Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Monday, May 25, 2009

Jiwa Kaco...

Mr Hubby demam...so x de selere nk mkn...erm...otakku ini ligat dok memikiau nk msk apa nk mkn malam......mueh3.....aku pon decide la p reronda dapoq2 sapa yg x kunci pintu tu...ermm....jumpe lerrrr udang dok posing maut..peh....tergude songgoh jiwaku ini...kemain montoks g udang kat dapoq cik mat gebu tuuuu...aku pon kidnap la resepi yg mengude jiweku itewwww.....tadaaaaa....makasih cik mat...minta izin tuanku nk CNP kat cni ekkkk....sememeh je ...nk wuat cemana.......ada tukang sibuk tgh membzkan dirinya kaco hakuuuu..........layan je la ekkkkkk...yg lain2 tu aku blasah buat suke ati haku jeeee....jd x de la resepi...kehkehhhehh


Kari Udang Kapitan


BAHAN-BAHANNYA :-)
7 - 8 ekor udang "kaki merah" saiz besar (boleh guna udang lain atau ketam)
1 biji timun (kalau resipi tulen, tak letak timun)
8 biji belimbing buluh (resipi tulen, yg ni pun tak letak)
2 batang serai, dititik
600 ml santan cair
300 ml pati santan
1 keping asam gelugor
4 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
Garam dan gula secukup rasa
5 biji cili merah*
1 inci lengkuas*
3 biji buah keras*
7 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
1/2 inci belacan*(*dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Udang dipotong sedikit bahagian hujung kepala, buang kotoran, cuci bersih dan toskan. Timun dikupas, potong 2 kemudian belah 4 setiap potongan. Belimbing dicuci dan belah 2. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis serai titik, bawang merah dan bawang putih hiris hingga harum, masukkan bahan2 kisar dan masak hingga terbit minyak. Masukkan udang dan gaul rata. Masak sekejap. Tuang santan cair dan masukkan asam gelugor. Biar mendidih.
  3. Masukkan timun dan tuang pati santan. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Biar mendidih perlahan sambil dikacau. Akhir sekali masukkan belimbing buluh dan masak 1 - 2 minit lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas2....



Kembong sumbat Cabai


Masak Lemak Teloq Ayam Kampong
(ni utk kakak...x pedas)

Ikut ati aku nk buat lg satu menu....kerabu pelam....tp siren kecemasan dh bunyi daaaa(si adik la ...) jd x sempat la nk buat...kempunan la haku.....takpe2 ptg ni masih adaaaa....kita tungguuuuuuuuu........

No comments:

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)