Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Friday, April 8, 2011

Chicken Floss Bun.....

Assalamualaikum dan selamat malam semua....Alhamdulillah ada juga kelapangan nk jengok kat dapoq kecik nih. Arini Mood RRRR banyak sgt. So memacam haku nk buat. Arini Bigboss keja sebab dia mmg cuti Sabtu Ahad. Haku kat kedah ni sah2 la Jumaat Sabtu cutinya. So cam biasa ari Jumaat pon mmg tak dapat la nk lajak Tdoq balik. Tp kadang2 lepas bigbos kuaq p keja haku sambung landing balik...hahahahahaaa. Melampau kan haku..kekekeke. Biasa la kan...hari cuti lerrr yg bleh buat adegan lajak2 landing tuuu...kakakakaka. Hari len mmg cari pasal la. ....opsssss...termelalut suda nih. Exceli nk tayang Chicken Floss Bun ni. Tgh td menguli bagai nk rak....Rasanya peluh tu ngalahkan org buat poco2. Kalau slalu2 haku menguli ni silap haribulan mau naik muscle haku nih. Maklum la nk ada Cik BM pon x tahu g bilenye. Ha bila citer pasal Cik BM ni kannn...huhuhuhu....sadis ni cita ni....korang nak baca ke tak nihhh?....huwaaaaa....haku ni kannn punya la xcited nk beli Cik BM yg COSWAY tu. Siap p masuk Ahli lagi ....tetiba stok BM tu leh x de. Habis Stokis semua haku call tanye...huwaaaaaaaaaa x de. Last haku aritu call tanye diaorang cakap stok Cik BM tu mmg x de. Munkin bulan 5 baru ada. Tu pon munkin jek. Nak beli yang len pon haku dh tebekenan kat Cik BM COSWAY tu...HUWAAAAAAA. Sadis dak? Sadis Dak?...
Aduiiihhh...lari tajuk plak lagi..sowy2...kita citer pasal Bun kan td kan...okeh2..sambung balik no. Jangan mareee nnt kene juai..Mau2?? Hahahahahaha...Sebenaqnya citanyer (hoh da mula lagi satu citerrr) yang jd bun ni sebab aritu dah terbeli chicken floss ni masa p cari cup cupcake tu. Stok Cup dh habih kat umah....so p la cari. Nampak seorang akak ni beli. Terus haku p amik juga sbb haku mmg suka bun ni. Slalu beli kat Fairy bun ni. So tgh td nekad je buat setelah nampak resepi kat dapoq MAMAFAHMI. Pastu search kat tenet nampak lagi kat dapoq Azian...errmmm...haku refer 2-2 resepi ni...Jadinya minta izin belas nk tepek 2-2 resepi kat cni. NNt haku nk buat kan senang. Balance floss pon ada g. ....Makasih pada MAMAFAHMI dan AZIANCOLLECTION. ...so ni haku dh tepek resepi..


 
CHICKEN FLOSS BUNS
Posted by MamaFaMi
Source : Bread Code by Wendy Kor

Ingredients A :

500g high protein flour
1 teaspoon instant yeast

Ingredients B :

60g sugar
1 teaspoon (5g) salt
1 teaspoon (5g) milk powder

Ingredients C :

1 (50g) egg
250g water

Ingredients D :

50g butter

I added :

1 teaspoon bread softener
1/2 teaspoon bread improver

Enough chicken floss
Enough mayonaise



Method :

1. Put ingredients A (and added ingredients) in mixer, and blend at slow speed for 1 minute. Then add in ingredients B, blend for 1 minute.
2. Add in ingredients C, blend at slow speed for 1 minute, then use medium speed to blend 5 minutes till dough-like.
3. Add in ingredients D and continue to blend 10 to 15 minutes, till the dough is shiny and springy.
4. Use cling wrap to cover the dough, allow to leaven for 40 to 50 minutes till dough size is doubled.
5. Punch down the dough and divide the dough into 50g each. Roll the dough into a ball and arrange in the baking tray. Let it rise.
6. Egg wash the buns and sprinkle a bit of water. Bake in a preheated oven at 180 C for 17 to 20 minutes.
7. Remove from oven and let it cool slightly. Brush with mayonaise and top it with enough chicken floss.
8. Enjoy!



Chicken Floss Bun
BAHAN-BAHAN

500 gm tepung roti

60 gm butter

1 biji telur gred A
(50 gm)

237 gm air ais

7.5 gm dry yeast

10 gm full cream milk powder

5 gm bread improver

100 gm gula kastor

CARA MENYEDIAKAN:-

1. Satukan semua adunan dan uli sehingga doh tidak melekat dan licin.
( saya guna mixer)

2.Tutup doh dengan kain lembab dan perap doh selama 1 jam atau sehingga doh naik berganda.

3. Tumbuk adunan utk membuang angin.

4. Bahagi adunan dengan timbangan 40 gm setiap satu.( ikut suka)

5. Bulat-bulatkan dengan telapak tangan di atas meja/papan pencanai supaya permukaan bebola menjadi rata/smooth.

6. Bentukkan menjadi bun yang agak lonjong. Biarkan ia naik sebentar.

7. Sapukan eggwash dan bakar selama 20 minit dengan kepanasan 160-C @ mengikut oven masing-masing.

8. Angkat dan sejukkan. Bila sejuk sapukan sedikit mayonise yang telah di campur rata dengan sedikit susu pekat manis. Tabur dan tekap-tekapkan Chicken Floss.

2 comments:

Nieza said...

wahhh sedapnya!! my fav ni dah lama teringin nk buat..harus dicuba ni..:)

MeknaBlog said...

Nieza: Cuba la..best. Dh selamat 2 biji kat Na je..ehehehe

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)