat 2 adunan...punya la tamak tahap gaban.....bila masuk ja dlm oven kuaq2 x dak pon ropa munge cina....dh jd bunga kembang setaman..frustnya hanya tuhan ja yg tahu.....puaih aku ngejas punya ngejas...bleh tahap tu ja....waaaaaaa...sedisssssnya hakuuuuuu.....munga cina aku x lawoooo..........x puaih hati btoiiii......papepon makasih kak hana dan k.nor Myr sbb sedap walaupon bunga x cun......napa bunga cina na x cun cam kak hana n k.nor punyaaaaaa.................kanapaaaaa??????

Bahan-bahan

  • 100gm mentega/marjerin
  • 90gm gula caster/halus
  • 1 biji telur (A)
  • 2 cawan tepung jagung
  • 1 cawan tepung ubi/kanji
  • ceri merah utk hiasan (potong kecil2)

Cara-cara

  1. Pukul mentega/marjerin dgn gula hingga putih(gebu). Masukkan telur dan pukul lg hingga kembang.
  2. Masukkan kedua2 tepung sikit demi sedikit hingga habis dan gaul sebati.
  3. Ambil acuan bunga dahlia dan masukkan adunan kedalamnya dan picit direct atas loyang yg dah digriskan (lebih elok jika lapikkan loyang dgn baking paper)
  4. Biasanya utk satu acuan tu boleh dpt 2 kuntum bunga cina. Sekiranya rasa susah nak kluar mungkin adunan terkeras sedikit, so amik sesudu kecil mentega/marjerin dan gaul pada adunan td hingga sebati
  5. Picit adunan keatas loyang dan buat lah hingga habis. Letakkan ceri yg dah dipotong di atas bunga cina td
  6. Bakar dalam oven (kepanasan 175C) sehingga masak (lebih kurang 15 minit bergantung pd saiz bunga tadi)
  7. Bila dah masak, kluar kan loyang dari oven dan jgn terus usik (sbb masa tu biskut ni agak berderai). Biarkan seketika dan alihkan ke redai supaya ia cepat sejuk. Hati2 masa mengalihkannya. Simpan dalam bekas kedap udara bila biskut dah sejuk.
  8. ** kalau lepas kita bakar biskut ni dan kelopak bunga tu collapse/penyek tandanya doh dah terlembik, so tambahkan sikit tepung ya..





No comments:

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)