Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Tuesday, June 2, 2009

Gulai Tenggiri Wif Kacang Buncis

Ni buat ntah bopa ari dah...x sempat nk buat N3....layan je la ekkk...




Bahan2:

  • 1 Ketul ikan Tenggiri
  • Setengah paket serbuk kari
  • 2 cawan santan sederhana cair
  • garam
  • Daun kari
  • Asam keping
  • Kacang Buncis
  • 1 Biji Bawang Putih
  • 1 Biji Bawang Merah
  • Minyak untuk menumis
Cara:
  1. Tumbuk bawang putih n bawang merah (tumbuk bg pecah2 skit ja)
  2. Panaskan minyak dan tumis bwg2 td sehingga naik bau.Masukkan daun kari
  3. Bancuh serbuk kari ngan sedikit santan....dan masukkan dalam bahan tumis td.Biar hingga rempah masak
  4. Bila rempah kari td dh masak masukkan santan n kacau.
  5. Masukkan kacang buncis n garam. Biarkan mendidih sebentar.
  6. Last skali masukkan ikan dan asam keping....
  7. Biarkan mendidih hingga ikan masak dan pecah minyak.
  8. Siap untuk dihidang

No comments:

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)