Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Sunday, August 30, 2009

Gulai Lemak Ikan Talang wif Rebung



Gulai Lemak nih buat berbuka ptg khamis arituu...dap...x penah buat lg ikan talang ngan rebung...slau buat dengan terung jek....ehehheee...ropa2nya sedap gua ckp lu......tumih darat plak......munkin sbb sbb tunjuk ajaq dr kak ila kot...(dia ni member opis haku..mmg teror bebenor bab masak nih...tq kak ila ekkk)..so layan gambaq je la...x tau nk tulih resepi camna sbb aku pakai agak2 jek....kihkihkih...len kali aku buat aku cuba sukat nah..maklumla...ptg2 skrg ni mmg x menang tangan nk settle bahagian masak nih...balik keja jek terus sinting lengan baju.bersilat didapoq nk siapkan juadah berbuka....so layanzzz jek gambaq bihh

Daging Kandar



Resepi beh dari kak asma@myr..mmg seeeeedaaaaappp................heheh......pekena ngan nasik panas2..perghhhh...mmg kenyang...wakakakaka...mr.hubby mkn bertambah2....tq kak asma yee...na copy paste jek ekkk....

Bahan-bahan ( 6 orang )

  • 1/2 kg daging
  • 6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
  • 2 sudu besar kicap pekat maggi
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
  • 1 labu bawang besar(dimayang)
  • 1 ulas bawang putih (dimayang)
  • KUlit kayu manis dan bunga lawang
  • sedikit daun kari
  • garam dan perasa

Cara-cara

  1. daging dibersihkan hiris dan direbus(simpan air rebusan)
  2. Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
  3. Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
  4. Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
  5. bila dah sebati kuah masukkan daging dan air rebusan daging.
  6. Masukkan garam dan perasa.kacau lagi
  7. Perasakan dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.
  8. sesuai dimakan dengan nasi dan roti

Wednesday, August 26, 2009

Menu Berbuka smlm


Salam sumeee....lama x dpt nk wuat N3...bkn x msk tp x sempat nk snap gambaq pon..maklum la....ari bekerja...blk2 jek terus berperang kat dapoq takut x dan nk buka posa...dh siap masak mmg ngam2 masuk waktu berbuka...so...mmg lupa dh nk snap gambaq...balun dulu...lps kenyang baru teringat....muahahhahahaahh......gelojoh btol kan...?...ptg smlm aku blk masa break hour n masak apa yg sempat...so ptg tu x dak la rush sgt...so sempat la aku snap hidangan berbuka kami.....yuk..layanzz gambaq...



Udang nih aku blasah 2 ekoq aku sorang...muahahaha.....manih jerk....



yang nih paling menggude jiwaku...perghhhhh.....




lupa plak sambal nk interprem skali

Thursday, August 20, 2009

Salam Ramadan Al Mubarak



Salam Ramadhan semuaa....sok lusa kita akn menempuh ramadan bulan mulia...semoga sinar Ramadan ini menyucikan jiwa kita semua dari segala dosa dan kesalahan...dan dikesempatan ini juga Na igin memohon ampun dan maap kepada semua sahabat2 dia alam maya dan juga dialam nyata andai ada terkasar bahasa, terlajak perbuatan yg mengguris hati,tercopy paste resepi..tertiru resepi..kehkhehkehhhh..........semoga persahabatan yg ikhlas terus kekal dan semakin erat.

Wednesday, August 19, 2009

Moist Orange Cake


Wahahahaha..pepagi haku nk tayang Moist Orange Cake yang aku buat ptg smlm....kehkehkeh....dap dan mmg moist sampaikan masa potong cam nk relai ja...ermm..puaih hati ngan kek nihhh....dengan bau orangenya..perghhhh...menusuk kalbu btoi........disbb kan nk masak gas x de...so aku balik godek buat kek nihhh...slalu asik buat kek coklat jek kali ni tukaq selera....asalnye nengok kat blog kak ummi yg teror n rajin sesgt masak tuuu (kontrol kak Ummi..jgn kembang2...kehkehkehhh...) terus tergude n tak tertahan2 lg nk buat w/pon x de buah orange...ku curah jek sunquick....ngeh3...resepi asal dari g-hah@myr nun...makasih sume2 sbb kongsi resepi yang best2.....aku ni rajin copy paste jekkkk......so layannnnnnzzzz....


Korang tgk la hampir hancoq kek ni aku kerjakan....keh2....nih haku dh cup doluuu..
jemput2....pakat2 cubit srg skit na.....

Bahan:- (loyang bulat 8 inci)
  • 1 cawan tepung kek/tepung naik sendiri
  • 4 biji telor - asingkan kuning dan putih
  • 1 cawan gula aising
  • 1 cawan mentega
  • 1 biji limau sunkist - diparut kulitnya dan diperah jusnya
  • 1 camca besar ovalette (*akak letak 1/2 camca besar jek, dah habis daa)
Cara Membuat:-
  1. Dalam mangkuk, putar putih telor sehingga bertanduk (diterbalikkan tak jatuh/soft peak).
  2. Dalam mangkuk lain, masukkan putar gula aising dan mentega hingga ringan.
  3. Masukkan jus limau dan kulit limau. Pukul sebati.
  4. Masukkan ovalette dan putar lagi.
  5. Masukkan kuning telor dan tepung berselang seli sambil diputar lagi hingga sebati.
  6. Kemudian masukkan putih telor dan pukul dengan kelajuan perlahan.
  7. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah digris dan dialas dengan baking paper.
  8. Bakar pada suhu 145 C selama 1 jam/hingga nampak kek mula lekang di bahagian tepinya.
  9. Bila telah masak, buka sedikit pintu oven dan biarkan 5 minit di dalam oven.
  10. Kemudian keluarkan kek dan sejukkan di atas redai.

Tuesday, August 18, 2009

Baby Bread Puding


Projek bekpes pg td.......tu pon sbb ada kejadian yang menyebabkan terjadinya puding nih...cam biasa aaa pg2 bangun aku akan buat moi+ sup utk siadik ke rumah pengasuh...bila ku petik2 dapoq gas x mo nyala.....aik???? rosak ka??? nk kena bli baru ka???isk3...ku pon dok try2 sampai berpeluh2 pon x nyala gak....isk..saipa plak....smlm aku msk ok je....aku pon panggil mr hubby mai tgk...dia pon petik2..ermm..nih gas dh abihhh...cisssss...dan cisss lagik.....smlm aku masak ok jek,....cemana leh tetiba pg ni gas abess plak...so.....aku masak nasik dlm rice cooker....bayam tu plak aku wak umah pengasuh minta tlg dia msakkan....nk buat camna la.terpaksa.....ihiks3....so dh aku pon bgn awai kan...aku buat la puding nihhhh....dh roti gardenia butterscoth tu ada sampai 2 munkuih....so aku x dak la letak gula lagikk...resepi ni tgk kat dapoq kak ummi.....resepi asal dari sifu kat myr nun..kak fida...tq both of u...kak ummi......na copy paste jek...jgn mareeee aaaaa......

Bahan-bahan ( 6 keping ):-
  • 2 keping roti putih
  • 2 sb tepung jagung
  • 3 sb gula halus
  • 100 ml susu cair
  • 2 biji telur(guna 1 putih telur saja)
  • 1-2 titik esen vanilla
  • sedikit buah2an campuran/kismis/kurma atau lain2 ikut selera
    sedikit gula icing untuk tabur atas puding - (akak tk tabur pon)
  • mangkuk muffin - disapu majerin
Cara-Cara:-
  1. Roti di siat2 kecil atau potong 1 inci persegi.
  2. Tepung, gula, susu, telur dan esen dikacau hingga sebati.
  3. Masukkan roti dan buah2an campur(akak bubuh kismis aje) ke dalam mangkuk muffin.
  4. Tuangkan campuran susu sambil ditekan2 roti supaya meresap. Buat hingga habis.
  5. Susun mangkuk2 muffin berisi puding atas dulang pembakar dan bakar hingga masak kecoklatan.
  6. Biarkan puding roti seketika dan keluarkan dari mangkuk muffin(hati2 sbb masih panas).Ketika menghidang,taburkan gula icing diatas puding.

***Sedap juga kalau menggunakan roti berperisa buah2an.

Daging masak Lemak Cili Padi....



nih menu mkn malam ari ahad.....nih baru sempat buat n3....bz plak semenjak 2 menjak nihhh..pas2 x dak pa yg best n baru nk buat n3...masak yg biasa2 jek...malas nk buat siaran ulangan...asik2 mende yg sama kan.......
ni masak lemak cili padibiasa tu la...cuma aku letak daun kunyit..best sgt aroma dia....so jd len la sket kan...manyak gak buat...tp habesss....syok2..len kali leh buat agi...mr hubby pon suke......
resepi x dapet nk bg sbb aku main campak jek...tu la masalah aku...masak pakai hentam jek boh apa aku suka...lupa nk sukat.....ala...masak lemak cili padi jek...korang lg teror kan?kan?kan?

Cocoq Udang



Mari..mari..mariiiiiiiiiii..panas2....cucoq udangggg2....(kehkehkeh)..cam pasaq malam aihhh...nih buat ptg sabtu nun...buat minum2 ptg.....mlm mkn kat luaq..kehkekehhh..layannnnnn...

Thursday, August 13, 2009

kek marble n pokok kangkung


Buat utk bg kat kenduri akad nikah umah sepupu belah mr hubby. hehehe...


pokok kangkung haku tanam...dlm polybag jek.....



Cotton Soft Japanese Cheesecake

erm...lama haku x buat n3..bz semenjak 2 menjak nih...x dak apa yg besh aku nk tepek...masak pon idak....keh3..kira gantung piyuk la 4-5 ari bcoz aku dok concerntrade mengemas umah..keh3 (alasan le kan)..so sbb lama x baking x de apa2 la kudapan utk mr hubby pepak ptg2...hehehe...smlm aku pon merajinkan diri membuat ciskek nihhh...dr alma@MYR...tq alma...dh manyak kali wuat kek ni sbb menjadi kegeraman mr hubby....

Bahan-bahan ( 8-inci )

  • Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
  • Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon

Cara-cara

  1. Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
  2. Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (n i double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferab ly ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).

  5. Ni kek yg baru siap bakar, ter-over golden brown sket hihi (oven buat hal jap, signal kena beli oven baru kot adehhh kantoiii).


Wednesday, August 5, 2009

Marble Cheese Brownies



Dh lama teringin nk wuat brownies ni...tp memandangkan tahap kerajinan yg kureng sbb gusi haku telah membengkakkan dirinya dgn jayanya...so ari isnin tu aku buat gak....tgk resepi ni di dapoq CMG. Resepi asal dari RinnChan.....yuk layan resepinyaaa...psttt CMG kite Copy N paste dari blog U ekkk....jgn maree aaaaa.....


BAHAN BROWNIES :-)
250 g mentega
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan gula halus
3 biji telur gred B
1 1/2 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1 camca teh soda bicarbonate*(*digaul rata dan diayak)
1 camca teh esen vanilla

BAHAN CHEESE :-)
250 g cream cheese
1 cawan gula halus (mat guna 3/4 cawan)
1 biji telur gred B

CARA MEMBUATNYA :-
  1. Lenser tin berukuran (10 x 10 x 2) inci dengan mentega, alas dengan kertas minyak, biar kertas minyak terlebih dari tin. Lenser juga kertas minyak dengan mentega. Panaskan oven pada suhu 175C.
  2. UNTUK BROWNIES :- Cairkan mentega (gunakan kaedah double-boiler) hingga cair, masukka serbuk koko dan kacau hingga rata. Kacau gula halus + telur dengan whisk hingga sebati. Masukkan ke dalam bancuhan koko + butter dan gaul rata. Masukkan susu cair, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil diadun hingga sekata. Tuang esen vanilla, gaul rata dan asingkan adunan ini lebih kurang 1 1/2 camca besar untuk dibuat corak atas cheese. Tuang selebihnya dalam loyang tadi, bakar 25 - 30 minit atau hingga brownies masak.
  3. UNTUK CHEESE TOPPING :- Putar cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur dan putar lagi hingga berkrim. Tuang atas brownies tadi dan ratakan. Isikan adunan brownies yang diasingkan tadi dalam piping beg, dan buat beberapa garisan lurus, kemudian lorekkan untuk mendapat hasil seperti dalam gambar. Sambung membakar selama 15 - 20 minit lagi atau hingga masak, biarkan betul2 sejuk, baru dipotong untuk dihidangkan...
CATATAN MAT GEBU :- Mat simpan brownies ni dalam peti sejuk selama 45 minit hingga 1 jam, tujuannya, bila kita potong, ia akan menghasilkan potongan yang cantik dan licin...

Tuesday, August 4, 2009

Monday, August 3, 2009

Talam Pandan



dh manyak ari dok teringin nk mkn...ada gak bli kat kafe tp x menepati citarasa....frust aje...last2 smlm ku gagahi juga godek2 buat walaupon x nah buat ...hahahaha...jadik aaa...aku sukeeee...aku sukeeeee......puaih hati aku mkn....tp bahagian potong tu nampak sememeh jek...muahahhahaaa.resepi dikidnap drpd HAZLIZA BT HATTA kat MyR nun...tqvm kak....mmg menepati citarasa..maap ekk tukaq jd pandan.......suka bau harum pandan tuuuu...minta halal yek...makasih sudi kongsi resepi kuih2 lama ni.......ssh sgt nk cr yg sedap...kite CnP je kak......kut2 ada kwn2 yg tingin nk blajaq...

Bahan-bahan ( Dalam 10 orang makan )

  • BAHAN A: bhgn bwh
  • Tepung beras dan 3 sudu besar penuh tepung gandum -jadikan 1 cawan.
  • Gula merah 150 grm,2 1/2 sudu besar gula putih, 2 cawan air dan sehelai daun pandan - dimasak sehingga mendidih-sejukkan.(ukuran gula kurang manis-tambahkan gula kalau nak manis).
  • Secalit kapur- bekas2 sahaja (jangan banyak sebab adunan akan menjadi keras).
  • Campur kesemua bahan sehingga sebati - tapiskan.(ukuran 1 cwn tepung dan 2 cawan air gula).
  • BAHAN B: bhgn atas
  • 1 kotak santan (cap ayam)-dicampur dgn air-jadikan 1 1/2 cawan.
  • Tepung beras 1/3 cawan -(2 1/2 sudu besar).
  • Garam secukup rasa.
  • Campur kesemua bahan sehingga sebati - tapiskan.

Cara-cara

  1. Panaskan pengukus.
  2. Loyang digris dgn sedikit minyak.Masukkan bahan A.Dikukus 30 minit.
  3. Lepas 30 minit, jika adunan dah masak tapi ada air kukusan diatasnya. pedapkan dengan tisu(kitchen towel). Lorekkan dengan garfu supaya adunan atas boleh melekat.
  4. Masukkan bahan B keatas bahan A dengan perlahan2.(kacau sedikit adunan B sebelum dituang).Kukus selama 30 minit lagi.
  5. Apabila adunan dah masak tapi masih ada air kukusan.Pedapkan lah dengan kitchen towel ok.
  6. Disejukkan kuih ini terlebih dahulu sebelum dipotong.Selamat mencuba.

Ketupat & Rendang Daging



nih bekai bekpes pg td...aku x buat pong..my MIL yg bg...ku blk kukus n buat rendang daging tu jek...anak2 suka sgt ngan ketupat...sikakak skali bedal 3-4 bj....tp dia paling suka yg pulut hitam punya....ermmm..koran layan jela gambaq tuuu...

Ikan Merah Kukus



aku ni x bopa minat bahagian ikan2 stim ni...tp nengok ke ikan siakap CMG ni nih teringin le pulok.....disbbkam mr hubby x suka ikan siakap ...ku tukaq la ikan merahh...mmg marvelles la resepi nih...dap...aku bantai sekoq (yela dh buat pon 2ekoq jek...)......angkat2 terus hidang ngan nasik panas....gu plak ngan rendang daging...perghh..........habih nasik seperiuk...wahahahaha........CMG kite CnP je ekkk...maleh la nak taip...ampun ekkk...

Bahan-bahan ( 5 - 6 orang )

  • 1 ekor ikan siakap (ikan merah/kerapu atau ikan bawal putih pun ok(
  • 1/2 camca teh garam
  • 1/2 camca teh tepung jagung
  • 1/2 camca teh lada sulah
  • 3 camca besar jus limau kasturi*
  • 1 1/2 camca besar minyak masak*
  • 1 1/2 camca teh gula*
  • 1/2 camca teh garam*
  • 5 - 10 biji cili padi, dihiris*
  • 2 batang serai, dihiris halus*
  • 1/2 kuntum bunga kantan, dihiris*
  • 1 helai daun limau purut, dihiris halus*
  • 1/2 inci halia muda. dihiris halus*
  • 2 ulas bawang putih, dihiris halus*
  • 1/2 camca teh tepung jagung*
  • 1/2 camca teh serbuk pati ikan bilis atau 1/2 kiub pati ikan bilis maggi*.

Cara-cara

  1. Ikan dicuci bersih dan lumurkan dgn garam, tepung jagung dan serbuk lada sulah. Ketepikan sementara membuat sosnya.
  2. Dalam satu bekas satukan kesemua bahan sos (yang bertanda '*") hingga sebati. Ketepikan.
  3. Panaskan kukusan dan sediakan bekas tahan panas. Letak ikan tadi ke dalam bekas tahan panas dan tuangkan sosnya rata termasuk bahagian dalam belahan perutnya. Kukus kurang lebih 10 minit bergantung pada saiz ikan atau apa bila daging ikan bertukar menjadi putih. Siap untuk dihidangkan dgn nasi hangat.
  4. Selok-eloknya dimakan segera selepas proses mengukus.

Sunday, August 2, 2009

Biskut Bunga Cina


Sebelum dibakar (cun kan....)



selepas dibakaq (punya la kembang sampai x cunnn.....wuaaaaaaaa..sob2..sedey)

ni kes gediks nk pecah dara cookies press yg baru beli....plan nk buat mlm khamis tu tp dek kerana kehabisan tepung jagung x jd la wuat...so mlm jumaat tu aku paksa mr hubby p beli tepung jagung, dlm koi 10 dh masa tu...hahhahaha...zalim kan aku...pas2 x sempat gak nk buat sbb dh lewat n anak2 nk tdo......pospont lg la...dlm hati dh berkobar2 nk wuat.....tdo pon dh x lena mlm tu sbb dok teringat2 nk wuat biskut nih..(teruk kan aku nih..hahahahha)...last2 jaga koi 4pg x leh lena la pulakkk....haru sungguh ...so aku bangun & start godek2 kat dapoq wuat gak biskut nih...hahahahahahhaaa..koi 4 pg tuuuuuu...korang percaya tak...aku pon x bopa percaya la jugak.....muhahahahaahhahaha....dengan penuh semangat kesukanan aku buat 2 adunan...punya la tamak tahap gaban.....bila masuk ja dlm oven kuaq2 x dak pon ropa munge cina....dh jd bunga kembang setaman..frustnya hanya tuhan ja yg tahu.....puaih aku ngejas punya ngejas...bleh tahap tu ja....waaaaaaa...sedisssssnya hakuuuuuu.....munga cina aku x lawoooo..........x puaih hati btoiiii......papepon makasih kak hana dan k.nor Myr sbb sedap walaupon bunga x cun......napa bunga cina na x cun cam kak hana n k.nor punyaaaaaa.................kanapaaaaa??????

Bahan-bahan

  • 100gm mentega/marjerin
  • 90gm gula caster/halus
  • 1 biji telur (A)
  • 2 cawan tepung jagung
  • 1 cawan tepung ubi/kanji
  • ceri merah utk hiasan (potong kecil2)

Cara-cara

  1. Pukul mentega/marjerin dgn gula hingga putih(gebu). Masukkan telur dan pukul lg hingga kembang.
  2. Masukkan kedua2 tepung sikit demi sedikit hingga habis dan gaul sebati.
  3. Ambil acuan bunga dahlia dan masukkan adunan kedalamnya dan picit direct atas loyang yg dah digriskan (lebih elok jika lapikkan loyang dgn baking paper)
  4. Biasanya utk satu acuan tu boleh dpt 2 kuntum bunga cina. Sekiranya rasa susah nak kluar mungkin adunan terkeras sedikit, so amik sesudu kecil mentega/marjerin dan gaul pada adunan td hingga sebati
  5. Picit adunan keatas loyang dan buat lah hingga habis. Letakkan ceri yg dah dipotong di atas bunga cina td
  6. Bakar dalam oven (kepanasan 175C) sehingga masak (lebih kurang 15 minit bergantung pd saiz bunga tadi)
  7. Bila dah masak, kluar kan loyang dari oven dan jgn terus usik (sbb masa tu biskut ni agak berderai). Biarkan seketika dan alihkan ke redai supaya ia cepat sejuk. Hati2 masa mengalihkannya. Simpan dalam bekas kedap udara bila biskut dah sejuk.
  8. ** kalau lepas kita bakar biskut ni dan kelopak bunga tu collapse/penyek tandanya doh dah terlembik, so tambahkan sikit tepung ya..





Sotong Goreng Kicap



nih kes main campak2 je masak..so nk bg resepi aku pon x sure apa yg aku boh....ngeh2...ala korang lg teror kan...apa yg penting..bubuhh kicapp....muahahhaahhahaa....jd la sotong goreng kicap....

Cookie Press



toys baru haku baru bli dr member kat tpt keja...hehehehe..puaih hati aku...lps ni x de la teruk sgt nk memicit kalo bua cookies.....suke..haku sukeeeeeeeeeeee.........

Daging Merah Ala Thai



Lauk ni cilok kat dapoq kak hana....ngeh3...dap2...tp aku telah menderhaka sbb letak cili padi mengikut piawaian tahap kepedasan haku...hahahhaa...ampun na tuan empunya resepi.........kak hana kite copy je ekk dr blog akak...tq...

Bahan-bahan
  • 1/2 kg daging lembu (direbus sampai empuk)
  • 2 ulas bawang putih diketuk
  • 1 labu bawang besar dipotong bulat
  • 1 sudu besar cili giling
  • Sedikit sos tiram
  • Sedikit sos ikan (thailand mari)
  • Sedikit sos tomato
  • hana tmbh halia ketuk
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Daun ketumbar/daun sup/daun bawang untuk hiasan (mana2 pun boleh)
Cara-cara
  1. Daging yang dah siap direbus tu potong nipis2 ya.
  2. Panaskan minyak sikit, goreng daging dulu sampai kuning2 sikit, ketepikan.
  3. Tumis bawang putih n halia sampai naik bau, masukkan cili giling.
  4. Goreng2 sikit agak2 garing tu bolehlah masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato.
  5. Masukkan daging tadi dan bawang besar yg dihiris kacau2 dan rasa garam dan gula.
  6. Kalau nak kuah lebih bubuh air sikit dan tambah sos tomato.
  7. Dah masak bolehlah diangkat dan hidangkan. Taburlah daun ketumbar yg dihiris tadi biar lawo sket.



nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)