Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Saturday, November 19, 2011

Kek Coklat again n again



Buat lg kek ni atas permintaan....resepi sila semak dlm ni la..malaeh nk taip dhh

Friday, November 18, 2011

Strawbery Coklat Marble Cake


Projek malam smlm....dh lama tak buat tat, lupa habih skill. Tp alhamdulillah...torn out elok. Kek pon menjadi jerrr,,,,,kek ni dari resepi kak Fida@MyR. Thanks kak Fida...dh penah buat byk kali dh kek ni....mmg best. ...

Bahan-bahan ( 1 loyang 12x12inc. / 10x7x3inc(2 loyang) )

Sumber asal:Kak Fida@MyR

  • 10 biji telur
  • 85 ml air
  • 450 g gula halus
  • 420 g tepung Hong Kong*
  • 115 g tepung gandum*
  • 2 sk baking powder*
  • 1 1/2 sb ovallete
  • 400 g mentega - dipukul kembang
  • 1 sb strawberry paste
  • 1 sb choc. paste
  • sedikit pewarna merah
  • 2 sk esen vanilla

Cara-cara

  1. Ayak bahan2 bertanda*
  2. Satukan semua bahan dlm mangkuk mixer kecuali mentega,paste, pewarna dan esen dan dipukul hingga kembang.
  3. Setelah itu masukkan mentega dan kacau hingga rata dan sebati.
  4. Adunan dibahagi kpd 3 bahagian dan setiap satu bhgian di bubuh choc. paste,satu bhgian strawberry paste dan warna merah dan satu bhgian dibiarkan warna asal dan dibubuh esen vanilla.
  5. Loyang dialas dan digris. Tompok2kan adunan seperti marble bermula dgn putih,merah,choc. dan ulang hingga habis.Bakar hingga masak pd suhu 160C selama 45 min.
  6. Paste dan pewarna boleh di tambah atau diubah ikut citarasa masing2. Jika tiada choc. paste dlm simpanan, boleh juga digantikan dgn 2 sb serbuk koko dilarutkan dgn sedikit air panas utk dijadikan paste.

Thursday, November 17, 2011

Bun Nescafe Filled with Tablerone Chocolate Kak Ros Jintan Manis


 Stok last tepung high protein kat umah....bila la nk p cr bahan2 baking pulak nih. Banyak lg resepi roti nk cuba ni. hehehehe,,,,keciwi tak abih g....Resepi ni darpada kak Ros Jintan manis. Memang banyak resepi roti kat blog dia..Masa membakar roti ni mmg harum satu umah ngan bau nescafe...Fizikalnya mmg gebus gebas ...tp rasa kureng skit munin haku terkurang gula rasanya. Takpa,,,len kali akan di adjust . Apepon roti ni mmg lembut sgt. Akan cuba lg nanti...Halalkan yer kita amik resepi dan tepek kat cni.

Geeebusss kannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn...sila abaikan tgn itewwww

 Bahan bahan

180 gram tepung roti
50 gram tepung gandum
3/4 biji telur
1 sudu besar susu tepung
2 sudu besar marjerin
1 1/2 sudu besar yis
100ml susu segar
2 sudu besar gula
1 paket nescafe excella (kite guna nescafe 3 in 1)
3 paket mini tablerone coklat

Cara-cara
1) Kalau ada BM pilih menu dough dan ON jer, kalau takde campurkan semua bahan dalam bekas adunan kecuali marjerin dan uli hingga menjadi doh.

2) Masukkan mentega dan uli sehingga doh menjadi licin dn lembut. Perap doh selama 1 jam

3) Selepas doh diperap, uli roti sekali lagi dan bahagikan doh mengikut besar yang anda suka. Biarkan seketika selama 10 minit. Kemudian bentukkan roti dan boleh isikan inti coklat toblerone yang telah dipotong kecil

4) Atur roti yang telah disediakan ke dalam loyang 4 segi yang telah dilenser dengan marjerin. Perap sehingga roti naik dua kali ganda

5) Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah. Gliss roti dengan baki telur + 1/2 sudu kecil susu dan beberapa titik madu dan bakar selama 18-20 minit atau sehingga perang. Bila roti sudah masak keluarkan dari oven dan sapukan dengan marjerin.

6) Sejukkan roti di atas redai dan simpan didalam bekas kedap udara , sedia untuk dihidangkan dan amat sesuai untuk sarapan atau minum petang. Selamat mencuba.

Friday, November 11, 2011

Pizza Gebu resepi Cik Mat Gebu...

Pagi td bekpes ngan Cream Puff...malam ni kita dinner ngan Pizza pulak okeh. Ternak lemak lagi ni...hedehh..Usha tengok topingnya udah le, lemak berkrin tuuu. Bertimbun-timbun. Apapon memang tangkap lentok laa layan pizza ni. Bestt..sedap dimakan panas2. Sempat snap yg ni jer..masa potong dh tak sempat lg nk snap. Semua tak sabo2 nk ngap....Topping pizza ni haku humban jek apa yg ada dalam peti ais tu. Capsicum (btui ka eja nih?) pon tak da. Haku bantai letak mix vege je...masa kuarkan bahan2 utk topping tu terperasan sosej sudah monopous daaaaa. Panik jugak sekejap td sebab Base dh siap uli...cepat2 haku sms  Bigbos minta tolong dia belikan sosej +mayonis on the way dia blk keja tu. Alhamdulillah...selamat. Kalau idak jd pizza vegetarian la. Letak sayoq saja..haaa...ntah2 sedap pa noh...
Resepi cam biasa haku skodeng kat Dapoq Cik Mat Gebu yang pames amos tu...Tenkiu CMG. Minta halalkan ilmu yg kita amik ni..pastu kita CnP skali (melampau btui haku kan...malas cap apapon tak tau). Apapon siyes cakap pizza ni mmg kena la ngan anak tekak dan perut stokin haku....hahahahhaa..caiyok2..semak resepi marbeles ni...
Pstttt..psssstttt...keju mozarella lebih byk lagi..esok lusa tulat tungging buyung ada lg la pizza dok posing kat sini....hahhha. keciwi x abih g nihhhhhh

Pizza Gebu 
BAHAN-BAHAN DOH PIZZA :-)
300 g tepung gandum
6 g instat yeast
20 g mentega
10 g gula halus
1 camca teh bread improver (optional)
1/4 camca teh garam
1 1/2 camca besar madu
170 ml air
Sedikit tepung untuk ditabur

BAHAN-BAHAN PIZZA GEBU :-)
4 batang sosej ayam "ayamas", hiris serong
4 hirisan gegelang red capsicum
4 hirisn gegelang yellow capsicum
4 hirisan gegelang green capsicum
1 biji bawang besar, hiris bulat (optional)
175 g keju mozzarella, hiris nipis2
Sos tomato dalam botol secukupnya
4 camca besar mayonnaise

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK DOH PIZZA :- Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu. Tambah mentega dan terus meggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung. Kemudian bulat2kan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk dok kecuali tepung untuk ditabur, ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan "ON", buat hingga siap.
  2. UNTUK PIZZA GEBU :- Panaskan oven pada suhu 190C, sediakan 2 dulang pizza berukuran 9 inci, sapu dengan sedikit mentega. Ketepikan. Keluarkan doh, bahagikan doh tadi kepada 2 bahagian sama besar. Ambil satu, tabur sedikit tepung dan canai bulat. Alihkan ke dalam dulang pizza, tekan2 dengan hujung jari hingga memenuhi dulang tadi dan biarkan kelilingnya sedikit tebal. Letak 2 camca besar mayonnaise, ratakan dan letak pula sos tomato, ratakan. Susun bahan untuk pizza atasnya (buat 2 bahagian) dan diakhiri dengan keju mozzarella. Bakar 20 - 25 minit hingga keju mencair dan roti kelihatan kuning keemasan. Keluarkan dari oven dan hidangkan segera bersama sos kegemaran. Buat kaedah sama juga untuk satu bahagian lagi..

Thursday, November 10, 2011

Cream Puff inti Cream Custard ...sedap ropanya

 Yuhuuuuu..malam ni lps makan nasik kita supper ngan cream puff pulak...bleh ke camtu. Habis bila la nk kuruih camni. adehhh. Makan tak hengat punya.
Resepi cream puff ni dh lama dok simpan jerr...masa tu x da oven..lps beli oven tak buat2 jg. Tengahari tadi kuar lunch ngan my Sis dia stori psl dia buat cream puff tak cukup teloq, jd ketoi batu dan kisah lawak lak psl cream puff keras tu. Heheheheheee...mlm ni dok lepak2 layan Fb tetiba datang seru nk cuba buat...skodeng2 kat dapoq kak Azlita yang berseni tu mmg ada resepi skali ngan step by step lagik..nk tgk yg cun click SINI . Kak Azlita kita minta izin yerr amik resepi ni..nk tepek utk rujukan kemudian hari. Resepi asal dari Kak Yani@MyResepi..terima kasih Kak Yani & Kak Azlita.



CREAM PUFF
by : Yani
Skodeng dari: AZLITA@Masam Manis

100ml air

45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g)

Mula-mula, panaskan oven pada suhu 200C.
Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya.
Kalau guna loyang kuih tak payah alas kertas aluminium, terus aje sapukan butter
Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih hingga bercampur.
Tepung gandum di ayak

Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.

  1. Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat. 
  2. Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api. 
  3. Masukkan telur, kacau cepat-cepat  
  4. Inilah hasilnya setelah dicampurkan dengan telur. 
Masukkan adunan ke dalam piping bag.
Gunakan nozel 1 cm. Kalau tak de potong aje bucu plastik anggaran 1 cm
Pipe kan ke atas dulang
Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan cream custard.

CREAM CUSTARD
by : Honey

1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanila - ita tambah
sedikit pewarna kuning - ita tambah

Masukkan tepung, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk. 
Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
Masukkan telur dan kacau lagi. 
Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. 
Masak sehingga pekat. 
Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata. 

Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.

Main-main ngan BC




Malam ni sesaje sonok2 nk main ngan BC. Buat atas permintaan si kakak yang nk kek strawbery. Haku terlebey rajin skit haku buat versi cupcake dan letak edible image Boboiboy kat atas tu. Macam2 design ada macam2 tu tp yg ni jer nampak senonoh sket,......kira aci la kan. Wokeyla..mata pn dh ngantok. I go to sleep dulu no. Gud night...

Tuesday, November 8, 2011

HePy BeSdAy KaK ......wish u always be my Friends...

Assalamualaikum..selamat pagii semuaaa....N3 Spescial buat MAMASYAZA. Happy Balated Besday ekk kak...selamat hari tua..hehehehee. Nk buat semalam N3 ni sebenaqnya, skali haku dh tertdo la..aiyakk...kantoi2. Arini pon takpa kan kak. Haku doakan semoga kak akan mendapat kebahagian dan sentiasa dilindungi Allah swt hendaknya. Semoga persahabatan akan terus kekal indah selamanya..aminnnnnn.
Psstttt..psssstttt...nk kek..nak kek....Sok mai belanja haku ngan wak kek sebiji tau..hahahhaahaa


Sunday, November 6, 2011

Kek Coklat utk Aidil Adha

 Assalamualaikum  & Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha..hehehe..dh nak masuk hari kedua baru sempat jengok cni. Raya ni haku mmg tak da mood nk buat kuih raya. Dulu haku tak kira raya apa mesti buat kuih raya. Sebab utama arwah mak suka sangat makan kuih raya dan dia akan call tanya kuih apa yg haku buat tiap2 kali nk raya. Tp semua tu dh tinggal kenangan manis yang tak mungkin akan berulang lagi...rindu sgt kat mak....Huhuhuhu...Al-Fatihah buat Mak Tercinta.Raya kali ni jg MIL & FIL tak ada kerana menyahut panggilan Haji..Algamdulillah..semoga Mak & Ayah mendapat Haji yang Mabrur..Aminnnn....
Kali kedua buat kek coklat ni. Resepi dh penah tepek masa 1st time buat aritu...korang leh la godek2 cari. Kek coklat yg mmg terserlah kegebuannya sampai nk potong naik risau...gebusss sgt2. Memang best sgt. Kek coklat ni buat untuk waklik kanpung utk ayah. Sebab mmg haku tak buat hatta sejenis pon kuih raya. Buat 2 biji...sebiji besar utk waklik kampung, lg sebiji saiz kecik je habuan kat umh. Haku blk sehari jek sbb lps sembahyang raya kena blk Umh my MIL sbb BIGBOSS nk pegi surau kat kg kerana ada majlis korban. Selalu my FIL yang pegi. Kira ganti la kan....


Friday, November 4, 2011

Dapat pembantu Baru lerrr....Tenkiu LaLiNg

Yang sebelah kiri tu live punya gambaq....sebelah kanan tu gambaq kat kotak

Assalamualaikum....N3 atas permintaan MAMASYAZA. Erm..bkn tak mau letak tp risau nnt org pikiaq nk menunjuk-nunjuk pula. Tp tak da niat pon. Sekadar suka2 ja kan. Dh penah buat n3 psl BM ni. Mmg dh lama dok mengidam pembantu ni. Alhamdulillah ada rezeki nk guna BM akhirnya. Haku masuk ahli Cosway pon semata2 nk beli BM ni dengan harga lebih murah. Memang berkenan sangat dengan paten dia. Hehehehe...harap bekenan jela....hhahaaha. Modai tak dak...Tp syukur sgt sebab Bigboss mmg memahami peel marka dia ni..selagi tak dpat sesuatu tu....dok berangan2 je.hahaha. So dia belikan la juga. Terima kasih sangat2. Semoga Allah jua membalas segala kebaikan itu. MAMASYAZA ni haku dh tepek gambaq BM tu...harap x kempunan lagi yerrr...

Thursday, November 3, 2011

Kelahiran sulong....BUN PANDAN BERKAYA


Rootiiii............Roootiii. Panas....panass...Aik dh tdo ke semuaaa? Baru siap bako roti ni. Masih berasap g dh tak sabo2 haku nk snap. Kes dok keciwi BM. Dh dapat idaman kalbu mn leh tahan nk cuba..mende baru le katakannnn. Td blk keja teruih belek2 manual camna nk guna. Punya la xcited nk guna sampai buat adunan lupa letak mentega...hancussss roti keras sopa ketoi batu...Bigbos siap gelak sakan td..tensennnnnn jek. Pastu haku rilex sat, bg cool dlu hangin tension td. Masak makan malam lu. Lps makan start blk projek tak jd td. Buat lain adunan....Alhamdulillah. Gebus Gebassssssssss....muhehehehee. Dok sennyum sensorang la ni sbb semua dh lentok dibuai mimpi abih dah. Dh masak tat sat haku balun sebiji..saja try test apa rasa...nyum2. Mmg gebus dan sedap la pulakk,...panas2 mmg layan beb..Respi telah diskodeng di dapoq Chef CMG. Tenkiu CMG...minta halalkan ye resepi ni...sedap. Tp ampunnnn kita terpaksa menderhaka sebab kan sekaya tak da stok. Jadi kita tukaq letak inti kacang merah kat dalam....jgn mare nnt ilang awet muda tau....hehehehhe...So ni kira product sulung...eh kedua la kan?kan? memula yg kene sumpah jd ketoi batu td tu...erm...syukur alhamdulillah. Erm nk ucap tima kacih banyak dua ratus juta kali juga kat Cayangku My laling BIGBOSS sebab  sponsor BM idaman kalbu ku ini. Dh lama wooo do meroyan ke benda ni. Mmg rezeki la smlm kuar and lalu depan kedai tu dia dok display baik punya tepi cermin kedai. Terus masuk tanya, mmg baru sampai stok dan ada satu tu ja. Mmg rezeki btui la. Pastu rezeki jg bisboss sudi belikan. Tenkiu2..okeh haku nk tepek resepi supaya senang haku nk buat lg. Tak yah melilau cari rata dh....


 BUN PANDAN BERKAYA
sumber: CMG@tiffinbiru
sumber: Rincchan

BAHAN-BAHANNYA :-)
350 g tepung roti (high protein flour)
200 ml air sejuk (dari peti sejuk)
50 g gula halus
1/2 camca teh garam halus
3 camca teh instant yeast
1 camca teh bread improver
20 g serbuk santan
1 camca besar susu tepung
1 biji telur kecil (mat guna telur biasa, kacau sedikit dan timbang 40g)
30 g mentega
1 camca teh pandan paste

BAHAN HIAS :-)
Kelapa kering secukupnya
Seri kaya secukupnya


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK DOH :- Satukan semua bahan2 diatas kecuali mentega dan bahan hias ke dalam mangkuk adunan. Gunakan hook dan putar pada kelajuan sederhana hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus memutar hingga mendapat doh yang kenyal dan elastik (doh memang agak lembut), tutup dengan plastik cling dan biarkan 1 jam. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 diatas kecuali bahan hias ke dalam Bread Maker dan pilih setting untuk doh, tekan "on" dan tunggu hingga siap...
  2. Tumbuk dok untuk membuang udara. Bahagikan kan doh kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam loyang (mat guna loyang bersaiz 11 x 11 x 2 inci). Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar naik selama 45 minit - 1 jam.
  3. Spray sedikit air atas permukaan roti, tabur kelapa kering dan paipkan serikaya (masukkan seri kaya dalam plastik bersih, dan gunting sedikit muncungnya) atas roti tadi...ikut lah style memasing yeaa...
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (mat bakar 30 minit)...Bila masak, keluar dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan....Lepas tu boleh lah makan. Air kopi/teh jgn lupa yeaa...

 

Tuesday, November 1, 2011

Ikan Talang Masin Masak Asam....simple jek bila Mood M

Bila ketandusan idea dan bila mood M datang bertandang...menu kira yg mudah dan cepat..ujan2 camni best gak menu ni..mkn ngan nasi panas2. Ok la mata pon dh nk otomatik ttp dh ni. Kalau rajin nnt letak resepi...kalau tak korang nengok jek gambaq yg tak bopa nk menarik nehhh...okeh. Gud nite ...assalamualaikum

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)