Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Wednesday, August 19, 2009

Moist Orange Cake


Wahahahaha..pepagi haku nk tayang Moist Orange Cake yang aku buat ptg smlm....kehkehkeh....dap dan mmg moist sampaikan masa potong cam nk relai ja...ermm..puaih hati ngan kek nihhh....dengan bau orangenya..perghhhh...menusuk kalbu btoi........disbb kan nk masak gas x de...so aku balik godek buat kek nihhh...slalu asik buat kek coklat jek kali ni tukaq selera....asalnye nengok kat blog kak ummi yg teror n rajin sesgt masak tuuu (kontrol kak Ummi..jgn kembang2...kehkehkehhh...) terus tergude n tak tertahan2 lg nk buat w/pon x de buah orange...ku curah jek sunquick....ngeh3...resepi asal dari g-hah@myr nun...makasih sume2 sbb kongsi resepi yang best2.....aku ni rajin copy paste jekkkk......so layannnnnnzzzz....


Korang tgk la hampir hancoq kek ni aku kerjakan....keh2....nih haku dh cup doluuu..
jemput2....pakat2 cubit srg skit na.....

Bahan:- (loyang bulat 8 inci)
  • 1 cawan tepung kek/tepung naik sendiri
  • 4 biji telor - asingkan kuning dan putih
  • 1 cawan gula aising
  • 1 cawan mentega
  • 1 biji limau sunkist - diparut kulitnya dan diperah jusnya
  • 1 camca besar ovalette (*akak letak 1/2 camca besar jek, dah habis daa)
Cara Membuat:-
  1. Dalam mangkuk, putar putih telor sehingga bertanduk (diterbalikkan tak jatuh/soft peak).
  2. Dalam mangkuk lain, masukkan putar gula aising dan mentega hingga ringan.
  3. Masukkan jus limau dan kulit limau. Pukul sebati.
  4. Masukkan ovalette dan putar lagi.
  5. Masukkan kuning telor dan tepung berselang seli sambil diputar lagi hingga sebati.
  6. Kemudian masukkan putih telor dan pukul dengan kelajuan perlahan.
  7. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah digris dan dialas dengan baking paper.
  8. Bakar pada suhu 145 C selama 1 jam/hingga nampak kek mula lekang di bahagian tepinya.
  9. Bila telah masak, buka sedikit pintu oven dan biarkan 5 minit di dalam oven.
  10. Kemudian keluarkan kek dan sejukkan di atas redai.

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)