Recent Posts

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi jengah sini. Sudi-sudikanlah tinggalkan komen kawan-kawan kat sini ekk..terima kasih kepada yang selalu kongsi resepi-resepi ngan kita yang baru belajar ni. Sangat-sangat menghargainya....Semoga silaturrahim akan bertambah erat walaupon hanya di alam maya.

Jika ada yang berminat mengoder saya sedia menerima tempahan kek, cupcake dan Tat. Jika ada yang berminat untuk mengoder produk-produk homemade saya sila PM ke FB saye yer. Terima kasih.

Tuesday, February 8, 2011

Kunun2 nk buat SOTO SULONG

 Setelah kekeringan idea ni aje yang mampu aku masak...hehehe. Kunun-kunun nk buat soto sulung lps skodeng2 kat Umah Kak Hana Jepong. Tp bila dh rebus daging byk pula bahan yg tak de. Erm...balun je la apa yg ada kat dapoq haku. Kak Hana minta izin CNP kat cni..sedap la..len kali nk buat lg

RESEPI SOTO SULUNG
by:
deetha@supjagungmanis
terjemahan :
hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 300g isi perut lembu (babat, usus, paru atau boleh ganti tulang) - hana tak buh nih.. guna daging je
  • Air untuk merebus
  • 100g daging - hana lebihkan sukatan 300g
  • 2000 ml air untuk merebus kuah
  • 2 batang serai - ketuk
  • 2 helai daun salam - hana tak buh
  • 4 sdm minyak untuk menumis
Bahan-bahan rempah - tumbuk halus
  • 8 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm kunyit, bakar
  • 2 cm halia
  • 4 biji buah keras
  • 1 sdm serbuk lada putih
  • 1 sudu besar rempah sup - hana tambah
  • 1/2 ketul kiub daging - juga hana tambah
  • garam
Pelengkap
  • Nasi/lontong
  • 2 sdm bawang goreng
  • 2 batang daun bawang, iris halus
  • 2 batang seledri, iris halus
  • Sambal cili
  • Kicap manis
  • Limau nipis
  • 2 biji telur rebus, kupas, belah 4
Cara-cara
  • Cuci babat,usus,paru sampai bersih, rebus sampai mendidih, angkat, toskan. Ganti air rebusannya berulang kali hingga empuk & baunya hilang.
  • Periuk lain rebus daging tambahkan serai, & daun salam.
  • Masukkan babat,usus dan paru rebus. Teruskan merebus di atas api kecil hingga bahan cukup empuk, angkat, toskan. Ambil sebanyak 1250 ml drpd air rebusan tadi. Bila kurang, tambahkan air mendidih.
  • Potong isi perut & daging ukuran 1 x 2 cm, masukkan semula ke dalam periuk rebusan.
 Nila ropa pizza tuu..huhuhu

Mula-mula plan nk buat pizza je untuk Bigboss aka Mr. Hubby tp adusss....tregedi btui. Blk keja punya pulun uli doh pizza...then aku haku pon rehatkan la doh tu sambil buat soto diatas untuk anak2. Sampai sejam lebih tgk doh haku tak naik2. Huhuhu....frust jek. Sib bek la soto ni buat banyak...skali ngan bigboss kena mkn soto...hahaha.Lepas makan soto nengok doh cam naik juga skit. Aku pon buat juga pizza...tp huhuhuhu..menyedihkan sbb jadi tak sedap arrrr...huaaaaa. Sadis2. Munkin yeast tu dh lama kut ataupon dia dh masuk angin...

2 comments:

ilahjy said...

salam na.. lain kali perap dlm oven panas tau.. panaskan sat dlm 5 mimit padam api pastu boh adunan dlm oven tutup dgn kain tolaa lembab..sat jer naikk..

MeknaBlog said...

Waalaikumussalam kak Ilah. Hah yeke??? sblm ni ok je x letak dlm oven ponn..huhuhhuuhu

nuff

Categories

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (86) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheesecake (14) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (24) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (24) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (1) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Story mory (141) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)